Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 12:47

  Αιχμές ΔΗΣΥ για "τακτοποίηση πόθεν έσχες" μέσω τροπολογίας

  Αιχμές ΔΗΣΥ για "τακτοποίηση πόθεν έσχες" μέσω τροπολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:39

  Τροπολογία για "την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου" πόθεν έσχες και την αξιοποίηση της άρσης τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κοζομπόλη και Σπ. Λάππας στο νομοσχέδιο "Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις" το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

  Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, με την οποία θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών σε υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος,  "η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής".

  Αντιπαράθεση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκάλεσε το εδάφιο της τροπολογίας που δίνει προθεσμία ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 στον Πρόεδρο της Βουλής να καθορίσει τον ενιαίο κανονισμό ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. 

  "Γιατί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019; Τι συμβαίνει; Γιατί ο ΠτΒ χρειάζεται ένα εξάμηνο μέχρι να εκδώσει τις προδιαγραφές; Πρέπει να διευθετηθούν ενδιάμεσα διάφορα πόθεν έσχες; Μήπως πρόκειται περί χρόνου τακτοποίησης;" επισήμανε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς. 

  Απαντώντας στον κ. Καρρά, η κ. Κοζομπόλη είπε πως οι προθεσμίες είναι για να γίνει ενιαία  η διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες και δεν υποκρύπτει τίποτε άλλο.  

  Μαρία Νταλιάνη

  Αναλυτικά η τροπολογία:

  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τίτλο Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις.

  Θέμα: Άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου

  Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  Με την πρώτη προτεινόμενη διάταξη, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003, για άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου, σκοπείται τόσο η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου, όσο και η προτυποποίηση των διαδικασιών αυτού μεταξύ των οργάνων ελέγχου, με στόχο την υιοθέτηση κοινής μεθοδολογίας ελέγχου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021 (Δράση 9.1.1.). Η διάταξη ισχύει για όλα τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, λαμβανομένης υπόψη της παρ. 8 του άρθρου 3Β.

  Με τη δεύτερη προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η προθεσμία και ο τρόπος υιοθέτησης ενιαίας μεθοδολογίας – κανονισμού διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του ν. 3213/2003.  

  Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

  Πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:

  "Η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής".

  Στο τέλος του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται παρ. 9, ως εξής:

  "Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ενιαίος κανονισμός διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του παρόντος νόμου".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων