Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 18:33

  Κυβερνητικές πηγές: Τέλος στον "κόφτη στις προσλήψεις"

  Κυβερνητικές πηγές: Τέλος στον "κόφτη στις προσλήψεις"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέλος στον "κόφτη" στις προσλήψεις βάζει η κυβέρνηση, μέσα από τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

  Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η τροπολογία Βρούτση καταργεί τα άρθρα 48 και 58 του νόμου 4611/2019. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016. Στην περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς "βάσιμο λόγο απόλυσης". Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019,  της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για βάσιμο λόγο.

  "Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι "φιλεργατική" αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται. Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων", σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης.

  Με την κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων, η κυβέρνηση:

  Καταργεί τον "κόφτη" στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

  Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

  Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της "μαύρης", αδήλωτης, εργασίας.

  "Καταργούμε τον "κόφτη" στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία τεχνητή απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αναποτελεσματικών κυβερνητικών ρυθμίσεων. Για αυτό καταργούμε άμεσα το άρθρο 48 πριν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημία. Η αγορά μεσοπρόθεσμα, αν δεν καταργούσαμε το άρθρο αυτό θα αντιδρούσε με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ελαστικοποίηση που θα σήμαινε μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, σε υπεργολαβίες και τελικά σε σημαντική ενίσχυση της "μαύρης", αδήλωτης, εργασία", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ