Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Σεπ-2019 12:02

  Γ. Ζαββός: Πρέπει να μπει ξανά μπροστά η μηχανή του Χρηματιστηρίου

  Γ. Ζαββός: Πρέπει να μπει ξανά μπροστά η μηχανή του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Την ανάγκη να μπει ξανά  μπροστά η "μηχανή" του Χρηματιστηρίου το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερά του, για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κατά τη διάρκεια ακρόασης της νέας Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου στην Επιτροπή  ΔΕΚΟ της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Ζαββός η υπόθεση της Folli Follie έχει κονιορτοποιήσει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και πρέπει να ανακτηθεί, αλλιώς οι επενδυτές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα.  

  Η κ. Λαζαράκου η οποία έλαβε τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας -παρόν από την αντιπολίτευση, κατά από την "Ελληνική Λύση" και λευκό από το ΚΚΕ-, ανακοίνωσε ότι προτεραιότητά της θα είναι η ενίσχυση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με χρήση της τεχνολογίας τόσο για την πρόληψη φαινομένων όπως η Folli Follie, όσο και για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

  Ο κ. Ζαββός ενημέρωσε ότι ενόψει κατάθεσης του νόμου τον Οκτώβριο το υπουργείο βλέπει τους αρμόδιους φορείς, και αναφέρθηκε στη μεγάλη προοπτική που ανοίγεται στην Ευρώπη μετά την τραπεζική ενοποίηση και την εμβάθυνση στο θέμα των κεφαλαιαγορών. "Η ΕΕ έχει ανάγκη για μια δεύτερη χρηματοδοτική μηχανή για να μπαίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις όταν στομώνει η τραπεζική μηχανή" υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών. "Μιλάμε για φθηνή χρηματοδότηση. Αλλά στο χρηματιστήριο χρειάζεται η προστασία του επενδυτή. Στην Ευρώπη την ίδια στιγμή χρειάζεται να υπάρξουν μηχανισμοί ανακύκλησης των τεράστιων πλεονασμάτων ενώ την ίδια ώρα ο Νότος έχει στεγνώσει. Αρα χρειάζονται βαθιές κεφαλαιαγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει αλλά η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στα πόδια της ώστε να αντληθεί χρηματοδότηση" τόνισε.

  Β. Λαζαράκου: Οι στόχοι μου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Στους στόχους της για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε η νέα Πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Όπως είπε στόχος θα είναι η προστασία επενδυτών, και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και η πλήρη κατανόηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου πλαισίου και του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  "Στόχος δικός μου για την επόμενη μέρα θα είναι το τρίπτυχο, εκσυγχρονισμός, ενίσχυση και οργάνωση ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας της ΕΚ σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή η  εναρμόνιση της προληπτικής εποπτείας με χρήση της τεχνολογίας για περισσοτέρους  ελέγχους και δημιουργία κατάλληλων  προϋποθέσεων ώστε να λειτουργεί ως πραγματική και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας" τόνισε η κ. Λαζαράκου.

  Μετοχές-φούσκες και το μάθημα της Folli Follie 

  Για τις μετοχές-φούσκες και τα μπόνους στελεχών εισηγμένων, όπως τόνισε η κ. Λαζαράκου αρμοδιότητα της ΕΚ είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση του κοινού, ενώ έμφαση έδωσε στο ότι οι οικονομικές καταστάσεις και ανακοινώσεις θα πρέπει "να αντικατοπτρίζουν την πλήρη και πραγματική εικόνα μιας εταιρίας". "Η ΕΚ θα πρέπει να επέμβει και να ζητάει να ενημερωθεί ο κόσμος,  αυτός θα είναι ο ρόλος μας. Να έχουμε ουσιαστική ενημέρωση. Για μένα το μεγάλο μάθημα που πήρα είναι ότι πρέπει να βλέπουμε με την έννοια της εποπτείας,  ακόμα και περιπτώσεις που μπορεί να μην εμφανίζουν προβλήματα. Θα πρέπει να έχουμε πάντα το νου μας, ότι εποπτικά μπορεί και να εμφανίσουν κάποια στιγμή πρόβλημα και συγχρόνως θα πρέπει, να δει κάποιος πως θα βελτιώσει και θα ενισχύσει τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, γιατί ένα από τα θέματα που προέκυψε ήταν αυτό. Τα μπόνους δεν απαγορεύονται,  αλλά θα πρέπει να δίνονται στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας. Υπάρχουν και προβλήματα από άγνοια ή μη κατανόηση της νομοθεσίας" τόνισε.

  Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Δραγασάκη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση (μετά την υπόθεση της Folli Follie) και το νομικό πλαίσιο για τα funds με έδρα την Ελλάδα, απάντησε ως εξής: "Γνωρίζω πως έχουνε ετοιμαστεί, ειδικά για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Όλες οι συζητήσεις και για τα ειδικού τύπου funds είχαν ξεκινήσει και από την προηγούμενη Διοίκηση την δική μας και  είναι θετικό ότι συνεχίστηκαν και από την επόμενη. Θα πρέπει, να δούμε αν χρειάζονται προσαρμογές και νέα ζητούμενα και θα εισηγηθούμε στο υπουργείο για να προχωρήσει. Είναι από τα πρώτα ζητήματα. Και τα ειδικού τύπου funds μέσα από τα οποία θα μπορούν να γίνουνε επενδύσεις είναι ένα σχέδιο το οποίο θα δούμε αν χρειάζεται  να το ολοκληρώσουμε τεχνικά".

  Από πλευράς αντιπολίτευσης η κ. Λαζαράκου δέχτηκε (κομψά) ερωτήσεις τόσο από τον κ. Δραγασάκη όσο και από την ‘Ελληνική Λύση’ για το ότι υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ. Η ίδια υπογράμμισε απαντώντας στις αιχμές,  ότι "η αξιοπιστία δεν εξαρτάται από την τυχόν πολιτική επιθυμία και επιλογή του πολίτη να συμβάλλει στα κοινά".  Μάλιστα σημείωσε ότι " θεωρώ ότι με την  εμπειρία που είχα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο οποίο είχα τη χαρά να κλείσω σε χρόνο - ρεκόρ σχετική νομοθεσία, συμβάλω στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων. Η αξιοπιστία και η κατάρτιση δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές θέσεις, που όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν".  

  Αιχμές για προηγούμενη Διοίκηση

  Η ίδια η κ. Λαζαράκου η οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2012 -2015 και διαδέχεται τον κ. Κ. Γκότση, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΚ στην προληπτική εποπτεία είναι πολύ σημαντικός. Ενώ άφησε πολύ κομψά αιχμές για πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, λέγοντας: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  πρέπει να λειτουργεί ως ο επόπτης που θα δώσει κατευθύνεις και οδηγίες στους φορείς, θα προλάβει στρεβλώσεις και δυσάρεστες καταστάσεις λόγω άγνοιας νομοθεσίας όπως έχουμε δει στην πράξη".

  Τι θα περιέχει το νομοσχέδιο

  Τόσο οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση,  όσο και στην θεσμοθέτηση των Ταμείων Ειδικού Σκοπού, -τις οποίες θα προτείνει η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό την κ. Λαζαράκου-,  θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Ζαββός τα έξι κεφάλαια είναι:

  α) η ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου, β) το θέμα των αλλαγών στην εταιρική διακυβέρνηση για το οποίο το υπουργείο έλαβε ήδη αιτιολογική έκθεση, γ) η θεσμοθέτηση οργανισμών εναλλακτικής χρηματοδότησης, δ) η ολοκλήρωση του πλαισίου τυποποιημένης τιτλοποίησης, ε) θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και τέλος ζ) θέματα ηλεκτρονικής εναρμόνισης για το Fintech.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ