Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 21:41

  Τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

  Τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Την χρηματοδότηση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ζητούν από τον υπουργό Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου 7 βουλευτές Κρήτης του Σύριζα, ενώ συνάδελφοί τους από Φλώρινα και Κοζάνη ζητούν ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στις περιοχές τους όπου καταγράφουν δημοσκοπικά χαμηλά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

  Τα προεκλογικά ρουσφέτια βουλευτών και υπουργών του Σύριζα δείχνουν να μην έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος, καθώς οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, προτείνουν ακόμα και την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μέσω τροπολογιών προκειμένου να ικανοποιήσουν τοπικά αιτήματα.

  Στις πιέσεις των βουλευτών υποκύπτει ήδη ο υπουργός Παιδείας ο οποίος έκανε ήδη δεκτό το αίτημα των Θ. Τζάκρη και Γ. Σηφάκη για ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

  Την ίδια ώρα στη σειρά περιμένουν η Ίδρυση του Τμήματος "Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων" στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Κοζάνης σε άμεση σύνδεση με τη δημιουργία του Οπτικοακουστικού Κέντρου στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η ίδρυση "Τμήματος Κινηματογράφου" στην  Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

  Τα τελευταία υπογράφουν ο σκηνοθέτης βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης και ο Κ. Σέλτσας της Φλώρινας.

  Τροπολογία για ίδρυση τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος κατέθεσε και ο τοπικός βουλευτής Γ. Γκιόλας η οποία και έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας.

  Οι τροπολογίες για Κρήτη, Κοζάνη και Φλώρινα:

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: "Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις".

  Θέμα: Χρηματοδότηση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για ερευνητικά προγράμματα

  A.           ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Με την εν λόγω προσθήκη προστίθεται η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στους φορείς που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για την επιστημονική έρευνα που διεξάγει. Η ΟΑΚ αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα το οποίο από το 1968 παράγει  πλούσιο ερευνητικό έργο σε τομείς όπως η θεολογία και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εν όψει της βαρύνουσας σημασίας του ερευνητικού αυτού έργου, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της ΟΑΚ σε ερευνητικά προγράμματα που προκηρύσσονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  Άρθρο ….

  Το εδάφιο γ. της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), όπως προστέθηκε με το άρθρο 20 Ν.4521/2018 (Α’ 38), αντικαθίσταται ως εξής:

  "Στους φορείς αυτούς υπάγονται και οι εξής φορείς, για την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν:

   α) το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών,

   β) η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)."

  Αθήνα, 22 Απριλίου 2019

  Οι Προτείνοντες Βουλευτές

  Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

  Βαρδάκης Σωκράτης

  Δανέλλης Σπυρίδων

  Ηγουμενίδης Νικόλαος

  Θραψανιώτης Εμμανουήλ

  Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

  Μπαλωμενάκης Αντώνιος

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων " Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις"

  Θέμα:

  "Ίδρυση Τμημάτων α. Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κοζάνη και β. Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα"

  Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας των Οπτικοακουστικών Μέσων στη Ελλάδα δημιουργεί σήμερα νέες προοπτικές και νέες αναπτυξιακές και οικονομικές  δυνατότητες για τη χώρα.

  Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη περνά στη μεταλιγνιτική εποχή έχει ανάγκη από νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες που θα δώσουν οικονομική ώθηση στην περιοχή.

  Στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας υπάρχουν χώροι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων έτοιμοι να υποδεχτούν μια νέα χρήση. Η ΔΕΗ , βασικός πυλώνας της οικονομικής ζωής της περιοχής προτίθεται να επενδύσει στην αξιοποίηση αυτών των ανενεργών εγκαταστάσεων ώστε να δημιουργηθούν  κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, μονάδες μοντάζ και ήχου και άλλες απαραίτητες κτιριακές υποδομές (εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας κλπ)  προς χρήση των υπό ίδρυση τμήματα Οπτικοακουστικών και Καλών Τεχνών που προτείνονται να συμπεριληφθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

  Ταυτόχρονα η ΔΕΗ διαθέτει και έναν οικισμό αποτελούμενο από 96 κατοικίες, οικισμός που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και δημιουργικό περιβάλλον για φοιτητές, ερευνητές στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων αλλά και για τους εργαζόμενους σε ελληνικές και ξένες παραγωγές και συμπαραγωγές κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων.  

  Η Ίδρυση του Τμήματος "Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων" στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Κοζάνης σε άμεση σύνδεση με τη δημιουργία του Οπτικοακουστικού Κέντρου στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η ίδρυση "Τμήματος Κινηματογράφου" στην  Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας

  θα δώσουν  μία νέα οικονομική και κοινωνική ώθηση σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, και θα προσελκύσουν νέους,  φοιτητές και εργαζόμενους στον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών.      

  Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  Άρθρο…

  Στην παρ. 1 του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου προστίθεται περιπτ. κα΄ και κβ΄ ως εξής:

  "κα) "Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων" με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

  κβ) "Κινηματογράφου" με έδρα τη Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών .

  Αθήνα, 22 Απριλίου  2019

  Ο προτείνων βουλευτής

  Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης )

  Σέλτσας Κωνσταντίνος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων