Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 19:44

  Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:10

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Φέρνοντας στο προσκήνιο ένα "ριζοσπαστικό μοντέλο" για το Δημόσιο του 21ου αιώνα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος τέσσερις κομβικές αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.

  Ειδικότερα:

  -Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. "Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα, εντάσσουν τις ενέργειές τους σε ένα κοινό προγραμματισμό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  -Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.

  -Καταπολεμάται η γραφειοκρατία. "Λύνεται το πρόβλημα με μία ειδική γραμματεία, με αποκλειστικό στόχο την ενοποίηση ρυθμίσεων. Σκοπός οι καλύτεροι και λιγότεροι νόμου", είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

  -Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα έξι διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

  "Το νομοσχέδιο είναι μία σημαντική πρωτοβουλία με ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο. Για αυτό και είναι το δεύτερο από τα τρία κομβικά νομοσχέδια του πρώτου μήνα της διακυβέρνησής μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόλος είναι η πίστη των πολιτών στους Θεσμούς. Είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών που θα μετατραπεί σε ανάπτυξη", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως μία κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα πολυδαίδαλο κράτος δεν αφήνουν τη χώρα να αφήσει πίσω της την κρίση.

  "Πρόοδος σημαίνει αποτέλεσμα. Σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες. Σε προηγμένες χώρες, μέτρα που φέρνουμε σήμερα προς ψήφιση υπάρχουν από το παρελθόν. Οι αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ξέρει να ακούει. Η αναζήτηση συναίνεσης είναι για εμάς μόνιμος στόχος. Το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια διαφορετικό από αυτό που ήταν στην επιτροπή. Και αυτό για εμάς είναι νίκη του κοινοβουλευτικού διαλόγου", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. "Ενσωματώνουμε κάθε γόνιμη άποψη. Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το κράτος…Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το κράτος καλύτερο προς όφελος των πολλών", διεμήνυσε.

  Να αποκτήσουμε το σύγχρονο κράτος που μας αξίζει

  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άστοχο να χαρακτηρίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. "Δε μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν μετακλητούς ή έκαναν το πρωθυπουργό περιβάλλον εργαστήρι μετατροπής σε υπουργούς", τόνισε.

  Δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα υποστήριξε χθες στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο στοιχεία για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Παράλληλα, οι γενικές και ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58, ενώ συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. "Τίθεται ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργού γραφείου. Κάτι που δεν ίσχυε ποτέ μέχρι σήμερα", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν πως μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία. Η αλήθεια είναι μία. Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας. Ταυτόχρονα, δικαίωμα υπογραφής αποκτούν οι γενικοί διευθυντές. Σε λίγο καιρό, όλες οι διαδικασίες και επαφές του πολίτη με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές. Η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση. Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης", επεσήμανε.  

  Ο πρωθυπουργός ήταν καυστικό για τα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο. "Η Ελλάδα αποκτά Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις του ΟΟΣΑ", τόνισε.

  "Εμείς καλούμαστε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Να αποκτήσουμε το σύγχρονο κράτος που μας αξίζει. Εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει το καινοτόμο σύστημα κυβερνητικής εξουσίας. Κανείς δεν είναι υπερήφανος για τις υπηρεσίες που παράγει το κράτος μας. Ένα κράτος με πολλά πλοκάμια γίνεται αργό. Δίχως αξιοκρατία νοθεύει την προσφορά του σε αυτούς που πρέπει να την παρέχει. Ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις. Τα ξέρουμε τα αποτελέσματα. Και τελικά οπισθοδρόμηση. Σε αυτές τις παθογένειες απαντούν οι ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ξεφύγετε από την αντίληψη του δήθεν αδικημένου

  Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε δηκτικός απέναντι στον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας πως το να κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό προσβάλει το 40% των πολιτών που την εμπιστεύθηκαν στην κάλπη.

  "Ξεφύγετε από την αντίληψη του δήθεν αδικημένου, κ. Τσίπρα. Ότι δήθεν τα πράγματα πήγαιναν καλά στη χώρα και για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο λαός σάς μαύρισε. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη χώρα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Είστε υποκριτές

  "Στα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς, είχατε αρμόδιο υπουργό κ. Τσίπρα. Είχε και παρατσούκλι. Έβγαινε από το Μαξίμου και έκανε δηλώσεις περί μεγαλύτερων σκανδάλων. Γνωρίζετε ποιον λέω. Εμείς φέρνουμε στο προσκήνιο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

  Όσον αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ερώτημα το μείζονα είναι τι πρέπει να κάνουν μετά οι δικαστικοί λειτουργοί που ήταν σε σημαντικές θέσεις. Εάν μπορούν να αναλαμβάνουν θέσεις δίπλα στον πρωθυπουργό και μετά να γίνονται πρόεδροι ανεξάρτητης αρχής. Η απάντηση έχει δοθεί", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας στο προσκήνιο μία αναφορά της κ. Θάνου, σύμφωνα με την οποία ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

  "Τόσο υποκριτές είστε εσείς και η κ. Θάνου, που για τριάκοντα αργύρια ανέλαβε μία τέτοια θέση", επεσήμανε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ