Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 13:31

  Κ. Μητσοτάκης: Τα Πανεπιστήμια δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:55

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με το παράδειγμα ενός πρωτοετούς φοιτητή, που φτάνει για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιό του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα ΑΕΙ, προκειμένου να αναδείξει την κομβική σημασία της ρύθμισης για το πανεπιστημιακό άσυλο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε άπαντες τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. "Όσοι αντιδρούν στη νέα ρύθμιση, στην ουσία δίνουν άσυλο και ατιμωρησία σε όσους μέχρι σήμερα υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου", διεμήνυσε.

  "Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του, ο φοιτητής  θα έχει δει ολόκληρες πτέρυγες στα χέρια ποικιλώνυμων "συλλογικοτήτων", ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες, βαμμένους τοίχους και καθηγητές να "χτίζονται" μέσα στα γραφεία τους… Όλα αυτά ίσως και να τον άφησαν αδιάφορο, στο πέρασμα του χρόνου. Ίσως κάποτε και να του φάνηκαν και λίγο φολκλόρ. Ο ίδιος, άλλωστε τώρα πέτυχε το στόχο. Είναι διπλωματούχος. Ασυνείδητα, ωστόσο, ύστερα από τέσσερα χρόνια, θα έχει συμβιβαστεί με κάτι πολύ απειλητικό: ότι αυτή και μόνον αυτή είναι η πραγματικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πραγματικότητα που έχει γίνει, πλέον, παγιωμένο καθεστώς. Μία "κανονικότητα" της οποίας, δυστυχώς, ο  κανόνας είναι η παρέκκλιση. Ο φοιτητής αυτός μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων των πολλών, που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Και εκεί θα βιώσει την μεγάλη απογοήτευση -ίσως και την μεγάλη ντροπή. Θα δει μαθήματα να διεξάγονται κανονικά,  εξετάσεις να γίνονται στην ώρα τους, βιβλιοθήκες ανοιχτές", σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, από το βήμα της Βουλής. "Αλλοίμονο, όμως. Θα αντιληφθεί ότι και ο ίδιος δεν διδάχθηκε στην Ελλάδα όσα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει διδαχτεί. Θα περπατήσει σε πανεπιστήμια καθαρά, που φιλοξενούν γνώση, έρευνα και πολιτισμό. Με φοιτητές και καθηγητές που δουλεύουν απερίσπαστοι, αφού κανείς δεν καταστρέφει την περιουσία του πανεπιστημίου. Και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός εκεί είναι πράγματι στο περιθώριο. Ενώ εδώ έχει εγκατασταθεί στο επίκεντρο της πανεπιστημιακής ζωής. Ο φοιτητής μας θα νιώσει τότε  αδικημένος. Γιατί ούτε ο ίδιος ούτε οι καθηγητές του στην Ελλάδα είχαν να ζηλέψουν κάτι απ’ τους ξένους συναδέλφους τους. Και όμως η σύγκριση θα είναι συντριπτική", συμπλήρωσε.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τα Πανεπιστήμια δε συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα και έστειλε το μήνυμα της αναγέννησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

  "Στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει. Ενώ έξω από το Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως. Στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών. Και σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων.  Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και σε αυτή δίνουν άσυλο και ατιμωρησία όσοι αντιδρούν στη νέα ρύθμιση", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.

  Αυτά προστατεύει η ρύθμισή μας

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ζωή στις σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου και να στηρίζεται στα θεμέλια του νόμου. "Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Η συζήτηση ας μείνει μακριά και από επικίνδυνες απόψεις. Όπως αυτή που ακούστηκε, ότι τάχα τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι φυτώρια πολιτικών στελεχών. Η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά τους κομματικούς σωλήνες και τα προϊόντα τους", είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε πως η ρύθμιση της κυβέρνησης προστατεύει:

  -Τη γνώση.

  -Την έρευνα.

  -Τον Πολιτισμό.

  -Τα χρήματα των φορολογουμένων.

  "Όταν μιλάμε, λοιπόν, για κατάργηση του "ασύλου ανομίας", μιλάμε για την απαγόρευση της παραβατικής δράσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Γιατί και αυτοί είναι δημόσιος χώρος. Όπως, ακριβώς, οι δρόμοι και οι πλατείες μας. Όπου, σε περίπτωση κινδύνου, όλοι καλούμε την βοήθεια της αστυνομίας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Μιλάμε, όμως, και για την απαγόρευση της δυνατότητας να καταφεύγουν εκεί όσοι παρανομούν. Όποιος θέλει τέτοια ασυλία, υποστηρίζει την ατιμωρησία. Βοηθά στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Τεράστιες οι διαφορές μας με το ΣΥΡΙΖΑ

  Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα άλλο μοντέλο καθημερινής ευημερίας, το οποίο θα αποτυπώσει τη νέα εποχή της χώρας.

  "Το νέο  Αρχαιολογικό Μουσείο και η διασύνδεσή του με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, είναι μία τέτοια εμβληματική απόπειρα. Ο πολιτισμός θα γεφυρωθεί, έτσι, με τη γνώση και ο τουρισμός με την εμπορική ανάπτυξη. Και μία ολόκληρη συνοικία θα βγει από τη σκιά βίας και της υποβάθμισης στο φως της ευημερίας και της προόδου", ανέφερε. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τις διαφορές της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια την θεώρηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

  "Κάποιοι επιμένουν στην ετήσια παραγωγή χιλιάδων ανέργων πτυχιούχων, ενώ εμείς είμαστε υπέρ της σύνδεσης της Παιδείας με την αγορά εργασίας. Κάποιοι υποστηρίζουν το στενό έλεγχο των πανεπιστημίων από το υπουργείο, ενώ εμείς τους δίνουμε πλήρη αυτονομία. Κάποιοι σπέρνουν απρογραμμάτιστα σχολές σε όλη την Ελλάδα, ενώ εμείς θέλουμε τα ίδια τα πανεπιστήμια να κρίνουν τον αριθμό εισακτέων τους", είπε ο πρωθυπουργός.

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί σήμερα την οπισθοδρόμηση. Ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο. Η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και δημοκρατικούς κανόνες.  Η θέση μας είναι ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Ότι εκτός από τις ανώνυμες "συλλογικότητες" υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Και ότι λειτουργεί, επιτέλους, το οργανωμένο κράτος το οποίο δεν θα αφήσει την κοινωνία μας να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Η πρότασή μας είναι ένα κάλεσμα νομιμότητας, ενότητας και υπέρβασης. Κάλεσμα, με πρόσημο μόνο εθνικό, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλοι. Αυτή η προσπάθεια μας θέλει όλους ενωμένους. Γιατί το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ελευθερία αποτελεί, πράγματι μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και του αυταρχισμού. Για αυτό και, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, στη σωστή πλευρά, ψηφίζοντας την συγκεκριμένη διάταξη", σημείωσε.

  Διαβάστε ακόμη:
  Οι πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ