Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 08:41

  Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ρούτε στη Χάγη και το σήμα των μεταρρυθμίσεων

  Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ρούτε στη Χάγη και το σήμα των μεταρρυθμίσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:25

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το πρώτο κύμα της…ευρωπαϊκής επίθεσης γοητείας ολοκληρώνει, σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στη Χάγη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στοχεύοντας και σε αυτήν την περίπτωση να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα μας στην "καρδιά" της Ευρώπης.

  Με αιχμή το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο λαμβάνει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης, στον απόηχο της κίνησης-αιχμή για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

  "Από χθες θέσαμε τέλος σε έναν παράγοντα ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Κάναμε πράξη ακόμα μία δέσμευσή μας, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα με κατεύθυνση την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

  Πρέπει, μάλιστα, να σημειώσουμε πως το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, ενώ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μειώνονται δραστικά. Τα τελευταία έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου  έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών.  Το επταετές ομόλογο, με το οποίο δανειστήκαμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκδόθηκε με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο. Ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού προχωρά κανονικά και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.

  Στη Χάγη, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και πάλι για μεταρρυθμίσεις. Για επενδύσεις. Για αναπτυξιακές δράσεις που έχουν ορίζοντα τετραετίας και περιλαμβάνουν κινήσεις κομβικές. Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για μία συνάντηση που θα αποτελέσει την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, όπως έγινε σε Γαλλία και Γερμανία, είναι υψηλές.

  Άλλωστε, σε μακροπρόθεσμο πεδίο, το ολλανδικό Κοινοβούλιο (μαζί με αυτό της Γερμανίας) θα κληθεί, προκειμένου να… ανάψει πράσινο φως στις όποιες αλλαγές προκύψουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως, για παράδειγμα, την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο η Αθήνα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρουν στο προσκήνιο, όταν στηθούν οι γερές βάσεις της "αξιοπιστίας" και της "εμπιστοσύνης".

  Πέραν της οικονομίας, της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων επί τάπητος στο…ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ θα τεθούν και έτερα "καυτά" θέματα. Όπως, η κρίσιμη ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. 

  Λίγο πριν συναντηθεί με τον κ. Ρούτε, ο πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας.

  Με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ηet Financieele Dagblad", ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. "Έρχομαι, για να καταστήσω σαφές πως η  Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης", σημειώνει ο πρωθυπουργός.

  Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά στην άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων. Παράλληλα, ερωτηθείς για την αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το εάν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική, καθώς δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες.

  "Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες", τονίζει.

  Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: "Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Εάν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο... Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο".

  Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για μία πολύ σημαντική εξέλιξη. "Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό", προσθέτει.

  Ερωτηθείς για το εάν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα "είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία  στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις". 

  Όσον αφορά στο πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι "είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο", ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων. 

  Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ