Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαϊ-2019 14:01

  DBRS: Ποια θα είναι η "επόμενη" μέρα του ευρωκοινοβουλίου μετά τις κάλπες

  DBRS: Ποια θα είναι η "επόμενη" μέρα του ευρωκοινοβουλίου μετά τις κάλπες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να είναι πιο κατακερματισμένο από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο, η δέσμευση απέναντι στην ΕΕ είναι πιθανό να παραμείνει αμείωτη, ακόμη και αν συνεχιστεί το έπος του Brexit, όπως σημειώνει η DBRS σε νέα έκθεσή της για τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου. Ο καναδικός οίκος αναμένει να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο νέο κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση ορισμένων δύσκολων και ενδεχομένως διχαστικών ζητημάτων, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Αν και μερικές φορές αντιμετωπίζει εμπόδια, η δημοκρατία της ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει τις αναγκαίες προσαρμογές όταν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Ωστόσο, μετά τις κάλπες τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, και η ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει συναίνεση θα μπορούσε να μειωθεί.

  Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές τα δύο παραδοσιακά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το S&D θα χάσουν τη συνδυασμένη πλειοψηφία στην ευρωβουλή. Αντίθετα, τα λιγότερο παραδοσιακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστικών/εθνικιστικών κομμάτων και τα προοδευτικά και φιλελεύθερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, αναμένεται να αυξήσουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο. Ο ρόλος της Βρετανίας σε αυτές τις εκλογές πάντως, παραμένει αβέβαιος. Αν και η χώρα συμμετέχει, οι νεοεκλεγέντες Βρετανοί βουλευτές ενδέχεται να μην πάρουν τις θέσεις τους στις 2 Ιουλίου, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit.

  Αυτός ο κατακερματισμός, επισημαίνει η DBRS, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αντίληψη του κόσμου ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ψηφοφόρων εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης και τα διαφορετικά στάδια της οικονομικής σύγκλισης εντός της ΕΕ. Ένα πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων, αρχίζοντας από τον διορισμό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην εξεύρεση κοινής ατζέντας για την περαιτέρω υποστήριξη του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεχίσουν να διατηρούν την πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Τα δυο παραδοσιακά κόμματα θα λάβουν λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το συνδυασμένο ποσοστό των ψήφων του ΕΛΚ και του SPD ενδέχεται να μειωθεί από 54% σε περίπου 42%. Ωστόσο, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το En Marche!, πιθανότατα να αυξήσει το μερίδιο των εδρών σε περίπου 14% -13% από 9%. Σε συνδυασμό με τους Πράσινους (7%), θα εξακολουθούσε να υπάρχει ένα μπλοκ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων με ποσοστό περίπου 64-62%.

  Εάν πάντως τα εθνικιστικά / λαϊκίστικα κόμματα έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι γενικά αναμένεται, η επιρροή τους στην ατζέντα πολιτικής του νέου κοινοβουλίου θα είναι σημαντική.  Θα ασκήσουν πιέσεις για πολιτικές που αυξάνουν την αυτονομία των μεμονωμένων κρατών - μελών εντός της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι σε θέση να βρουν κοινό έδαφος μεταξύ τους, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο.

  Παρ' όλο που η DBRS δεν αναμένει ουσιαστική αλλαγή πολιτικών και προτεραιοτήτων, ένα πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα μπορούσε να απαιτήσει μακρύτερες και πιο πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Εντός της δυνητικής πλειοψηφίας της ΕΕ, για παράδειγμα, μικρά κόμματα όπως οι Πράσινοι και η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) διαθέτουν πολιτικές πλατφόρμες που δεν είναι απαραίτητα ευθυγραμμισμένες με εκείνες των mainstream κομμάτων και η διαδικασία καθορισμού προτεραιοτήτων και επίτευξης συναίνεσης μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Αρχίζοντας από τον διορισμό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαδικασία αυτή μπορεί να μην είναι σαφής και μπορεί να έχει συνέπειες για άλλους κορυφαίους θεσμικούς διορισμούς της ΕΕ.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ