Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 08:51

  Οι πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου

  Οι πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αυλαία στον πρώτο κύκλο των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέφτει σήμερα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να λάβει το λόγο στην Ολομέλεια, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, θα φέρει στο προσκήνιο όλες τις κομβικές δράσεις της "γαλάζιας" κυβερνητικής ομάδας, στην επέτειο του ένα μήνα από τη νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τη στιγμή που οι υπό ψήφιση ρυθμίσεις αναδεικνύουν ιδιαίτερα τις πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι οποίες αποτέλεσαν βασική προεκλογική δέσμευση της οδού Πειραιώς.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρεις προβλέψεις του αποκαλούμενου και διυπουργικού νομοσχεδίου. Η πρώτη σχετίζεται με την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δεύτερη με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας. Και η τρίτη με τη διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται.

  Μια ρύθμιση που, όπως επισημαίνεται, τερματίζει τις "ουρές της ντροπής" και αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, την οποία έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

  "Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο προκειμένου τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς  συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση για αυτόν. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες, ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς που μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το σκοπό αυτό, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών. Σε τελικό στάδιο είναι και η προετοιμασία για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ", σχολιάζουν "γαλάζια" στελέχη.

  Στο μέτωπο της κατάργησης του ασύλου και στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ( η κ. Γεννηματά διατύπωσε τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο) πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παραπέμπουν στη σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, όταν τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρξουν αλλαγές στη διατύπωση της ρύθμισης, προκειμένου να την υπερψηφίσει η Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που σημειώνουν πως δύσκολα η κυβέρνηση θα χαράξει άλλη οδό όσον αφορά στη συγκεκριμένη διάταξη.

  Στο μέτωπο της επιτροπής Ανταγωνισμού και της κ. Θάνου, "γαλάζια" στελέχη διαμηνύουν πως είναι αναγκαία η πολιτική ανεξαρτησία για τους επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τέσσερα σημεία-αιχμή:

  - Η επιλογή της κ. Θάνου στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε από το υπουργικό συμβούλιο, με παράκαμψη της ιεραρχίας, στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου του 2015, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν οι κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  - Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έσπευσε να ορίσει πρόεδρο του Αρείου Πάγου, άφησε ακέφαλα -και μάλιστα έως τον Οκτώβριο του 2015- το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να υπάρχει ως πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Κατέστησε, έτσι, ως μόνη επιλέξιμη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών την κ. Θάνου. Και πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εκλογές έγιναν και η κ. Θάνου έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

  - Τον Οκτώβριο του 2016, ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί κατ’ αρχήν πρόταση της κ. Θάνου για αύξηση των ορίων εξόδου των ανώτατων δικαστικών από το δικαστικό Σώμα, προκειμένου να παραμείνει η ίδια στη θέση της. Κάτι το οποίο απετράπη κατόπιν έντονων αντιδράσεων αφού προσέκρουε στο Σύνταγμα.

  - Το γεγονός ότι η κ. Θάνου, στις 10 Ιουλίου του 2017, ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε από τον κ. Τσίπρα προϊσταμένη του νομικού γραφείου του.

  "Μετά από όλα αυτά ήταν προφανές πως η τοποθέτησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε με κομματικά και μόνο κριτήρια. Και βέβαια δεν αναιρεί τον κομματικό χαρακτήρα της επιλογής της το γεγονός  ότι υπερψηφίστηκε στη θέση αυτή και από τη Χρυσή Αυγή. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποστείλει για το θέμα αυτό επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μάργκαριτ Βεστάγκερ, την οποία κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Υπενθύμιζε τα όσα είχαν προηγηθεί και  χαρακτήριζε την υποψηφιότητα της κ. Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μίας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία", σχολιάζουν οι "γαλάζιοι". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ