Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2019 14:23

  Ταύτιση απόψεων Μέρκελ - Μητσοτάκη για επενδύσεις, οικονομία, μεταναστευτικό

  Ταύτιση απόψεων Μέρκελ - Μητσοτάκη για επενδύσεις, οικονομία, μεταναστευτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:10

  Αποστολή Βερολίνο - Δημήτρης Γκάτσιος

  Ισχυρό μήνυμα από το Βερολίνο ότι θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους. "Εχει γίνει πολλή πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική", δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος. 

  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο τετ α τετ που διήρκησε μια ώρα προέκυψε ταύτιση απόψεων για τα ζητήματα της οικονομίας και του προσφυγικού με τη Γερμανίδα καγκελάριο να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. 

  Μέρκελ και Μητσοτάκης συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί ένα κοινό συνέδριο Ελλάδας – Γερμανίας στις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη και στις πράσινες τεχνολογίες. Το σήμα άλλωστε του πρωθυπουργού για επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν ηχηρό όπως ανάλογα ηχηρό ήταν και το σήμα της Άγκελα Μέρκελ. 

  Όσον αφορά το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση της αλλαγής της πολιτικής ασύλου επισημαίνοντας ότι η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων για την φύλαξη των συνόρων υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να "σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής". Παράλληλα ζήτησε και την τήρηση της συμφωνίας επαναπροώθησης στην Τουρκία. 

  Ερωτηθείσα σχετικά η κα Μέρκελ σημείωσε ότι: "Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία" και συμπλήρωσε: "Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση".

  Στο Βερολίνο ο Κ. Μητσοτάκης έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα κλειδιά της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Σε ερώτηση άλλωστε που δέχθηκε για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος έστειλε μήνυμα ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα τηρήσει τους στόχους της το 2019 και το 2020 προκειμένου να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι αυτά τα ζητήματα η Ελλάδα τα συζητάει με τους θεσμούς και εάν χρειαστεί θα τεθούν και σε διμερές επίπεδο. 

  "Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τόνισε παράλληλα ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. 

  Υπάρχει μεγάλη πρόοδος

  Η καγκελάριος της Γερμανίας, στις αρχικές της δηλώσεις, στάθηκε με ιδιαίτερα θετικό λόγο, σχολιάζοντας την ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  "Διαπιστώνουμε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της κ. Μέρκελ, που έδειξε προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των καλών, όπως τις χαρακτήρισε, διμερών σχέσεων.

  Η κ. Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ εστιάζοντας στην καυτή ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ήταν εξίσου σαφής, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να λειτουργεί ο μηχανισμός της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

  "Η οικονομική ατζέντα παραμένει σε ισχύ. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Η οικονομία είναι 50% ψυχολογία. Έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις", σημείωσε η κ. Μέρκελ, που εμμέσως πλην σαφώς, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της "γαλάζιας" κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Θέλω να αλλάξω το αφήγημα

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο τετ α τετ του με την κ. Μέρκελ, μετέφερε το βαθύ "θέλω" της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, μέσα από ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας.

  "Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν εμάς. Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Η Ελλάδα κοιτάζει πλέον μπροστά με αυτοπεποίθηση", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα

  Αθήνα και Βερολίνο φέρνουν στο προσκήνιο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, με έμφαση στο περιβάλλον. Στόχος θα είναι η παρουσίαση ενός φιλόδοξου σχεδίου επενδύσεων στην πράσινη οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Μηνύματα για το προσφυγικό

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πράξει αυτό που πρέπει για τις ροές των επιστροφών στην Τουρκία, δίνοντας, παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων.

  "Προσβλέπουμε στη στήριξη της Ευρώπης για τη φύλαξη των κοινών μας συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και πρέπει να εργαστούμε σε αυτό. Οι κανόνες χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι ενιαίοι σε ολόκληρη την Ευρώπη", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν στο γεγονός ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών. Σημείωσε πως έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία, ωστόσο, μπορούν να αμβλυνθούν.

  Θέλω να οδηγήσω την Ελλάδα έξω από την κρίση

  Ηχηρό ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά στον κομβικό στόχο που ο ίδιος έχει θέσει.

  "Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Απέδειξε ότι η χώρα μπορεί να επιλέξει την ανάπτυξη και την πρόοδο. Και να καταδικάσει το λαϊκισμό, εξαφανίζοντας από τον χάρτη μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι αχτίδα ελπίδας. Και ελπίζω να είμαι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, για να διαδραματίσει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη", ανέφερε.

  Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη προς τις γερμανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν εμφατικό, σε συνέχεια του ίδιου μηνύματος που απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

  "Θα κάνουμε ένα ανοιχτό συνέδριο, για να παρουσιάσουμε τις ευκαιρίες τις επενδυτικές στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές. Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που βγαίνει από την κρίση και δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, επισημαίνοντας πως η Αθήνα προσβλέπει σε θετική ανταπόκριση, που θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων