Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουλ-2019 08:48

  Το μακρύ ταξίδι του Τσίπρα προς τον "μετασχηματισμό" του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω θέρους

  Το μακρύ ταξίδι του Τσίπρα προς τον "μετασχηματισμό" του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω θέρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ, να τολμήσουμε να αλλάξουμε, είναι η μετεκλογική επωδός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα καθίσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί ολόκληρη τετραετία. 

  Κανένα ορατό εμπόδιο που να μπορεί να διαταράξει τον κυβερνητικό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα,  γεγονός που ανοίγει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του, πολλαπλές προκλήσεις. 

  Εν αρχή ην το θεμελιώδες ερώτημα , πώς ακριβώς θα θα μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα ανοιχτών θυρών και διαδικασιών με προφανή σοσιαλδημοκρατική στροφή, ένα ΠΑΣΟΚ ...χωρίς ΠΑΣΟΚ, αφού και ο όρος ακόμη δημιουργεί ισχυρές απωθήσεις εντός των τειχών της Κουμουνδούρου. 

  Κι έπειτα, τι είδους και τινί τρόπω θα ασκηθεί αυτή η αντιπολίτευση η "υπεύθυνη" αλλά και "μαχητική" που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πέραν μιας εκλογικής προίκας ουδόλως ευκαταφρόνητης (31,5 % το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ την 7η Ιουλίου) κοινωνικές αναφορές το κόμμα δεν έχει ενώ με τις "υποσχέσεις" για μαζική παρουσία στα κινήματα και τις διαμαρτυρίες του "δρόμου" , ύστερα από 4,5 χρόνια απολύτως συστημικής διακυβέρνησης, μάλλον "γελάει" και η πίσσα στην άσφαλτο. 

  Μέσα στην απόλυτα εύλογη αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της διακυβέρνησης και το πέρασμα από την Ηρώδου Αττικού στην Κουμουνδούρου, όπερ αποτυπώθηκε και στις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπήρξε μια κοινή διαπίστωση : Εις οιωνός άριστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αμύνεσθαι περί διακυβέρνησής του. 

  Όπερ σημαίνει, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι βουλευτές του, έχουν ως κύρια στόχευση σε επίπεδο κοινοβουλευτικό τουλάχιστον, να υπερασπιστούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους, κυριώτατα στα της Οικονομίας αλλά και του κοινωνικού πεδίου. 

  Το μείγμα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που όρισε ο κ. Τσίπρας εξάλλου, είναι απολύτως ενδεικτικό των προθέσεών του: Ευκλείδης Τσακαλώτος ( ο οποίος κάθεται και δίπλα στον Α. Τσίπρα στα κοινοβουλευτικά έδρανα), Δημήτρης Τζανακόπουλος ( δεξί χέρι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επί τουλάχιστον μια επταετία) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ( εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενη αλλά με ευρεία αποδοχή από το κόμμα ). 

  Αρχίζουν τα δύσκολα

  Και αν από τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να περάσουν οι πρώτοι άχαροι μήνες ( για κάθε κόμμα που χάνει την εξουσία) ώστε να "τρέξει" το κυβερνητικό έργο και να υπάρχει πεδίον πραγματικού αντιπολιτευτικού έργου, πολυτέλεια χρόνου ο κ. Τσίπρας για τον "μετασχηματισμό" του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει. 

  Ήδη από το Φθινόπωρο αρχίζουν τα όργανα για το τι είδους κόμμα θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπερ θα αποτυπωθεί στην πρώτη ( για τη νέα σεζόν) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά το θέρος, που θα αποφασίσει και το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του ( αρχές του 2020). 

  Με το όπλο παρά πόδα

  Η πρώτη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό πάντως κι αφορά στο σενάριο για εκλογή Τσίπρα από την βάση, έχει ήδη θέσει κορυφαία κομματικά στελέχη που βρίσκονται εξ αριστερών του κ. Τσίπρα, σε θέση "μάχης". 

  Παραλλήλως, ο αριθμητικός στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ( σε συνεργασία με τους "προοδευτικούς συμμάχους") για εγγραφή χιλιάδων νέων μελών στο κόμμα, αντιμετωπίζεται με ευρεία καχυποψία εντός της Κουμουνδούρου. 

  Είναι ενδεικτικές οι "προειδοποιήσεις" που απηύθυνε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του ( Alpha):

  "Δεν είναι ένα αριθμητικό μέγεθος, ένας αριθμητικός στόχος το θέμα του μαζικού ΣΥΡΙΖΑ, όσο, κυρίως, μια πολιτική παράμετρος. Δεν θα πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτή τη διαδικασία ούτε να αλλάξει τις βασικές αρχές της ταυτότητάς του, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ελκτική η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του, ούτε, προφανώς, κάτω από τις ανάγκες μιας αντιπολιτευτικής τακτικής να γυρίσει σε μια στείρα, ισοπεδωτική, αντιπολιτευτική ρητορική που απλά και μόνο θα προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ