Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Μαϊ-2019 09:23

  Συντονίζουν τα βήματά τους Τσίπρας- Αναστασιάδης για τον -ξανά- αφηνιασμένο Ερντογάν

  Συντονίζουν τα βήματά τους Τσίπρας- Αναστασιάδης για τον -ξανά- αφηνιασμένο Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που στο Αιγαίο ανάβει πάλι "κόκκινο" με την αφηνιασμένη ξανά Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες, Τσίπρας και Αναστασιάδης, συντονίζουν τα βήματά τους, από τη Ρουμανία, όπου θα συναντηθούν στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας ο οποίος θα πραγματοποιήσει τετ α τετ με τον Κύπριο Πρόεδρο, αναμένεται να αναδείξει τις προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαΐκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτιου 2018. 

  Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημανθεί εμφατικά ότι η ΕΕ δύναται να αναβαθμίσει το ρόλο της στις Διεθνείς και Περιφερειακές εξελίξεις,  μόνο εάν υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών της. 

  Η Σύνοδος και η ελληνική θέση 

  Στο δια ταύτα της Συνόδου, ενόψει των ευρωεκλογών, σήμερα στο Σίμπιους της Ρουμανίας,  οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις  τους επί των προτεραιοτήτων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία για μια σειρά από ζητήματα όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.

  Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

  Ως προς το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Θα σταθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προΰπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαΐκό ταμείο καταθέσεων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ