Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 21:32

  Κ. Μητσοτάκης: Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας, περνάμε σε δουλειές για όλους

  Κ. Μητσοτάκης: Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας, περνάμε σε δουλειές για όλους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:17

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το στίγμα της διακυβέρνησής του, με αιχμή να γίνεται καλύτερη η ζωή των πολιτών, έφερε στο προσκήνιο, στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία. Οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματα που ακολουθούμε, για να τρέξουμε το πρόγραμμά μας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κράτησε στην πρώτη γραμμή την έννοια της αξιοπιστίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μην μπει η χώρα στην περιπέτεια της απλής αναλογικής και σημείωσε πως η χώρα περνάει στην εποχή της ανάπτυξης και διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, γιατί αυτήν την εντολή έλαβε από τον ελληνικό λαό.

  "Είχα πει προεκλογικά ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή, όταν αποδείξουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Τα έφερε έτσι η ιστορία, ώστε σε αυτήν την αίθουσα να βρίσκεται το δίδυμο της καταστροφής του 2015. Εσείς και ο κ. Βαρουφάκης", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. "Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η παράταξη αυτή δεν δέχεται… Θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού", συμπλήρωσε. 

  Ο πρωθυπουργός έφερε στο προσκήνιο τις κομβικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, την Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. "Για εμάς η ασφάλεια είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. "Θα καταστήσουμε την Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη στον κόσμο. Θα υπάρχει συνέπεια μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Είχα πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι και επιζήμια. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις συνέπειές της, στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα που εσείς αφήσατε στην τύχη τους. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω. Κι αν κ. Τσίπρα δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία ήταν σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας", τόνισε.

  Τα μέτρα για το Μάτι και τους κατοίκους του, ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία

  Δομικό στοιχείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτό που εστίασε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός, σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

  - Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

  - Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους:

  *Οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας.

  *Το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  *Το Γενικό Λογιστήριο.

  *Η Τράπεζα της Ελλάδος.

  *Το Τεχνικό Επιμελητήριο.

  *Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και η γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

  Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. "Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.  

  - Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία πενταετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

  Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια

  Τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του, τα οποία θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, δηλαδή στις 10 Αυγούστου, έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δίνοντας στίγμα ταχύτητας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και φοροελαφρύνσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως έρχονται άμεσα στην Ολομέλεια:

  - Το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος.

  - Το σχέδιο νόμου για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων.

  - Το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων και την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.

  "Η νομοθετική μας πρωτοβουλία πλαισιώνεται από τα πέντε εμβληματικά έργα που ανακοίνωσα πριν δύο ημέρες", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να σώσουμε τη ΔΕΗ

  Εγκαλώντας την κυβέρνηση Τσίπρα για καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα πράξει ό,τι απαιτείται, για να σωθεί η ΔΕΗ.

  "Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την επιχείρηση, για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Κι αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία θα το κάνουμε. Γιατί θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι, θα καταρρεύσει η εταιρεία και θα φταίτε εσείς", επεσήμανε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Ο πρωθυπουργός έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησής του. Όπως είπε. μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στρατηγική της νέας διακυβέρνησης. Ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση δε θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της, ήταν το αποτύπωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  "Ενότητα, σχέδιο, κανόνες, δουλειά", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων