Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουν-2019 13:40

  Ανανεωμένα κατά 72% τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

  Ανανεωμένα κατά 72% τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σάρκα και οστά λαμβάνει η εκπεφρασμένη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας. Πριν λίγα λεπτά, η οδός Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 419 υποψηφίων βουλευτών της, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία θέση στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τα ψηφοδέλτια της "γαλάζιας" παράταξης είναι ανανεωμένα κατά 72%.

  Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Στην πράξη, μάλιστα, η ανανέωση αυτή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Και αυτό γιατί (εάν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους) από τους 341 υπόλοιπους υποψήφιους, οι 243 (δηλαδή το 72%) δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός πως 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Δηλαδή την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική. 

  Σύμφωνα με την εικόνα των "γαλάζιων" ψηφοδελτίων:

  -Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά. 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ δώδεκα έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του 1990. Δηλαδή, δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια.

  -Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

  -Σε ορισμένες περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα. 

  Ο κ. Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε την Δυτική Αθήνα, τη Β΄ Πειραιά και την Αχαΐα οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

  Δείτε αναλυτικά τους υποψήφιους της ΝΔ στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων