Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Απρ-2019 14:28

  Ο Ευ. Βενιζέλος αποδομεί τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις πολεμικές επανορθώσεις

  Ο Ευ. Βενιζέλος αποδομεί τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις πολεμικές επανορθώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Φύλλο και φτερό έκανε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πολεμικές επανορθώσεις από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αποδομώντας ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα περί των ενεργειών που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το θέμα. 

  "Δεν έχω ακούσει να έχουν γίνει ενέργειες από τον Γενάρη του 2015 και μετά, κι αν έχουν γίνει δεν έχει ανακοινωθεί στην Βουλή" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην συζήτηση που γίνεται σήμερα στην ολομέλεια επί τους Πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τις πολεμικές επανορθώσεις. "Πρέπει επιτέλους να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διπλής γλώσσας. Δεν είναι αυτά θέματα για να παίζει κανείς με την μνήμη των θυμάτων, θέματα  της μικροκομματικής πρακτικής της διπλής γλώσσας εύκολων λόγων στο εσωτερικό και ανύπαρκτων πράξεων σε εξωτερικό επίπεδο . Τώρα λοιπόν δύο χρόνια μετά εισάγεται στην Ολομέλεια το Πόρισμα. Καλοδεχούμενο. Τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ η συνθήκη των Πρεσπών , και έχει καταβληθεί η δόση. Και τώρα; Πώς θα λύσουμε το θέμα; Μας λέει αυτά που ξέρουμε. Ότι η Χάγη σέβεται τη δικαστική ασυλία, αυτό είπαν στους Ιταλούς. Ότι δικονομική ενέργεια κι αν γίνει, τα θέματα πρέπει να τίθενται σε ανώτερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε επίπεδο Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους τους".

  Και συνεχίζοντας να αποδομεί τις ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: "και δεν βλέπω να γίνεται αυτό τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να μας παρουσιάσει τι έκανε και τι δεν έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και τώρα που η Βουλή θα ψηφίσει ομόφωνα πιστεύω, το Πόρισμα, πρέπει να ανταποκριθεί με συγκεκριμένα και σοβαρά πράγματα και όχι με δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Γιατί η αοριστία προσβάλει την ιστορική μνήμη".

  Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρχει να υπάρχει "σεβασμός στο απαράγραπτο".

  Ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας ότι:

  Το 1995 έγινε ρηματική διακοίνωση από τον Κάρολο Παπούλια. Το 1998 ο τότε πρέσβης Αιλ.  Αιλιανός επανέλαβε το διάβημα στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Το 2000 ο αείμνηστος Κωστής Σταφανόπουλος έθεσε το ζήτημα επισήμως και δημόσια στον ομόλογό του κ. Ράου. Και το 2011 αρχίζει μια σειρά ενεργειών κι ενώ ως χώρα διαπραγματευόμασταν για το β’ μνημόνιο και το χρέος. Τότε η Ελλάδα στην ανοιχτή δίκη Ιταλίας- Γερμανίας προσέφυγε υπέρ της Ιταλίας. Τις μέρες του Φεβρουάριου του 2012,  τις ημέρες που ήταν η πιο κρίσιμη επιχείρηση για την διάσωση της χώρας.  Δεν εμπόδιζαν την τότε κυβέρνηση να κάνει τη μέγιστη δικονομική πράξη στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στην συνέχεια το 2013-2015 που ήμουν αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ  ετέθη επισήμως σε όλους τους Γερμανούς:  στον Βέρστεβέλε στον Στάινμάγερ, στην Καγκελάριο Μέρκελ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, στον Σόιμπλε και βεβαίως στον Πρόεδρο Γκάουκ όταν βρέθηκε στην Αθήνα.

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων