Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Μαϊ-2019 17:43

  Χαρίτσης: Στη ρύθμιση προς τους ΟΤΑ εντάσσονται όλες οι παρελθούσες οφειλές

  Χαρίτσης: Στη ρύθμιση προς τους ΟΤΑ εντάσσονται όλες οι παρελθούσες οφειλές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:50

  Το συγκεκριμένο νοσμοσχέδιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Καταδεικνύει ότι έχουμε περάσει σε άλλη φάση και προχωρούμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Κατερίνα Παπανάτσιου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

  Ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας συγκεκριμένα για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι το ν/σ προσφέρει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) να ρυθμίσουν οφειλές προς τους δήμους και να νομικά πρόσωπα αυτών  όλης της χώρας.

  Αφορά τέλη, φόρους, εισφορές και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εξήγησε συμπληρώνοντας πως είναι "ρύθμιση ανάσα για συμπολίτες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης των υποχρεώσεών τους". Αλλά και για τους ίδιους τους δήμους, καθώς οι οφειλές ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ προς δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (στοιχεία 31/12/2018).

  Στη συνέχεια ανέφερε πως θα βελτιωθεί ο ρυθμός εισπραξιμότητας και τα έσοδα των δήμων. "Κάνουμε έκκληση προς τους δήμους να γνωστοποιήσουν τη ρύθμιση και να αξιοποιήσουν τα έσοδά τους με μείωση δημοτικών τελών", είπε ο κ. Χαρίτσης.

  Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, είναι τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα αύξησης των εσόδων των δήμων και από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέες αρχές θα μπορούν να ξεκινήσουν τη θητεία τους με αυξημένα έσοδα, σημείωσε ο ΥΠΕΣ.

  Δίνοντας κάποια χρηστικά στοιχεία, ο κ. Χαρίτσης είπε:

  -Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές παρελθουσών χρήσεων και όσες θα βεβωθούν εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

  -Εντάσσονται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, με αναλυτικό πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

  -Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:

  1.       Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%

  2.       Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%

  3.       Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%

  4.       Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%

  5.       Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%

  "Είναι μια ρύθμιση που αποτελούσε αίτημα των δήμων και των πολιτών", κατέληξε και συμπλήρωσε πως "το ν/σ εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό άρσης αδικιών των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων