Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 19:04

  Άνθρακες ο θησαυρός για τη Novartis: 4 στο αρχείο, 5 υπό έρευνα και ένας καλείται ως ύποπτος (Λοβέρδος)

  Άνθρακες ο θησαυρός για τη Novartis: 4 στο αρχείο, 5 υπό έρευνα και ένας καλείται ως ύποπτος (Λοβέρδος)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:40

  Του Παναγιώτη Στάθη

  "Μικρό καλάθι" εισέφερε τελικά το πολύαναμενόμενο πόρισμα για την υπόθεση Novartis αφού το μαγικό -αλά ποδοσφαιρικά- 4-5-1 μεταφράζεται σε τέσσερις αρχειοθετήσεις, μια κλήση υπόπτου για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και μια ανοιχτή έρευνα για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Εν ολίγοις, άνθρακες ο θησαυρός του "πακτωλού" μαύρου χρήματος, "άνθρακες" και οι τροχήλατες βαλίτσες με λεφτά που πήγαιναν στο Μαξίμου.

  Δεκατέσσερις μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή για δέκα πολιτικά πρόσωπα και 11 μήνες μετά την επιστροφή της στην δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατέληξε σε ενδείξεις τέλεσης του εν λόγω αδικήματος από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

  Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, προκειμένου να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, διαβιβάζουν τη δικογραφία, ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αναμένεται να κατατεθεί αύριο στην Βουλή. 

  Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

  Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2018, η Βουλή έκρινε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για ενδεχόμενη δωροδοκία σε βάρος των παραπάνω δέκα πολιτικών προσώπων, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελείται επ' ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Συνεπώς κρίθηκε ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

  Πλην των πολιτικών προσώπων, οι εισαγγελείς καλούν σε ανωμοτί εξηγήσεις πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα

  Ο Ανδρέας Λοβέρδος

  Μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τους εισαγγελείς διαφθοράς να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι τουλάχιστον οκτώ καταθέσεις που έχει δώσει από τον περασμένο Οκτώβριο μάρτυρας, προσκομίζοντας παράλληλα και ένα πολυσέλιδο αρχείο προς απόδειξη των λεγομένων του. Ουσιαστικά ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται για είσοδο στην αγορά τουλάχιστον τριών φαρμάκων την επίμαχη περίοδο.

  Εταιρεία

  Παράλληλα φαίνεται μία εταιρεία επικοινωνίας (χαμηλού τζίρου) να χρησιμοποιήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία ως "όχημα" για τις δωροδοκίες καθώς εντοπίστηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για διαφήμιση σε τρία Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Sky, Vima fm και Αθήνα 9,84) τα οποία όταν ρωτήθηκαν από τους εισαγγελείς απάντησαν ότι ουδέποτε παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες.

  Πρόσωπο δε που θα κληθεί ως ύποπτο  φέρεται όταν τα χρήματα κατετίθεντο, να πήγαινε την επομένη και να τα σήκωνε. Το ποσό είναι άγνωστο, αλλά εικάζεται όχι υψηλό, όπως επίσης και πως συνδέεται πρώην υπουργός με αυτό το άτομο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ