Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 16:13

  Βενιζέλος: Λογική του εθνολαϊκισμού η διχαστική λογική-κόντρα με Τσακαλώτο

  Βενιζέλος: Λογική του εθνολαϊκισμού η διχαστική λογική-κόντρα με Τσακαλώτο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:06

  Η κυβέρνηση Συριζα εκφράζει την διχαστική λογική, που είναι η λογική του εθνικολαϊκισμού, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος είχε σκληρή κόντρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα πλεονάσματα, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εκφράζεται με μαγκιά, και απρέπεια για να κρύψει τον πολιτικό φόβο.

  "Απομυζούν συστηματικά και εν ψυχρώ, ξέροντας πολύ καλά τι κάνουν, όλη τη ρευστότητα της οικονομίας, την οποία καθηλώνουν στην αναιμική ανάπτυξη, στη στασιμοχρεωκοπία" τόνισε ο κ. Βενιζέλος. "Μία πολιτική βασισμένη στην υπερφορολόγηση, την υπερεπιβάρυνση με ασφαλιστικές εισφορές, την πολιτική των υπερπλεονασμάτων που ο κ. Τσακαλώτος –τον Ιούνιο, πέρυσι, του 2018– μου είχε πει εδώ, στη Βουλή, "Μη στεναχωριέστε, είναι θεωρητικά τα υπερπλεονάσματα, τα διατυπώνουμε ως notional, ως νοούμενα, αλλά δεν θα πετύχουμε ταμειακό υπερπλεόνασμα, θα έχουμε λάβει εκ των προτέρων τα αντίμετρα που μας επιτρέπει αυτό το θεωρητικό υπερπλεόνασμα να λάβουμε". Έχω τα πρακτικά της συζήτησής μας εδώ, τα έχω εδώ" . Στο σημείο αυτό ξεκίνησε η ανατιπαράθεση με τον ΥΠΟΙΚ που ζήτησε να δει τα πρακτικά και τον κ. Βενιζέλο να σηκώνει το γάντι.

  Στον κ. Βενιζέλο επιτέθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς λέγοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματα ενάντια στην χώρα. "Τι έχουν υπόψη τους να δώσουν για να πάρουν λιγότερα πλεονάσματα;” ρώτησε ο κ. Παππάς. "Τι θέλουν να διαπραγματευτούν; Τώρα που εμείς κατεβάζουμε τα πλεονάσματα, τι θα κάνουν;"

  Ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα είπε για τα πλεονάσματα προκαλώντας την αντίδραση Τσακαλώτου και Παππά: "Έρχεστε τώρα και λέτε "Ιδού το προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεταίρων". Δεν αναφέρομαι καθόλου στο πακέτο παροχών της περιόδου 2020-2022, γιατί η περίοδος αυτή  αφορά μία επόμενη βουλή και μία επόμενη κυβέρνηση, αλλά έχει σημασία το τι λέτε για την περίοδο 2020-2022. Λέτε "Προκαταβάλουμε και δεσμεύουμε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ", που αντιστοιχούν στο 1% κάθε χρόνο από το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε το 2020, το 2021 και το 2022, και προκαταβάλλοντας αυτό το 1% σε δεσμευμένο λογαριασμό, και σε μία εκδήλωση καλοπιστίας λέω, αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι προϊόν ταμειακό, είναι προκαταβολικά εισπραχθέν  πλεόνασμα, δεν είναι μεταφορά από τη ρευστότητα, που είναι άλλο πράγμα. Είναι λοιπόν προκαταβολικά εισπραχθέν πλεόνασμα. Το μεταφέρω στα χέρια των εταίρων, δηλαδή πληρώνω εκ προοιμίου ένα σημαντικό μέρος της εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος των τόκων.

  Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει, πρώτον, ότι αποδέχεται πανηγυρικά, βάζοντας και μπροστάντζα ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,5% ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022, υπονομεύει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκλέξει μία Βουλή και να αναδείξει μία κυβέρνηση που διεκδικεί, όπως λέει και το ΚΙΝΑΛ, δημοσιονομικό χώρο, διεκδικεί μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, μέχρι το 2022, σε συνεννόηση με τους εταίρους. Εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει την επιχειρηματολογία των πιο ακραίων κύκλων των εταίρων, ώστε να μην μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Καθηλώνουν τη χώρα δημοσιονομικά, στη δημοσιονομική ασφυξία, εις βάρος της ανάπτυξης, εις βάρος της μεσαίας τάξης, εις βάρος της απασχόλησης και εις βάρος του συνταξιούχου. Τι να το κάνει το εαρινό επίδομα ο συνταξιούχος, εάν το παιδί του δεν έχει δουλειά ή εάν ο εγγονός δουλεύει σε μία δουλειά μερικής απασχόλησης με συνολικές αποδοχές 300 Ευρώ το μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εργασίας; Το δεύτερο που κάνει η κυβέρνηση, με αυτή τη δήθεν εντυπωσιακή κίνηση αιχμαλωσίας της χώρας, είναι ότι αποδέχεται ότι ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 και περίπου 2,2% το χρόνο μέχρι την αποπληρωμή του χρέους, δηλαδή μέχρι το 2060, ισχύει ανεξαρτήτως του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί, γιατί έχει γίνει εκ προοιμίου αποδεκτός και έχει προκαταβληθεί. Δείτε τι γίνεται, τι επιπτώσεις έχει το προεκλογικό άγχος και η παντελής έλλειψη εθνικής και θεσμικής ευθύνης του κ. Τσίπρα όταν κάνει αυτού του είδους τις κινήσεις και κάνει αυτές τις δήθεν εξαγγελίες, τι βλάβη προκαλεί στη χώρα μακροχρονίως και πώς παρεμποδίζει τον ελληνικό λαό να βελτιώσει τη θέση του μέσα από τις νέες πολιτικές του επιλογές".

  Τσακαλώτος: "θα κεράσω ουίσκι"

  Απαντώντας ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε: "Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κάποτε εγώ είπα ότι τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά. Δεν το έχω πει ή δεν το θυμάμαι γιατί δεν το πιστεύω. Αν το έχω πει θα τον κεράσω ένα ουίσκι ή το ποτό της αρεσκείας του. Το ουίσκι είναι το δικό μου ποτό. Πριν, οι θεσμοί μας πίεζαν να δώσουμε τον δημοσιονομικό χώρο στο τέλος του έτους. Τώρα συζητάμε τα μέτρα στην μέση της χρονιάς. Οσο για το 2020 και μετά ο ειδικός λογαριασμός είναι εγγύηση. Μπορούν τα κράτη μέλη να τα πάρουν μπροστά μπορούν κάθε χρόνο ή στο τέλος 3ετίας. Τα μέτρα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε ανάπτυξη. Εσείς τι λέτε; Ότι από την πρώτη ημέρα θα σας πουν κράτη-μελη να μειωθούν οι στόχοι; Δεν είναι δυνατόν αυτό. Εμείς έχουμε στόχο από το 2020 να ξεκινήσουμε από το 2,5% ως στόχο. νομίζω ότι όλοι καταλάβατε. Το Μεσοπρόθεσμο έχει στόχος και λες τι θα γίνει αν είναι παραπάνω η απόδοση. Τα πλεονάσματα που τώρα θα ξοδέψουμε είναι πραγματικά. Έχουμε έντιμη ισοπαλία".

  Μαρία Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων