Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 09:17

  Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ

  Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:03

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η κυβέρνηση έλαβε την δεδηλωμένη της Βουλής. Ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε ημέρα με έναν κεντρικό στόχο. Να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες".

  Ταχύτατη κίνηση προς τα εμπρός, μέσα από μία συνεχή ροή νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του 2019, προκειμένου η χώρα να δομήσει αξιοπιστία και ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, δείχνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να λαμβάνει, αργά χθες το βράδυ, ψήφο εμπιστοσύνης, το βλέμμα πλέον εστιάζει σε κομβικές παρεμβάσεις στην οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη.

  Πέραν, δε, των στρατηγικών αφηγημάτων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις δύο πρωθυπουργικές παρεμβάσεις από το βήμα της Ολομέλειας, μείζον στοίχημα παραμένει αυτό της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Στοίχημα που το Μέγαρο Μαξίμου και η "γαλάζια" κυβερνητική ομάδα σκοπεύουν να κερδίσουν, έχοντας στείλει στους εταίρους το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει momentum και είναι έτοιμη να… περπατήσει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κανονικότητας και της ανάπτυξης.

  "Είχα πει προεκλογικά ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή, όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική. Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και σε αυτό εμμένουμε σήμερα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, η οποία αποτύπωσε το στίγμα των προθέσεών του. Προς το παρόν, από αύριο εκκινεί μία διαδικασία απανωτών νομοσχεδίων. Και η αρχή θα γίνει με το σχέδιο νόμου που σχετίζεται με το επιτελικό κράτος.

  "Πρόκειται για ένα βήμα ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό. Στο σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν υπήρξε ποτέ ένας ενιαίος νόμος, ο οποίος να κωδικοποιεί όλες τις διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση και τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών δομών. Αυτό θα γίνει, για πρώτη φορά, τώρα. Το πρώτο από τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, θα αφορά στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.  Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι το υπουργικό συμβούλιο στην Μεταπολίτευση, το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Πολιτείας, είναι απολύτως υποβαθμισμένο. Θα αναβαθμιστεί, λοιπόν, και θα καταστεί το κύριο όργανο μέσα από το οποίο θα παράγονται δημόσιες πολιτικές", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  "Θέλω", λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να αλλάξει η μέχρι τώρα εικόνα. Η βασική κυβερνητική στρατηγική να παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και, στη συνέχεια, να επιμερίζεται στα υπουργεία. Πέρα από τα ζητήματα του υπουργικού συμβουλίου, στο πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

  "Θα εισαχθούν ασυμβίβαστα για όλη την πολιτική ιεραρχία, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον ειδικό γραμματέα. Επιπλέον για πρώτη φορά. μεταφέρεται μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων από την πολιτική ηγεσία στην δημόσια διοίκηση. Η φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης είναι "εμπιστευόμαστε την δημόσια διοίκηση". Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας κόφτης, έτσι ώστε οι αρμοδιότητες που αφορούν μεμονωμένες, ειδικές και συγκεκριμένες λειτουργίες, να μην φτάνουν πλέον στο  επίπεδο του υπουργού, του υφυπουργού, ή του γενικού γραμματέα, αλλά να διεκπεραιώνονται στο επίπεδο των γενικών διευθυντών. Και αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, περιορισμό της γραφειοκρατίας και περιορισμό της διαφθοράς", επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.

  Πέραν του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, στον ορίζοντα προς κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκονται δύο ακόμα νομοσχέδια:

  - Αυτό που θα αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα. Είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο που θα διευρύνει και θα βελτιώνει τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί με ταχύτατες διαδικασίες.

  - Αυτό που αφορά στην κυβερνησιμότητα των δήμων και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στο οποίο θα περιέχονται οι διατάξεις για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

  "Και με τα τρία αυτά νομοσχέδια δίνουμε έμφαση στο μεταρρυθμιστικό στίγμα της διακυβέρνησης μας, τον φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό που χαρακτηρίζει τις πολιτικές μας και αντικατοπτρίζεται στις αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και στην αφαίρεση φορολογικών βαρών από τους πολίτες", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

  - Κινήσεις υψηλού συμβολισμού

  Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι (ο πρωθυπουργός παρέστη στο Μνημόσυνο για τα 102 θύματα, που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού,  αλλά και άμεσων πρακτικών αποτελεσμάτων για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, δεσμεύεται πως θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό 37,8 εκατομμύρια ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.

  Η πρόταση της κυβέρνησης διασφαλίζει ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα τα 31 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στα εξής:

  - Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και  σε κάθε άλλη ιατρική παροχή

  - Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν δέκα εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής

  - Για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ