Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 11:08

  Κ. Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας

  Κ. Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.52

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τον δρόμο της άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, με στόχο να γίνει πράξη το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας "οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα", έφερε στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Με σαφείς κατευθύνσεις προς τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς για την ατζέντα του, με κάλεσμα για "σκληρή δουλειά, με ψηλά τους στόχους και χαμηλά το κεφάλι", ο Πρωθυπουργός έδειξε προς την κατεύθυνση μίας λειτουργίας πρωτοποριακής της κυβερνητικής ομάδας.

  Στόχος όχι μόνο η νομοθέτηση, αλλά και η παρακολούθηση των νόμων, προκειμένου να βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο τυχόν αναχώματα. Στόχος η αλλαγή του μοντέλου της διακυβέρνησης.

  Στόχος, όπως εμφατικά επεσήμανε ο πρωθυπουργός "να αποδείξουμε ότι δε θα γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες, αλλά πραγματικά μία άλλη κυβέρνηση".

  "Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι"

  Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ήταν ένα μείγμα σκιαγράφησης βασικών στόχων και ανάδειξης του τρόπου, με τον οποίο θα παρακολουθείται το έργο, προκειμένου να λάβουν άμεσα σάρκα και οστά όλες οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθούμενες από την άμεση εφαρμογή μεταρρυθμιστικών τομών σε όλα τα επίπεδα.

  "Ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα. Αποδεικνύουμε στην πράξη πως είμαστε έτοιμοι. Θα τιμήσουμε στην πράξη την εντολή των πολιτών", τόνισε ο πρωθυπουργός και, εστιάζοντας στο μοντέλο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος, έδειξε προς την κατεύθυνση των επιτελικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτές θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί και οι αναπληρωτές και θα έχουν ως ισχυρό αποτύπωμα το συντονισμό και τη δράση.

  "Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ένα δύσκολο πόλεμο. Αυτόν την αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης. Για παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για την καθημερινότητα του πολίτη. Και είμαι σίγουρος πως θα πετύχουμε. Έχουμε το πολιτικό σχέδιο, έχουμε το κατάλληλο επιτελείο και το υπουργικού σχήμα. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση. Σε κοινή συμπαράταξη. Μαζί με άλλους που άφησαν την καριέρα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, για να έρθουν μαζί μας. Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε πως:

  -Σε κάθε υπουργό θα δοθεί ειδικός φάκελος με τους στόχους ανά χαρτοφυλάκιο και τις εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

  -Θα υπάρχει σχεδιασμός εξαμήνου για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

  -Θα δοθεί στους υπουργούς ένα έντυπο με τις προτάσεις και τις σκέψεις τους, ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

  "Ισχυρές τομές"

  Ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας μία άλλη λογική διακυβέρνησης, όπου όλα θα βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της παραγωγής απτού αποτελέσματος, τόνισε πως θα υπάρχει σύστημα παρακολούθησης προόδου. "Θέλω μία κυβέρνηση που θα λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή, με στόχους και διαρκή αξιολόγηση. Γνωρίζω πως ο πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ", σημείωσε και έδειξε προς την κατεύθυνση μίας ακόμα πρωτοβουλίας.

  Τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος "μαζί", το οποίο θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης.

  "Μηνύματα ενότητας"

  Σε μία δημόσια παρέμβαση που κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει ορίσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε καθαρά προς θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για το καλό και την πρόοδο της χώρας.

  "Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο της αυτοδυναμίας, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας ταχύτητα. Θα επιδιώξουμε συναινέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Είμαστε εδώ, για να χτίσουμε γέφυρες", είπε και όρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εβδομάδων.

  Έτσι:

  -Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στις 23 Ιουλίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

  -Αμέσως μετά θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις πρώτες μειώσεις φόρων.

  -Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, με την τοποθέτηση νέας ηγεσίας. "Πυξίδα ο σεβασμός στην ιεραρχία", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Όλα αυτά δε σηματοδοτούν το σεβασμό στη συμφωνία αλήθειας, που υπογράψαμε με τους πολίτες. Δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ ομαδικά. Δεν υπάρχει ημέρα για χάσιμο. Δε σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου. Παρακολουθούμε την εφαρμογή του για διόρθωση πιθανών αστοχιών. Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και τη συμπεριφορά μας. Οφείλουμε να δείξουμε ότι αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Το ήθος που ταιριάζει στην Ελλάδα 21ου αιώνα", είπε.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας και την αναβάθμιση της πολιτικής. Όπως έχει επισημανθεί από χθες:

  -Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

  -Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

  -Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

   

  Δείτε την παρουσίαση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ