Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Αυγ-2019 12:03

  Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι σε κομματικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

  Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι σε κομματικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.08

  Να κόψει τον ομφάλιο λώρο της τοποθέτησης κομματικών προσώπων σε ανεξάρτητες αρχές επιχειρεί η διάταξη που θέτει ασυμβίβαστο για την τοποθέτηση σε αυτές προσώπων τα οποία έχουν διατελέσει σύμβουλοι πολιτικών προσώπων ή κομμάτων, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι η διάταξη δεν είναι "φωτογραφική" για την κ. Θάνου, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αποκομματικοποιήσει τις ανεξάρτητες αρχές. "Ελπίζουμε όλοι να συμφωνείτε", είπε μάλιστα. Απαντώντας στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Παππάς τον κάλεσε να αποσύρει την διάταξη λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι αντισυνταγματική και έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα στις Βρυξέλες. "Για να σας προστατέψω το λέω" υπογράμμισε. Ζήτησε δε, να μετατραπεί σε μεταβατική διάταξη η ρύθμιση και οι αλλαγές να μην τεθούν άμεσα σε ισχύ (δηλαδή να παραμείνει η κ. Βας. Θάνου).

  Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε δύο παραδείγματα τέτοιας τοποθέτησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: την πρώην σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, κ. Βασιλική Θάνου και την πρώην Διευθύντρια του Γραφείο Νομικών θεμάτων στο γραφείο του Νίκου Παππά.

  "Η ευρωπαϊκή οδηγία για την στελέχωση των  ανεξάρτητων αρχών είναι σαφής, λέει να μην έχουν ίχνος πολιτικής επιρροής οι επικεφαλής τους", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. "Μπορούμε να βάλουμε Πρόεδρο και αντιπρόεδρο που ήταν κομματικό πρόσωπο; Ένα πρόσωπο που διορίστηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού; Τον αποκαθαίρει και τον παραδίδει παρθένο η εκλογή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Μιλάμε για ένα πρόσωπο που από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετά στην θέση του Πρωθυπουργού λόγω της ιδιότητας του Προέδρου του ΑΠ, και στην συνέχεια σύμβουλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Αυτό το πρόσωπο λησμόνησε την κομματική λειτουργία και έγινε πολιτικά ουδέτερο; Και μένει να αποδειχτεί αυτό και σε ότι αφορά την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου που ελπίζω όχι. Αυτό το πρόσωπο πληροί τις προδιαγραφές να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;"

  Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις εκ μέρους του πρώην υπουργού, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: "Το καταλαβαίνω, κι εμένα θα με ενοχλούσε , όμως το να διορίζει ο κ. Παππάς την Διευθύντρια του γραφείων νομικών θεμάτων δεν είναι η εξ ορισμού παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για μη κομματικές τοποθετήσεις στις ανεξάρτητες αρχές;".

  Ν. Παππάς: Να την αποσύρετε τώρα

  Αποφεύγοντας να σηκώσει το γάντι επί του προσωπικού ο κ. Νίκος Παππάς κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την διάταξη για το ασυμβίβαστο προσώπων που έχουν θητεύσει σε κομματικές θέσεις με την τοποθέτησή τους σε ανεξάρτητες αρχές. "Η λογική είναι η ίδια με την ρύθμιση για το ασυμβίβαστο που πήγε να φέρει ο κ. Γεραπετρίτης για τους Γενικούς Γραμματείς υπουργείων. Προς τιμή του ο κ. Γεραπετρίτης την απέσυρε , ήταν μια πράξη λογικής που αύξησε την αξιοπιστία του. Αυτό που φέρνετε είναι θεμελιακό λάθος, είναι αντικίνητρο ώστε κυβερνήσεις και εξειδικευμένα στελέχη χρησιμοποιούν ο ένας την εμπειρία του άλλου".

  Ο κ. Παππάς υπενθύμισε ειδικά για την κ. Βασιλική Θάνου ότι δεν πέρασε μόνο με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ αναφέρθηκε στον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη ο οποίος "αν και ιστορικό στέλεχος και σημαία της παράταξής σας, είναι επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή". "Η θητεία των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών δεν είναι ταυτόσημη με τον εκλογικό κύκλο", σημείωσε.

  Όπως είπε τέλος, η ρύθμιση εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας  ενώ έχει ήδη ξεσηκώσει θόρυβο στις Βρυξέλλες.

  Μαρία Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ