Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 17:20

  Έξι βουλευτές Σύριζα ζητούν ένταξη αθλητών στις Ένοπλες Δυνάμεις

  Έξι βουλευτές Σύριζα ζητούν ένταξη αθλητών στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τροπολογία με την οποία ζητούν την ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις αθλητών που έχουν κατακτήσει πρώτη, δεύτερη ή τρίτη νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό άθλημα, υπό το καθεστώς των ρυθμίσεων του άρθρου 53 του ν. 833/1937 (Α΄ 351), αρκεί να μην είναι πάνω από 35 χρόνων κατέθεσε ο Χρήστος Καραγιαννίδης και άλλοι πέντε βουλευτές του Σύριζα.

  Αναλυτικά η τροπολογία:

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο "Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις".

  ΘΕΜΑ: Ένταξη διακεκριμένων αθλητών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  Α.  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Με τη ρύθμιση του παρόντος άρθρου επιδιώκεται να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος, του άρθρου 53 του α.ν. 833/1937 και παγκοσμιονίκες, οι οποίοι κατά το χρόνο ισχύος των σχετικών διατάξεων, πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις προκειμένου να τους απονεμηθεί ο βαθμός του Έφεδρου εν ενεργεία Υπολοχαγού ή αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις εν τούτοις στερούνται της σχετικής δυνατότητας.

  Καθότι, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 39 παρ. 6 επ., 90 παρ. 1α και 91 του ν. 3883/2010, προκύπτει ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι την 24 Σεπτεμβρίου 2010) καταργήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 53 του α.ν. 833/1937, η ιδιότητα του εφέδρου εν ενεργεία Αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων μπορεί να απονέμεται πλέον μόνο σε αθλητές που έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μία εκ των τριών πρώτων θέσεων σε ατομικό άθλημα και πάντως μετά το πέρας της αθλητικής τους δραστηριότητας ή το αργότερο 2 έτη μετά την τελευταία συμμετοχή τους σε εθνική ομάδα. Οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν ίσχυαν με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο παρείχε τη σχετική δυνατότητα και σε αθλητές που έχουν κατακτήσει ή θα κατακτήσουν πρώτη, δεύτερη ή τρίτη παγκόσμια νίκη σε ολυμπιακούς αγώνες ή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό άθλημα, με μόνη προϋπόθεση το όριο ηλικίας των 35 χρόνων.

  Αποτέλεσμα της σχετικής τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου είναι ότι αθλητές, οι οποίοι μέχρι την 24 Σεπτεμβρίου 2010 είχαν κατακτήσει έως και την τρίτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, είτε επειδή δεν υπέβαλαν καθόλου αίτηση είτε επειδή κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησής τους είχε κριθεί από την Υπηρεσία ότι δεν υφίσταται σχετική ανάγκη, παρότι πληρούν τις εκ του νόμου τιθέμενες προϋποθέσεις λόγω της κατάργησης της εν λόγω ρύθμισης δεν μπορούν να υπαχθούν πλέον στη σχετική ευεργετική ρύθμιση, εάν δεν έχουν διακριθεί αναλόγως σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Κατά συνέπεια, σκοπός της ρύθμισης της παραγράφου 1, είναι η τροποποίηση του άρθρου 39 του ν.3883/2010, έτσι ώστε όσοι αθλητές είχαν καταλάβει έως και την τρίτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό άθλημα, υπό το καθεστώς των ρυθμίσεων του 53 του α.ν. 833/1937, όπως αυτό ίσχυε έως και την κατάργησή του με το ν. 3883/2010, να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία Αξιωματικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

  Επιπλέον, με την παράγραφο 2 τροποποιείται η περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 3883/2010, που ρυθμίζει τις καταργούμενες διατάξεις, ώστε να είναι σύμφωνη με τη νέα παρ. 11 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου.

  Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  "Άρθρο …

  Τροποποίηση του ν. 3883/2010

  Στο άρθρο 39 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

  11. Αθλητής που έχει κατακτήσει πρώτη, δεύτερη ή τρίτη νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό άθλημα, υπό το καθεστώς των ρυθμίσεων του άρθρου 53 του α.ν. 833/1937 (Α΄ 351), δικαιούται, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτό, να υποβάλει αίτηση για ένταξη στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έως και τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας του."

  2.            Η περίπτ. α΄της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

  α. Το άρθρο 53 του α. ν. 833/1937, υπό την επιφύλαξη της παρ. 11 του άρθρου 39 του παρόντος."

  Αθήνα, 16 Απριλίου 2019

  Οι προτείνοντες Βουλευτές

  Καραγιαννίδης Χρήστος

  Δέδες Ιωάννης

  Δρίτσας Θεόδωρος

  Ρίζος Δημήτριος

  Τόσκας Νικόλαος

  Τριανταφύλλου Μαρία

   

  Μ. Ντ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων