Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 14:01

  Γ. Δραγασάκης: Η ρευστότητα που δεν καταναλώνεται αναβαθμίζει την πιστοληπτική εικόνα της χώρας

  Γ. Δραγασάκης: Η ρευστότητα που δεν καταναλώνεται αναβαθμίζει την πιστοληπτική εικόνα της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:43

  Στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ σε συνδυασμό με τη ρευστότητα "που δεν καταναλώνεται" απέδωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την αναβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής εικόνας της χώρας. Ο ίδιος υποστήριξε την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας λέγοντας πως "οι αγορές κάνουν λάθη, κι αυτά τα λάθη τα καλύπτουν οι αναπτυξιακές τράπεζες καλύπτοντας το κενό".

  "Τα αποθέματα που έχουμε μας επιτρέπουν να μην δανειστούμε μέχρι το 2023, να πέσουν τα επιτόκια, να βελτιωθεί η πιστοληπτική εικόνα της χώρας, και να βρούμε τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης" είπε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

  Στο ίδιο νομοσχέδιο πάντως ο υπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω μέρος του άρθρου 40 του νομοσχεδίου για τα πλαστά τιμολόγια, μετά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδυσσέα Κωσταντινόπουλου. Όπως είπε, χρειάζεται διαβούλευση για τις περιπτώσεις που δεν επιβάλλονται κυρώσεις αν διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Ο υπουργός είχε ζητήσει συναίνεση από την αντιπολίτευση για να περάσει την εν λόγω ρύθμιση λέγοντας πως "βρήκαμε πολλούς σκελετούς στα συρτάρια". Ενώ και σήμερα πριν αποσύρει την ρύθμιση προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως θα το "βρείτε μπροστά σας".

  Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε δημιουργία παραρτημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας και στην περιφέρεια, ενώ κατήγγειλε πως η Ελλάδα δεν είχε μέχρι τώρα Αναπτυξιακή Τράπεζα λόγω "μυωπικής αντίληψης" τόσο πολιτικών, όσο και τραπεζικών συμφερόντων. "Γιατί δεν είχαμε εμείς; Γιατί η πολιτική τάξη προφανώς  είχε μυωπική αντιμετώπιση του όλου θέματος" τόνισε. "Δεν υπήρχε η έννοια της στρατηγικής της ανάπτυξη. Και  κάποια μυωπικά τραπεζικά συμφέροντα νόμιζαν πως θα τους φάει δουλειές η αναπτυξιακή . Για αυτό κι εμείς ως χώρα δεν είχαμε" κατέληξε.

  Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή ο κ. Δραγασάκης είχε επισημάνει πως ήταν προσωπικό του στοίχημα η ίδρυση Αναπτυξιακής τράπεζας από πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. "Μέσω αυτής μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τα έργα, γενικά όπου υπάρχει κενό".

  Διαβεβαίωσε πως "υπάρχει 5ετές σχέδιο για την Τράπεζα" ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα την διοικήσουν. " Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πως οι αγορές κάνουν λάθη και αυτά δημιουργούν κενά. Άρα χρειάζεται ένας θεσμός να τα καλύπτει. Όπως πχ για τις μικρές επιχειρήσεις που και τους καλούς καιρούς δεν είχαν τις πόρτες ανοιχτές. Έχουν κι έναν γεωπολιτικό ρόλο. Θα τις χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος μιας χώρας για να διερευνήσει αν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με μια άλλη χώρα. Και επίσης παίζουν κι έναν ρόλο θεσμικό ρόλο ως εστίες διαμόρφωσης παραγωγής γνώσης. Γι’ αυτό όλες οι χώρες είχαν ή  φτιάχνουν αναπτυξιακές τράπεζες".

  Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Φέρτε τον κατάλογο των πλαστών 

  Μιλώντας νωρίτερα για το άρθρο 40 ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως "οι παλιές 'κακές' Κυβερνήσεις, του "παλιού πολιτικού συστήματος", είχαν εντοπίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που κατέθεσαν τα πλαστά τιμολόγια στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και, όχι απλώς δεν τους νομιμοποίησαν, αλλά τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις. Σήμερα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να τους νομιμοποιήσει. Τους "ξεπλένει" κανονικά.  Γιατί δεν καταθέτει ο κ. Υπουργός εδώ στη Βουλή τον κατάλογο των πλαστών τιμολογίων και των ομίλων που τα έχουν εκδώσει; Να δούμε την αξία των ακινήτων, πόσα χρήματα έχουν πάρει, σε πόσα αντιστοιχούν τα πλαστά τιμολόγια, πόσα είχαν πάρει από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τι ξεπλένεται σήμερα. Αυτό είναι το 'νέο πολιτικό ήθος' του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή τη "διαφάνεια" θέλατε να φέρετε;"

  Ένταση με ΧΑ για την ασφαλτόστρωση του σπιτιού του

  Να απολογηθεί για την ασφαλτόστρωση του δρόμου ακριβώς μέχρι εκεί που είναι το εξοχικό του σπίτι κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Σαχινίδης επικαλούμενος δημοσιεύματα.

  "Κατηγορείστε ότι είστε δολοφόνοι, είστε  υπόδικοι,  το μόνο όπλο που έχουν οι φασίστες σε όλο τον κόσμο είναι η συκοφαντία" απάντησε ο κ. Δραγασάκης έντονα εκνευρισμένος. "Όταν με το καλό τελειώσει η θητεία μου θα κάνω απολογισμό και ανάμεσα στ’ άλλα θα απολογηθώ για τα σκάνδαλα μου. Για την θωρακισμένη μερσεντές που δεν έχω, για τον δρόμο που έγινε για μένα, για το 1 εκ ευρώ που δήθεν πήρε η κόρη μου". Και απευθυνόμενος προς την ΧΑ είπε "είσαι φθηνός συκοφάντης που έρχεσαι και λες όλ’ αυτά που είπες μπας και κάποια λάσπη προκύψει". 

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων