Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 08:47

  Τα "καρφιά" της κυβέρνησης για τον Α. Τσίπρα και τους "μετρ της παραπληροφόρησης"

  Τα "καρφιά" της κυβέρνησης για τον Α. Τσίπρα και τους "μετρ της παραπληροφόρησης"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την παρέμβαση, από βήματος Βουλής, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, το δεύτερο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

  Πέραν των απαντήσεων που αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης σε όσα υποστήριξε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας κύμα σφοδρών αντιδράσεων από τη "γαλάζια" πτέρυγα, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις κρίσιμες πτυχές ενός σχεδίου νόμου, το οποίο:

  - Συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης.

  - Δημιουργεί νέους θεσμούς.

  - Θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους.

  Όπως τονίζουν "γαλάζια" στελέχη, οι τομές του νομοσχεδίου για το "Επιτελικό Κράτος" είναι πολλαπλές, αλλάζοντας ταχύτητα στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. "Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέρχεται τακτικά, όχι για να νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά για να καταρτίζει ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία. Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα "Μαζί", από την προεδρία της κυβέρνησης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Έτσι, θα αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά, τα προβλήματα που προκαλούν οι συναρμοδιότητες και θα αποτρέπονται καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις", είναι το σχόλιο στελεχών. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  - Για πρώτη φορά γίνονται συγκεκριμένα βήματα που διασφαλίζουν ότι το Δημόσιο δεν θα λειτουργεί ως λάφυρο του κυβερνώντος κόμματος. Για το σκοπό αυτό, καθιερώνεται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται από τα στελέχη του Δημοσίου και θα είναι αρμόδιος για τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Παράλληλα, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα στο ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ανατίθεται η σχετική ευθύνη-αρμοδιότητα στο γενικό διευθυντή. Ενδεικτικό της βούλησης της κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση είναι και το γεγονός ότι διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  - Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

  Στο μεταξύ οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του από το βήμα της Βουλής αποτέλεσαν… κόκκινο πανί για τα κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δείχνει, εμμέσως πλην σαφώς, με τα σχόλιά της ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αντιληφθεί τους λόγους της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

  "Θα ήταν χρήσιμο να επιδεικνύεται η σοβαρότητα που απαιτούν εθνικά ευαίσθητα ζητήματα. Συγκεκριμένα, για να τελειώνει η παραφιλολογία διευκρινίζεται ότι ο κ. Κοντολέων έχει και πτυχίο και μεταπτυχιακό. Κατέχει όλους τους απαραίτητους τίτλους σπουδών, αλλά και την εμπειρία που απαιτεί η θέση που ανέλαβε. Να σημειώσουμε, δε, ότι διαμορφώθηκε μία νέα δομή στην ηγεσία της ΕΥΠ με τρεις υποδιοικητές", τονίζουν στελέχη του "γαλάζιου" στρατοπέδου, δίνοντας, ταυτόχρονα, σαφείς απαντήσεις σε όσα υποστηρίζουν Αλέξης Τσίπρας και Κουμουνδούρου όσον αφορά στον αριθμό των μετακλητών.

  "Οι  μετρ της παραπληροφόρησης και των fake news κατηγορούν την κυβέρνηση για… fake news και παραπληροφόρηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψαν τρεις ημέρες προπαγάνδας λέγοντας ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει πτυχίο και ότι έχει διοριστεί παράνομα για να διαψευστούν τελικά ενώ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας. Και την ώρα που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποχωρήσεις των σε αρκετές περιπτώσεις δεκάδων ανά υπουργό μετακλητών του  ΣΥΡΙΖΑ, o κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για επέλαση στο κράτος. Έφτασε στο σημείο να εμφανιστεί λάβρος υπερασπιστής των ανεξάρτητων αρχών, όταν επί της διακυβέρνησής του οι αρχές αυτές υπονομεύτηκαν με την τοποθέτηση κομματικών φίλων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κ. Θάνου", επισημαίνουν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ