Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 08:17

  Οι υπουργοί πίσω από τους στόχους-κλειδιά του Κ. Μητσοτάκη

  Οι υπουργοί πίσω από τους στόχους-κλειδιά του Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:43

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχήμα δουλειάς. Σχήμα σοβαρής δουλειάς και μετριοπάθειας. Απόλυτα εστιασμένο στην άμεση παραγωγή έργου. Απόλυτα εστιασμένο στο πρόσημο των μεταρρυθμίσεων, επάνω στο οποίο έχει δομήσει στρατηγική, προτάσεις και δημόσιο λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οικονομία. Επενδύσεις. Καθημερινότητα. Εργασία. Παιδεία. Υγεία. Αλλά και πάταξη της γραφειοκρατίας.

  Η ανακοίνωση των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου, η ορκωμοσία των οποίων θα γίνει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, έρχεται ως ηχηρή αποτύπωση των "θέλω" του πρωθυπουργού να ωθήσει τη χώρα στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Έρχεται ως επιστέγασμα της εκπεφρασμένης εδώ και καιρό θέσης του για τη δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας κοινοβουλευτικών, εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών, η οποία θα έχει ως κομβικό σημείο αναφοράς την έννοια της απόλυτης ομοιογένειας. Στην ομοιογένεια, άλλωστε, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, ποντάρει εμφανώς ο πρωθυπουργός. Στην ομοιογένεια που θα παράξει έργο από την πρώτη στιγμή και θα δομήσει προφίλ αποφασιστικότητας και αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

  Και αυτό πετυχαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πρώτες…πινελιές του στην κυβερνητική του ομάδα. Περνώντας επάνω από κομματικά τείχη, διευρύνοντας τον ορίζοντα των κινήσεών του, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ανθρώπους της αγοράς και τεχνοκράτες, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δε ζητάει καμία περίοδο χάριτος, αλλά τοποθετεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, για να ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες και, συνάμα, ουσιώδεις παρεμβάσεις.

  Σχήμα, λοιπόν, με συστατικά στοιχεία την εμπειρία και την ανανέωση. Μία εμπειρία που αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις προσώπων σε υπουργεία-κλειδιά, που έχουν εργαστεί μεθοδικά ο καθένας στον τομέα του. Ανανέωση, κυρίως, στις θέσεις των υφυπουργών από πρόσωπα που μπαίνουν για πρώτη φορά στη "μάχη" της πολιτικής.

  Όλα αυτά, υπό τη σκέπη της απόλυτου διαχωρισμού καθηκόντων. Με στόχο το κάθε μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου να έχει καθορισμένη ατζέντα. Με στόχο η αξιολόγηση να είναι καθημερινή και σε βάθος. Εάν το πρώτο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι η χώρα να αλλάξει άμεσα το momentum της, οι αποφάσεις του για τους…συνοδοιπόρους του σε αυτή τη μείζονα προσπάθεια δείχνουν ότι οι βάσεις έχουν τεθεί. Και είναι βάσεις ισχυρές. Με στίγμα ταχύτητας και εργατικότητας.

  Χρήστος Σταϊκούρας. Κωστής Χατζηδάκης. Άδωνις Γεωργιάδης. Τα τρία αυτά πρόσωπα θα κληθούν από σήμερα να τρέξουν τις κομβικές τομές στον παραγωγικό καμβά. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, πλαισιωμένος από την ομάδα των υφυπουργών του, θα είναι αυτός που θα φέρει στο προσκήνιο τη στρατηγική της μείωσης των φόρων, με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναλαμβάνουν κομβικές θέσεις, έχοντας ο πρώτος ως πρώτο μέλημα τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ και ο δεύτερος να άρει τα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων.

  "Το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς μας για τη ΔΕΗ θα επικεντρωθεί στη διάσωση και εξυγίανσή της. Και αυτό περιλαμβάνει, πρώτον, το συμμάζεμα των χρωστούμενων στην επιχείρηση που έφτασαν σχεδόν τα 2,5-3 δις. Με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Και στη συνέχεια, την υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο βασικός μας στόχος αυτή την ώρα είναι να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό", είχε τονίσει ο κ. Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του στο Capital.gr.

  Κομβικός στην παραγωγή άμεσου έργου όσον αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι ο ρόλος και άλλων υπουργών. Του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στην κυρίαρχη δέσμευση Μητσοτάκη για την ασφάλεια κάθε πολίτη. Της Νίκης Κεραμέως, η οποία θα κληθεί να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, με τη σειρά του, θα αποτυπώσει σε έργο το πρόγραμμα της οδού Πειραιώς για καλύτερη δημόσια Υγεία, έχοντας στο πλευρό του τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

  Του Κυριάκου Πιερρακάκη στο αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος θα κληθεί να μετασχηματίσει ψηφιακά το κράτος και να άρει το μέγιστο εμπόδιο στην παραγωγή κάθε έργου. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη γραφειοκρατία. Του Τάκη Θεοδωρικάκου, στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα έχει την ευθύνη της αναμόρφωσης του Κράτους, του νέου εκλογικού νόμου και των παρεμβάσεων για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.

  Έκανε πράξη τη δέσμευσή του

  Με την ανακοίνωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου έγινε εμφανές ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε πράξη τη δέσμευσή του να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης.

  Είναι ενδεικτικό ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ’ αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα. Σε επίπεδο εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών, για παράδειγμα, οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές του σχεδίου που στοχεύει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή:

  - Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

  - Ο Θόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και  αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι  Πρόεδρος της Δράσης.

  - Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

  - Ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τριάντα πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

  - Ο Κώστας Φραγκογιάννης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

  - O Λευτέρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

  - Η Σοφία Ζαχαράκη, που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας,  είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

  - Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  - Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και γενικός γραμματέας Υγείας.

  - Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

  - Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

  -Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

  - Ο Θεόδωρος Λιβάνιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

  - Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

  - Ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

  - Ο Στέλιος Πέτσας που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ