Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 17:14

  Κ. Μητσοτάκης: Στην Κομισιόν θα τεθεί το θέμα σύνδεσης πλεονασμάτων - κερδών ομολόγων

  Κ. Μητσοτάκης: Στην Κομισιόν θα τεθεί το θέμα σύνδεσης πλεονασμάτων - κερδών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:54

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε νέες επενδύσεις. Για να έρθουν πίσω τα χιλιάδες ελληνικά μυαλά, που ζουν εκτός συνόρων. Για νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες. Φιλόξενη στην επιχειρηματικότητα. Δυναμική στις πρωτοβουλίες της". Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Χάγη.

  Παράλληλα και σε ερώτηση για το εάν τέθηκε στις επαφές του ανά την Ευρώπη το σενάριο συνυπολογισμού των κερδών ομολόγων στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων πριν από το 2021 ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το ζήτημα των κερδών της ΕΚΤ θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει στα συμπεράσματα του Eurogroup διατυπώσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για να προάγουν την ανάπτυξη", τόνισε. Επίσης, σημείωσε ότι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων κληροδοτήθηκε από το παρελθόν. "Η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο για το 2019 και το 2020. Εντός του 2020 έχοντας κατακτήσει αξιοπιστία θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν είμαστε εδώ μόνο να συζητάμε με τα προβλήματα του παρελθόντος και το πώς θα αποπληρώσουμε το χρέος μας αλλά και για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος", επεσήμανε. 

  Ο κ. Μητσοτάκης, που σημείωσε ότι, όπως στο Παρίσι και στο Βερολίνο, έτσι και τώρα έφερε στο προσκήνιο το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία κρίσης, ανοίγει τους ορίζοντές της. "Οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν μία κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. Στον πυρήνα μας βρίσκεται το σχέδιο για ισχυρή ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση. Και αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από τολμηρές επενδύσεις", σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το 2019 και το 2020 και, αφού δομήσει αξιοπιστία, θα φέρει στο προσκήνιο το κομβικό ζήτημα της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. 

  Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε δεν στηρίζεται στα δανεικά, αλλά στις επενδύσεις

  "Στις επαφές μου στο εξωτερικό μίλησα για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Για μία χώρα που αλλάζει και προωθεί μεταρρυθμίσεις. Μία χώρα που θα προσελκύσει επενδύσεις. Που εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του σχεδίου για το οποίο ψηφιστήκαμε. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα. Συζητάμε για τις μεγάλες προκλήσεις. Για να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις ωφέλιμες. Να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία και να καταστήσουμε την Ελλάδα σημαντικό παίχτη.  Η κυρίαρχη οικονομική παράμετρος που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε δε στηρίζεται στα δανεικά, αλλά στις επενδύσεις. Αυτή η λογική γίνεται αποδεκτή και από τις αγορές. Χρέος μου είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς, ώστε η Ελλάδα να βγει σύντομα από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Θέλω η Ελλάδα να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης", είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

  Εστιάζοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αυτά κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με μία αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της.  "Θα τηρήσουμε τους στόχους για το 2019 και για το 2020. Εντός του 2020, έχοντας χτίσει αξιοπιστία, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το 2021 και μετά", τόνισε, ενώ ερωτηθείς για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί με τους θεσμούς. 

  Μ. Ρούτε: Στόχος η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα

  Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μίλησε με πολύ θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  "Επικεντρωθήκαμε στο πώς μπορεί η Ελλάδα να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Να προσελκύσει επενδύσεις. Μιλήσαμε για τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Ολλανδία έχει προβεβλημένη παρουσία στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να στραφούμε προς την ανάπτυξη, για να έχουν οι Έλληνες περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Εμείς θα βοηθήσουμε με χαρά", ανέφερε, ενώ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

  "Η Ελλάδα έχει τρομερές δυνατότητες. Τώρα γίνονται τα απαραίτητα βήματα, για να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για νέες θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά βαίνουν καλώς. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για το μέλλον της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει. Ο καλύτερος τρόπος για την Ελλάδα, για να μειώσει την εξάρτηση από τους εταίρους είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη και εμείς θέλουμε να τον βοηθήσουμε. Οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν", είπε ο κ. Ρούτε

  Μήνυμα για το προσφυγικό

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερχόμενος στην ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί, ώστε να ενταθούν οι επιστροφές στην Τουρκία και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτικής ασύλου, ιδίως των χωρών του Σένγκεν. 

  "Και η Ευρώπη πρέπει με τη σειρά της να προστατέψει τα ελληνικά σύνορα, μεριμνώντας και για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δε μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη του Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον αριθμό ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως καλή ένδειξη ευαισθησίας εάν οι Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πάρουν ένα μικρό αριθμό από αυτά τα παιδιά, για να τα περιθάλψουν μέχρι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. "Δε νομίζω ότι κινδυνεύει καμία ευρωπαϊκή χώρα από μία τέτοια πρωτοβουλία. Θα είναι όμως ένα μήνυμα ουσιαστικής αλληλεγγύης και ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος", επεσήμανε.

  Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας θα αλλάξει τις διαδικασίες για το άσυλο. "Θα το υλοποιήσουμε με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων. Η Τουρκία πρέπει και αυτή, με τη σειρά της, να εφαρμόσει τη συμφωνία. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Έχει έρθει η ώρα να αναβιώσουμε συζήτηση για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου. Είμαι υπέρμαχος της πρότασης για ενίσχυση της δύναμης φύλαξης συνόρων. Είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας να τηρηθεί η συμφωνία. Εμείς θα θέτουμε πάντα την Τουρκία προ των ευθυνών της, για να εφαρμόσει τη συμφωνία", είπε και πρόσθεσε πως έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020