Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Αυγ-2019 09:17

  Έρχεται στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο

  Έρχεται στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Συνεχείς είναι οι κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο της κατάθεσης και ψήφισης κομβικών για την καθημερινότητα των πολιτών νομοσχεδίων. Μετά το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που έλαβε "πράσινο φως" από την Ολομέλεια, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αλλαγές προς το βέλτιστο της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, σειρά παίρνει μέσα στις επόμενες ώρες το αποκαλούμενο και "διυπουργικό" σχέδιο νόμου.

  Μέσω των διατάξεών του, το Μέγαρο Μαξίμου φέρνει στην πρώτη γραμμή διατάξεις που σχετίζονται τόσο με την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που αποτέλεσε μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που έρχεται, για να αντικαταστήσει την ισχύουσα από τον "νόμο Γαβρόγλου", επισημαίνει:

  - Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

  - Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

  - Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων".

  Το όλο πλαίσιο των παρεμβάσεων, την ίδια στιγμή, δείχνει ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τον κύκλο των επισκέψεών του σε υπουργεία. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις κατευθύνσεις που έδωσε για τη βελτίωση των μετακινήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ανακοίνωση κινήτρων για την αγορά κράνους από τους μοτοσικλετιστές, με το ΦΠΑ να μειώνεται από το 24% στο 13%.

  Πρόβλεψη που θα υπαχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα αποτελέσει ακόμα μία κίνηση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης και εφαρμογής καίριων μεταρρυθμίσεων.

  "Θα απλοποιεί διαδικασίες, θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια. Θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα. Θα καθιερώνει το ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές μας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική τομή…", έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ