Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουλ-2019 16:38

  Ο Βαρουφάκης ζητεί την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% που είχε συμφωνηθεί το 2015

  Ο Βαρουφάκης ζητεί την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% που είχε συμφωνηθεί το 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρισκόταν σε αποδρομή την περίοδο του Ιουλίου του 2015, λίγο πριν το δημοψήφισμα της 5ης του μηνός, ωστόσο είχε ακόμα την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Και με αυτή την ιδιότητα, είχε συμφωνήσει στην απαίτηση των δανειστών για την προκαταβολή φόρου 100% στις επιχειρήσεις.

  Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ως επικεφαλής κόμματος, πλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25  ζητούν την κατάργηση του μέτρου.

  Αναλυτικότερα το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη σημειώνει:

  "To MέΡΑ25 έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό. Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα, όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον "ελέφαντα στο δωμάτιο" της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

  Εκτιμά, επίσης, ότι η 100% Προκαταβολή Φόρου "αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας και προσθέτει: "Οποιοδήποτε νομοσχέδιο δεν την καταργεί, ολικώς ή μερικώς, δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση του φορολογικού ορθολογισμού ή/και της φορολογικής δικαιοσύνης".

  "Η ελληνική οικονομία αποτελείται από χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κύριο εργοδότη στη χώρα μας. Η 100% Προκαταβολή Φόρου καθιστά μη βιώσιμες μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων, μειώνει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, πλήττει τον ανταγωνισμό (αυξάνοντας την συγκέντρωση των αγορών και ενισχύοντας τα ολιγοπώλια), μειώνει τη μισθοδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων (καθιστώντας ντε φάκτο ανενεργό τον κατώτατο μισθό) και λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για τη φοροδιαφυγή και την έξοδο κεφαλαίων", υποστηρίζει ακόμη το ΜέΡΑ25.

  Και προτείνει:

  - Την άμεση ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για επιχειρήσεις με προσωπικό πλήρους απασχόλησης κάτω των 5 ατόμων.

  - Τη μείωση της Προκαταβολής Φόρου από το 100% στο 50% για επιχειρήσεις με προσωπικό μεταξύ των 5 και των 500 ατόμων, για το οικονομικό έτος 2020 και ολική κατάργηση (για αυτές τις επιχειρήσεις) για το οικονομικό έτος 2021.

  - Την ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για όλες τις επιχειρήσεις από το οικονομικό έτος 2022.

  Το ΜέΡΑ25 εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία χαρακτηρίζει ως "ταξική στη φιλοσοφία της" και προτείνει:

  - Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 70 χιλιάδες, 100% απαλλαγή από το φόρο.

  - Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 500 χιλιάδες, μείωση 25% στον υφιστάμενο φόρο.

  - Για ακίνητη περιουσία από 500 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο, καμία αλλαγή.

  - Για ακίνητη περιουσία από 1 εκατομμύριο και πάνω, +10%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων