Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 18:27

  Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών

  Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επί τάπητος τίθεται αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η καυτή ατζέντα του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, με αντικείμενο της συνεδρίασης να είναι η αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις δηλώσεις του στο Βερολίνο, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόνισε ότι η χώρα μας επιθυμεί η Συμφωνία Ευρώπης και Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος. "Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν σε πρώτη φάση οι πολιτικές ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας κάτι το οποίο προτιθέμεθα να κάνουμε εντός των επόμενων μηνών. Τώρα, για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχω μιλήσει πολλές φορές. Είναι πολύ άδικο οι πρώτες χώρες υποδοχής να επιμερίζονται όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Εάν θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία ελεύθερης διακίνησης πολιτών στην Ευρώπη - όπως η Συμφωνία του Σένγκεν- πρέπει και να φυλάσσονται τα σύνορά μας και να υπάρχει ένας δίκαιος επιμερισμός του προβλήματος. Σε αυτό συμφωνεί απόλυτα και η Καγκελάριος. Και ελπίζω και εύχομαι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για αυτό το οποίο αποκαλούμε "Δουβλίνο 4”, η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που να εκμεταλλεύονται τα οφέλη Σένγκεν και ταυτόχρονα να αρνούνται να συμμετέχουν έστω και κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος", τόνισε, στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης.

  Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ κατεγράφη συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν  γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών                 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων