Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Μαϊ-2019 09:10

  Ν. Ταχιάος: Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν δήμαρχο αφοσιωμένο στην πόλη τους

  Ν. Ταχιάος: Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν δήμαρχο αφοσιωμένο στην πόλη τους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ζητήματα της καθημερινότητας, της καθαριότητας και της ασφάλειας βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Capital.gr.

  "Ξέρω πως δεν είναι αρμοδιότητα δημάρχου η αστυνόμευση, αλλά δεν θα αφήσω σε ησυχία κανέναν, αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγω σε ένδικα μέσα, η ΕΛ.ΑΣ. θα υποχρεωθεί να πράξει τα δέοντα", τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει ότι το νοικοκύρεμα της πόλης, η εξωστρέφεια και η θέση της Θεσσαλονίκης στον κόσμο θα είναι αιχμές της στρατηγικής του. "Οι πόροι του δήμου θα κατευθυνθούν σε αυτά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

  "Ως αυριανός δήμαρχος δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ για κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών στην κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Μακεδονίας", επισημαίνει ο κ. Ταχιάος.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο

  Κύριε Ταχιάο, στην τελική ευθεία για τις κάλπες που θα εκλέξουν τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι γιατί οι πολίτες να επιλέξουν εσάς; Γιατί να επιλέξουν το συνδυασμό σας, προκειμένου να οδηγήσει την πόλη στην επόμενη τετραετία της;

  Ο συνδυασμός μου, προτείνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και έχει τους ανθρώπους που, με αγάπη για την πόλη, γνώση των προβλημάτων και όρεξη για σκληρή δουλειά, θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν. Επί προσωπικού, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στην διοίκηση του Δήμου, και με το πάθος μου για την πόλη να είναι γνωστό, νομίζω πως είμαι σε θέση να υπόσχομαι αυτά που πραγματικά μπορώ να πετύχω.

  Και αυτό που σίγουρα μπορώ να υποσχεθώ είναι, ότι εφόσον οι συμπολίτες μου με εμπιστευθούν με την ψήφο τους και μου δώσουν δύναμη να διοικήσω, θα έχουν έναν δήμαρχο και μια διοίκηση αφοσιωμένους στην δικαίωση της υπερηφάνειας που αισθάνονται οι Θεσσαλονικείς για την πόλη τους. Με τεχνοκρατική προσέγγιση που θέλει δήμαρχο και συμβούλους με προσόντα, εμπειρία και ικανότητα να προχωρήσουν τις παρεμβάσεις που θα κάνουν την πόλη πιο "λειτουργική", πιο αποτελεσματική στις υπηρεσίες και τις δομές της, πιο "έξυπνη", πιο εύρωστη αναπτυξιακά και πιο συμβατή με τα διεθνή πρότυπα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.

  Στη Θεσσαλονίκη με την πληθώρα των υποψηφίων δημάρχων, το διακύβευμα αυτών των αυτοδιοικήτων εκλογών είναι να μπορεί ο Δήμος να διοικηθεί και να λειτουργήσει σε πείσμα των εμποδίων που υψώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί εκείνη η υποψηφιότητα που έχει τις καλύτερες πιθανότητες να λάβει την εντολή των πολιτών και να αναλάβει την ευθύνη συγκρότησης της επόμενης Δημοτικής Διοίκησης. Και ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα" είναι συνδυασμός νίκης.

  Θέλω να εστιάσω σε δύο κομβικά ζητήματα που δεν απασχολούν μόνο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το ένα είναι η καθαριότητα. Το άλλο είναι η ασφάλεια. Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε αυτά τα δύο μέτωπα;

  Το πρώτο και κυριότερο καθήκον στη λίστα αρμοδιοτήτων ενός δημάρχου, είναι να διατηρεί την πόλη καθαρή. Και η Θεσσαλονίκη σήμερα, δεν είναι. Και ούτε θα γίνει, όσο θα μπαίνει η ιδεοληψία πάνω από το αποτέλεσμα. Ο δήμος έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός πάροχος της υπηρεσίας που αποτελεί τη θεμελιώδη του υποχρέωση. Και επιπλέον έχει αποδεχθεί ανεπαρκής ως εργοδότης Τόσο στο πεδίο του συντονισμού ικανών εργαζομένων, όσο και στο πεδίο της διασφάλισης όρων ασφαλούς άσκησης των καθηκόντων τους. Έρχομαι λοιπόν για να τα αλλάξω αυτά. Κι αν χρειαστεί για να καθαρίσει –και να παραμείνει καθαρή- η πόλη, να ενταχθούν ιδιωτικές υπηρεσίες σε επιμέρους εργασίες της καθαριότητας, τότε αυτό θα γίνει. Με αυστηρές προδιαγραφές και με το νόμο. Και καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει, όπως "σπεκουλάρουν" κάποιοι. Ίσως οι ίδιοι που θεωρούν …δημοκρατικό δικαίωμα, τα αστικά "άβατα" εγκληματικότητας. Στη Ροτόντα, πλέον δυσκολεύεσαι να πλησιάσεις χωρίς να γίνεις μάρτυρας εμπορίου ναρκωτικών ή υποψήφιο θύμα κάποιας παραβατικής
  συμπεριφοράς. Την ίδια ώρα, μπαχαλάκηδες και συμμορίες κακοποιών, με πρόσχημα το "άσυλο", έχουν μετατρέψει σε ορμητήριό τους το χώρο των Πανεπιστημίων για να δρουν σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

  Στο θέμα της ασφάλειας λοιπόν, δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στην προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να μη φοβούνται! Ξέρω πως δεν είναι αρμοδιότητα δημάρχου η αστυνόμευση, αλλά δεν θα αφήσω σε ησυχία κανέναν, αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγω σε ένδικα μέσα, η ΕΛ.ΑΣ. θα υποχρεωθεί να πράξει τα δέοντα. Δεν δέχομαι γκέτο σε καμία γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

  Την επομένη της κάλπης και εφόσον εκλεγείτε τι είδους συνεργασία θα επιδιώξετε με τους συνυποψηφίους σας; Θεωρείτε πως στο πρόγραμμά τους υπάρχουν κομμάτια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλαίσιο συζήτησης και να εφαρμοστούν;

  Πιστεύω ότι ναι, δήμαρχος θα εκλεγώ. Γι` αυτό ζητώ από τους συμπολίτες μου, να δώσουν ισχυρή εντολή από την Α’ Κυριακή. Να δώσουν την ισχύ που θα χρειαστούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συγκροτήσουμε μια διοίκηση ικανή να λειτουργήσει αποτελεσματικά και όχι να πελαγοδρομεί σε "διαπραγματεύσεις" για την εφαρμογή ενός προγράμματος για την πόλη. Να υπάρξει η δυνατότητα διοίκησης με μια ισχυρή ομάδα, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει την "πολυτέλεια" να χάσει άλλο χρόνο. Ασφαλώς και θα συνεργαστώ, αν αυτό υποδείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους, αλλά δεν θα εκβιαστώ. Οι συνεργασίες που θα προκύψουν, εξαρτώνται από το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετεκλογικά και θα είναι βάση προγραμματικής συμφωνίας.

  Είμαι πρόθυμος να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση έχει ως αφετηρία προθέσεις αποτελεσματικότητας για το κοινό καλό και μια ειλικρινή διάθεση οργάνωσης ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος. Δεν θα υποκύψω όμως σε διαθέσεις διαμόρφωσης συνθηκών "ομηρίας" της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης από οποιονδήποτε.

  Ποιο θεωρείτε ότι οι Θεσσαλονικείς κρίνουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη τους;

  Η έλλειψη καθαριότητας, είναι σύμφωνα με τους Θεσσαλονικείς το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης όπως και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο προσθέτοντας και τις ελλείψεις στην ασφάλεια, την ευταξία, την κινητικότητα στην πόλη. Υπάρχουν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, συμπεριλαμβανομένης της αστικής συγκοινωνίας, τα οποία είναι ζητήματα που ξεφεύγουν από τα όρια της καταστατικής αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά ο δήμος μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους, με αποτελεσματική παρέμβαση σε ζητήματα που αποτελούν "συστατικά" των προβλημάτων. Μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με μητροπολιτική λογική και διαδημοτική συνεργασία, να βελτιώσει ορισμένους παράγοντες έντασης του κυκλοφοριακού προβλήματος και να γίνει σύμμαχος των πολιτών στο αίτημά τους για αξιοπρεπείς αστικές συγκοινωνίες. Βέβαια, εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, για μένα, η μεγάλη πρόκληση είναι το θέμα της ανάπτυξης. Το πως θα σχεδιάσουμε το αύριο της Θεσσαλονίκης με στόχο να φέρουμε ανάπτυξη, δουλειές και πλούτο στην πόλη.

  Εκτιμάτε πως μία αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με βάση και τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ΟΤΑ, θα διευκολύνει το έργο σας;

  Προφανώς και οι αντιλήψεις μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι συμβατές με τις αντιλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., γι' αυτό άλλωστε και εκφράστηκε η ξεκάθαρη και τιμητική υποστήριξη στην υποψηφιότητά μου. Όταν λοιπόν είσαι δήμαρχος, με μια κυβέρνηση που συμμερίζεται τις απόψεις σου, βοηθάει. Αυτό δεν σημαίνει πως θα διστάσω να συγκρουστώ ακόμα και με τη ΝΔ, αν αυτή συμβατότητα αντιλήψεων δεν εκφραστεί επί του πρακτέου, όταν χρειαστεί η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας στην αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων.

  Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται και, μάλιστα, με μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς, πότε πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές και πόσο πιθανό θεωρείτε να κατακτήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία;

  Ασφαλώς η ΝΔ εμφανίζεται ικανή να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία, όποτε κι αν γίνουν εθνικές εκλογές, αλλά προβλέψεις για τον χρόνο διεξαγωγής, δεν κάνω. Έχω την προσωπική εκλογική πρόκληση να αντιμετωπίσω και με απασχολεί περισσότερο η αυτοτέλεια της διοίκησης που θα κληθώ να σχηματίσω ως δήμαρχος, με βάση τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου.

  Θεωρείτε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως προς τις επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στις εκλογές για τους δήμους;

  Ναι πιστεύω πως θα είναι μια παράμετρος, που ακόμα κι αν αδικεί εν μέρει τα αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια ψήφου στις δημοτικές εκλογές, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει πως η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έβαλαν στο "κάδρο", ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε διάφορες "φιέστες" οι οποίες μάλιστα άγγιζαν τα όρια της φαιδρότητας, στην προσπάθεια του ν’ αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η κάκιστη Συμφωνία. Σ’ ότι αφορά εμένα, έχω τονίσει ότι ως υποψήφιος δήμαρχος είμαι μακριά από διχαστικά συνθήματα που χωρίζουν τον κόσμο σε "πατριώτες" και "προδότες" και ως αυριανός δήμαρχος δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ για κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών στην κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Μακεδονίας.

  Έχετε σχεδιάσει κάποια εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλονίκη που εσείς κρίνετε ότι θα αλλάξουν την εικόνα της; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;

  Σε αυτήν την τετραετία, προτεραιότητά μου είναι ο νοικοκύρεμα της πόλης και η εξωστρέφεια, η θέση της στον κόσμο. Οι πόροι του δήμου θα κατευθυνθούν σε αυτά. Όμως, ως εμβληματικό έργο που μπορεί να αλλάξει την μορφή, την εικόνα και την ψυχολογία της πόλης θεωρώ την ανάπλαση του άξονα ΔΕΘ- Πανεπιστήμια. Ως δήμαρχος θα συμβάλω όχι μόνο στην επιτυχία του project, αλλά και στην ανάδειξή του ως ένα διεθνές αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό γεγονός. Ήδη έχω κάνει μία σχετική πρόταση στην διοίκηση της ΔΕΘ, την οποία θα δημοσιοποιήσω μετά τις εκλογές, καθώς δεν θέλω ακόμη μια σημαντική παρέμβαση στην πόλη να γίνει αντικείμενο άσκοπων διενέξεων. Φυσικά, θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις και στην δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπου επιθυμώ και την ενεργό εμπλοκή του δήμου, καθώς σήμερα αυτή εξαντλείται στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη.

  Επί της αρχής, πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να επενδύσει σε ένα megaproject. Η πολυδιάσπαση δυνάμεων και η δημιουργία μικρών "μαγαζιών" δεν έχουν ωφελήσει την πόλη. Ως δήμαρχος θα ταχθώ στην υπηρεσία ενός τέτοιου σκοπού για την επιτυχία του οποίου πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις της πόλης. Η ανάπλαση της ΔΕΘ πιστεύω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων