Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 09:26

  Μαξίμου: Μεταρρυθμιστική ατζέντα και στο βάθος μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

  Μαξίμου: Μεταρρυθμιστική ατζέντα και στο βάθος μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Οικονομία. Καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το δίπτυχο, που αποτέλεσε, άλλωστε, βασικό στοιχείο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας στην πορεία προς την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου, εστιάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Και τα μηνύματα που το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους εταίρους συγκλίνουν σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ότι η "γαλάζια" κυβερνητική ομάδα ήρθε, για να εφαρμόσει μία καλά δομημένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρο το φάσμα της ατζέντας, με στόχο να εδραιώσει την εικόνα της αξιοπιστίας. Μία αξιοπιστία, που μετατρέπεται σε "κλειδί" για έναν από τους πλέον ισχυρούς στόχους των επόμενων μηνών. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει κρύψει ότι στην πορεία του χρόνου "θέλω" του είναι η Ελλάδα να αποπνέει δυναμισμό και αισιοδοξία. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο δε θα επιβάλλεται από τους εταίρους και θα είναι απόλυτα εστιασμένο στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

  Χθες, δε, στη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, έσπευσε όχι μόνο να επιμείνει στο ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο της στρατηγικής του, αλλά να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών τομών θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τονίζοντας, παράλληλα, πως η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

  Οι κεντρικές κυβερνητικές δεσμεύσεις παραμένουν, πάντα, στην προμετωπίδα των δημόσιων παρεμβάσεων. Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα αποτυπωθούν στο σχέδιο νόμου, που θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Οι κινήσεις, για να "ξεκλειδώσουν" μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας είναι συνεχείς. Αυτό σημείωσε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον κ. Ρέγκλινγκ. Ότι η κυβερνητική ομάδα κινείται από την πρώτη στιγμή δυναμικά, προκειμένου να ενισχύσει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες και, ταυτόχρονα, καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

  Ο πρωθυπουργός, πάντως, είναι αποφασισμένος να κερδίσει άμεσα και το στοίχημα της καθημερινότητας. Μετά τις επισκέψεις του στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας και έθεσε επί τάπητος τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησής του σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Ποιες είναι αυτές:

  - Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

  - Να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

  - Να ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

  - Να εξασφαλιστεί το ταχύτερο η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Να υλοποιηθεί δηλαδή η δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

  - Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.

  - Να εφαρμοσθεί αμέσως και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ