Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 11:15

  Συνταγματικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Θάνου, άσυλο και Δήμους

  Συνταγματικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Θάνου, άσυλο και Δήμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.42

  Το "όπλο" των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας έβαλε πάνω στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου υπ. Εσωτερικών που αφορούν την λειτουργία των Δήμων, του ασύλου, και, κυρίως, την θέσπιση ασυμβίβαστου στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού.  Αίτηση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε και το Κίνημα Αλλαγής για τους Δήμους, ενώ για την περίπτωση του ασυμβίβαστου ερωτηματικά για τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο διατυπώνονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

  Οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ ειδικά για τις αλλαγές στους Δήμους  τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος λέγοντας: "Έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με πολλές αποφάσεις ότι ο νομοθέτης μπορεί να ορίζει τις αρμοδιότητες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

  Μιλώντας για την αίτηση αντισυνταγματικότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι "η εκ των υστέρων μεταρρύθμιση της δημοκρατικής τομής του Κλεισθένη για τις συμπράξεις παρατάξεων στα άρθρα 1, 2 και 3 έχει προβλήματα. Το κύριο επιχείρημα είναι πως ανατρέπει το νόμο βάσει του οποίου έγιναν οι εκλογές.  Η ένσταση είναι πως ενώ τα δημοτικά συμβούλια έχουν ψηφιστεί και πριν την συγκρότησή τους έρχεται να εκβιάσει πλειοψηφίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει την εντολή του".

  Για το άρθρο 64 για το άσυλο είπε πως "ενώ δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα αποτελεί έναν θεσμό του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Μπορεί να το περιορίσει η κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση να το καταργήσει".

  Και για το άρθρο που ορίζει ασυμβίβαστα για όσους υπηρετούν σε Ανεξάρτητες Αρχές , άρθρο 101 του νομοσχεδίου, ο κ. Τζανακόπουλος  είπε ότι πρόκειται για "φωτογραφική διάταξη". "Δεν μπορούν να αλλάζουν οι όροι διορισμού των Αρχών κατά την διάρκεια της θητείας τους".

  Απάντηση Άδωνι για κ. Β. Θάνου

  Απαντήσεις για τα περί συνταγματικότητας της διάταξης που αφορά και την κ. Θάνου έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι "Έψαξα να βρω την Οδηγία στην οποία αναφέρεστε (σ.σ. η κ. Θάνου επικαλέστηκε Ευρωπαϊκή Οδηγία λέγοντας ότι την παραβιάζει η διάταξη που θέτει αναδρομικά το ασυμβίβαστο) και βρήκα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να την ενσωματώσει έως τις 4 Φεβρουαρίου 2021. Μέχρι τότε λοιπόν υπάρχει περιθώριο και δεν μας δεσμεύει απολύτως τίποτα. Πάρα ταύτα το πνεύμα της Οδηγίας που είναι λιτό και σαφές το εφαρμόζει η διάταξη. Δηλαδή κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής σε πρόσωπα που μπαίνουν σε Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτό λέει η Οδηγία αυτό εφαρμόζει ο Νόμος. Αλλώστε  μέσα στα πρόσωπα που πλήττονται από την διάταξη είναι και πρόσωπο που υπήρξε σύμβουλος νυν υπουργού της ΝΔ και χάνει την θέση του. Ο Μητσοτάκης δίνει καλό παράδειγμα αυτοπεριορισμού, δεν διορίζει όποιον θέλει όπως του δίνει το δικαίωμα. Και ναι κύριοι, που κυβερνήσατε 4,5 χρόνια με την δικτατορία της πλειοψηφίας, ρωτήστε την Τασία πως παραβίαζε όλα τα δικαιώματα των μειοψηφιών, μπορείτε τώρα να διαμαρτύρεστε. Και ναι κύριε Παππά είναι λογικό να φωνάζεις που φεύγει η Διευθύντρια του γραφείου σου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού".

  Εν τω μεταξύ κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας δεν προκύπτει στην διάταξη για το άσυλο σύμφωνα με την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

  Σε ό,τι αφορά την αίτηση αντισυνταγματικότητας του Κινήματος Αλλαγής, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τα άρθρα 1, 2 και 3 ακουμπάνε στο Σύνταγμα πως "οι εξουσίες απορρέουν από τον λαό" (σ.σ. για τις αλλαγές στην διακυβέρνηση των Δήμων).

  Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας στην διάταξη για το άσυλο, ενώ για το άρθρο 101 (Επιτροπή Ανταγωνισμού) τόνισε: "υπάρχει ένα ιστορικό για πρόσωπα όπως η κ. Θάνου. Για εμάς θέμα Θάνου ξεκίνησε όταν άσκησε δίωξη για άρθρο που της έκανε κριτική ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης. Η κ. Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε και έλαβε μια επιστολή σε ιταμό ύφος. Μετά αντιληφθήκαμε ότι το συγκεκριμένο άτομο συναλλασσόταν. Τώρα πρέπει να υπερβούμε το θέμα αυτό. Συνεπώς δεν συμφωνούμε με τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 64 και 101".

  Στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σημειώνεται  ότι προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία κάνει λόγω για "υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεως της και του µη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας (…), µε εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιµο λόγο".

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ