Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 19:48

  Εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε το ν/σ για ΚΕΚ και Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

  Εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε το ν/σ για ΚΕΚ και Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπεραμύνεται των διατάξεων για την επανασύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και την διεύρυνση της σύνθεσης της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας.

  Ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Τζανακόπουλος, αντιγύρισε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίστηκε ότι αδράνησε η νομοθετική κωδικοποίηση επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν απαιτείται επανασύσταση της ΚΕΚ, παραθέτοντας οκτώ κώδικες που δεν προχώρησαν κατά την θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων και τονίζοντας ότι η Επιτροπή επανασυστήνεται μετά από πρόταση της ίδιας στην κυβέρνηση.

  Ως προς το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται αυτή, έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης των δικαιωμάτων.  

  Όπως τόνισε, τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται της πραγματικής κοινωνίας. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται των κοινωνικών εκείνων ομάδων, οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρείται με αυτήν τη ρύθμιση, είναι επιτέλους οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι οποίες βιώνουν τις δικαιωματικές διακρίσεις και βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο της διεκδίκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν εντός της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

  Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι πλήττονται οι αρχές της Συνθήκες των Παρισίων σχετικώς με την ανεξαρτησία της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι η συνθήκη ακολουθείται κατά γράμμα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση και διαβούλευση πριν οριστικοποιηθεί η ρύθμιση. 

  "Το θέμα ήταν ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε διά του προέδρου της να απέχει από αυτού του τύπου τη διαβούλευση και απαίτησε να συμπληρώνει η ίδια η επιτροπή τα μέλη της, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από τις αρχές των Παρισίων, και πολύ περισσότερο δεν προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" υπογράμμισε επίσης.

  Τα κόμματα

  Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Παναγιώτα Κοζομπόλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων της πολυνομίας ενώ εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου από εκπροσώπους των υπουργείων και απαγορεύοντας τον ορισμό ως μελών, όσων έχουν βουλευτική ιδιότητα.

  "Η συζήτηση στην επιτροπή, δεν μας έπεισε ότι αυτό που εμποδίζει την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων να κάνει τη δουλειά της είναι η απουσία ενός ακόμη νόμου, και μάλιστα ενός νόμου όπως αυτόν. Αντίθετα, μετά τη σημερινή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και την επιστολή που το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Επιτροπών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστειλε στον πρωθυπουργό, καταλαβαίνουμε ότι φέρνετε τη διάταξη για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων μόνο και μόνο για να τη χρησιμοποιήσετε ως χαρτί περιτυλίγματος, για να καταργήσετε την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. 

  Ο Γεώργιος Δημήτριος Καρράς εκ μέρους της ΔΗΣΥ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι δεν καταψηφίζει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλά τον άτεχνο τρόπο και τον μη αναγκαίο τρόπο με τον οποίο εισάγεται ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται κατά τον ψευδεπίγραφο τίτλο "σε κωδικοποίηση". Επίσης καταλόγισε στον αρμόδιο υπουργό εμμονή να αλλάξει σήμερα τη σύνθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έναν τρόπο ο οποίος δεν έγινε κατανοητός τι θα εξυπηρετούσε.

  "Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τμήμα των αλλαγών που προωθούνται και αφορούν την αναγκαία προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη θωράκιση δηλαδή της κερδοφορίας και εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων με την ακόμα μεγαλύτερη θεμελίωση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχουν στα χέρια τους και σταθερά ενισχύουν για λογαριασμό τους η μία πίσω από την άλλη, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή" τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

  Ο Ιω. Σαρίδης, καταψήφισε το νομοσχέδιο εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, κάτι που - όπως εξήγησε - δεν είναι απόρροια της παραίτησης του προέδρου της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αλλά έχει να κάνει με την υποκρισία και την καταστρατήγηση των πάντων μέσα στην Βουλή και με το θεατρικό σκηνικό, το οποίο υπάρχει, ενώ ταυτοχρόνως σήμερα η κυβέρνηση μιλάει για "καλή νομοθέτηση". 

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων