Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 11:21

  Διυπουργική συνάντηση υπό τον ΥΦΥΠΕΞ με στελέχη της Japan Bank For International Cooperation

  Διυπουργική συνάντηση υπό τον ΥΦΥΠΕΞ με στελέχη της Japan Bank For International Cooperation
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα περιθώρια χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα από την κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank For International Cooperation) ήταν στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη και τη γενική γραμματέα Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Προεδρίας της Κυβέρνησης Βίκυ Λοΐζου. Εκπροσωπήθηκαν, επίσης, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και το Enterprise Greece.

     Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το πλαίσιο χρηματοδότησης επενδύσεων της JBIC. Σύμφωνα με τα στελέχη της JBIC "στόχος της τράπεζας είναι να αποτελέσει τον "πλοηγό" ιαπωνικών επιχειρήσεων για την αναζήτηση διεθνών επενδύσεων". Σημειώνεται ότι το 2018 εγκρίθηκαν 117 επενδύσεις ύψους 15,5 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών και ανάπτυξης φυσικών πόρων.

     Το χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων της JBIC ανέρχεται στα 148,8 δισ. δολάρια δανείων, το 17,2% των οποίων επικεντρώνεται σε έργα στην Ευρώπη. Από τον Οκτώβριο του 2018, η JBIC έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την διευκόλυνση διαδικασιών χρηματοδότησης μεταξύ Ευρώπης - Ιαπωνίας.  

     Πριν από τη συνάντηση τα στελέχη της JBIC είχαν συνομιλήσει στο υπουργείο Εξωτερικών και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, την υφυπουργό Εργασίας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ