Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 12:21

  Παρασκευόπουλος: Άλλαξα την Επιτροπή των Κωδίκων, αλλά δεν έδωσα καμία οδηγία ουσίας

  Παρασκευόπουλος: Άλλαξα την Επιτροπή των Κωδίκων, αλλά δεν έδωσα καμία οδηγία ουσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ήμουν ο υπουργός που ανέθεσε το έργο διαμόρφωσης του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα και σας διαβεβαιώ και παρακαλώ να με πιστέψετε, δεν έδωσα καμία απολύτως οδηγία ουσίας", υπογράμμισε με έμφαση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

  Μιλώντας μάλλον ρητορικά, καθώς από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην οποία συζητούνται σήμερα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες απουσιάζουν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πλην του Ποταμιού, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε "ιστορική" την αλλαγή τους. Όπως είπε από το 1821 που δημιουργήθηκαν, υπήρξε μια αλλαγή με τον Βαυαρό Μάουερ το 1835, η Τρίτη αλλαγή έγινε το 1950 που ισχύει ακόμα και η τέταρτη αλλαγή είναι αυτή που έρχεται τώρα στην Βουλή.

  Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τους νέους Ποινικούς Κώδικες και έδωσε μεγάλο βάρος στο να εξηγήσει πως δεν υπάρχουν ‘κομματικού τύπου’ παρεμβάσεις στην διαμόρφωσή τους. Όπως είπε την σύνταξή τους ανέλαβαν διακεκριμένοι ποινικολόγοι. "Αυτοί είναι οι ποινικολόγοι, κανείς δεν είχε κομματικά χαρακτηριστικά απ’ όσους ήταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή" τόνισε. "Δεν γνωρίζω να έχει κανένας να έχει  κομματική ταυτότητα, επομένως δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται το έργο τους ως έργο κυβέρνησης  που επισπεύδει.  Έγινε όντως μια εναλλαγή Επιτροπών όμως καθ’ όλη την διάρκεια των προηγούμενων ετών κανείς δεν έβαζε στο ράφι την δουλειά που έκανε η προηγούμενη σύνθεση. Κι επειδή υπήρξε ένας υπαινιγμός, ναι ήμουν ο υπουργός που ανέθεσε το έργο διαμόρφωσης του σχεδίου ποινικού κώδικα και σας διαβεβαιώνω και παρακαλώ να με πιστέψετε δεν έδωσα καμία απολύτως οδηγία ουσίας. Αφέθηκαν εξ’ όσων γνωρίζω χωρίς συμβουλές και καθοδηγήσεις στο επιστημονικό τους έργο".

  Και μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε "ένας ήταν ο λόγος που συστάθηκε νέα επιτροπή το 2015, μια μόνο σύσταση έκανε ο υπουργός. Πως είναι καλό το σχέδιο που έχετε μπροστά σας αυτή την στιγμή να τηρήσει την αρίθμηση των  άρθρων και τους τίτλους, προκειμένου να μπορεί να συσχετιστεί η νέα διάταξη με την προηγούμενη, και η χώρα μας αξιοποιήσει έναν θησαυρό νομολογίας που χτίστηκε ολ’αυτά τα χρόνια".

  Ο ίδιος είπε πως έχει δύο παρατηρήσεις να κάνει: το έγκλημα των βασανιστηρίων , το οποίο μετακινείται , να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν και στις διατάξεις με τίτλο ‘μέτρα επιείκειας’ να μπει τίτλος ‘ευνοϊκά μέτρα’ . "Η πράξη βασανιστηρίων έχει συμβολικό αποδέκτη το ίδιο το πολίτευμα γιατί αναιρεί τον ανθρώπινο αυτοπροσδιορισμό. Κάποιος αναγκάζεται να κάνει το α η το β επειδή πονάει σωματικά. Ίσως μια αρίθμηση δεν προσβάλει την διαδικασία, εδώ χρειάζεται μια νομοτεχνική  επέμβαση. Να μην το λέμε 239α, αλλά 137Α", ανέφερε.

  "Να παγιοποιηθεί το σύστημα απολύσεων"

  Μιλώντας για την ουσία των αλλαγών που επιφέρουν οι Κώδικες είπε πως αυτές διέπονται από τις αρχές της νομιμότητας, του  σεβασμός της αξιοπρέπειας, την αρχή της αναλογικότητας, της ενοχής,  της ισότητας,  του κοινωνικού Κράτους, της επιείκειας. "Η κύρια μεταβολή  εντοπίζεται στο πεδίο των ποινών. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαστικό και εύκαμπτο σύστημα απολύσεων υπό όρους. Θέλουμε πιο λογικές ποινές και το σύστημα απολύσεων να παγιοποιηθεί. Αυτό είναι η κύρια εισφορά. Το σύστημα που είχαμε ήταν το αυστηρότερο της Ευρώπης. Έχουμε στην φυλακή το 10% των φυλακισμένων με ισόβια ενώ σε άλλες χώρες οι ισοβίτες μετριούνται με δάκτυλα του ενός χεριού. Ο νέος Κώδικας διατηρεί ισόβια αλλά για τα βαριά αδικήματα. Μειώνεται στα 20 αντί για 25 χρόνια μια σειρά ποινών ενώ έχουμε και πολύ ενδιαφέρουσες μεταβολές στο πεδίο φυλάκισης για πλημμελήματα στο μέτρο που καταργείται η δυνατότητα χρηματικής εξαγοράς. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς αν το δικαστήριο κρίνει πως δεν πρέπει. Καταργούνται τα πταίσματα. Ήταν η ταλαιπωρία του μέσου πολίτου, δεν ήταν χαριστικό. Επίσης απασχόλησε το πώς να ποινικοποιήσεις μια πράξη ως απόπειρα".

  Μ. Ντ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων