Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 18:40

  Αλ. Τσίπρας: Διεθνής ομάδα ειδικών για τα ζητήματα των εμπορικών σημάτων με τα Σκόπια

  Αλ. Τσίπρας: Διεθνής ομάδα ειδικών για τα ζητήματα των εμπορικών σημάτων με τα Σκόπια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:08

  Στην ενεργοποίηση διάταξης της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει τη σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών εντός του 2019, με εκπροσώπους από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Συγκεκριμένα, κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα στην οποία είχε αναφερθεί και κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Ζάεφ:

  "Σε ό,τι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς".

  Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πρόνοιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, "δεδομένου ότι η εν λόγω Ομάδα θα επιδιώξει να βρει λύσεις στα θέματα αυτά, στη βάση ενός ειλικρινούς, δομημένου και με καλή πίστη διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών, και έχοντας υπ' όψιν τους υφιστάμενους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες για τη γεωγραφική προέλευση αγαθών και την καταχώρηση σημάτων".

  "Στο εξής", σημείωσε, "δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα, προωθώντας στο οικονομικό πεδίο την ουσία του άρθρου 14 της συμφωνίας, που επιτάσσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών και των επενδύσεων". Προτάσσει, συνέχισε, "να ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και την υπέρβαση θεσμικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και στην μετακίνηση ανθρώπων και των εμπορικών αγαθών. Συμπλήρωσε ότι γι' αυτόν τον σκοπό συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα Βαλκάνια, αλλά και ευρωπαϊκά εργαλεία.

  Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, σήμερα αποφασίσαμε να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, όπως ορίζει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου και πως οι συνέργειες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, από εδώ και στο εξής θα είναι καθορισμένες και σαφείς.

  Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, "βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

  -Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

  -Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

  -Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

  -Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

  -Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τρένου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

  -Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

  -Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

  -Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

  "Η Ελλάδα σύμμαχος στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας"

  Ο πρωθυπουργός εξήρε την αποφασιστικότητα της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, έχει δείξει ότι θέλει και μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής. "Η Βόρεια Μακεδονία δείχνει στην Ευρώπη ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος, αποφασιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι ο δύσκολος δρόμος προς το μέλλον απαιτεί ρήξεις με στερεότυπα και είναι δρόμος ευημερίας για τους πολλούς".

  Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος. "Θέλω να πιστεύω", ανέφερε, "ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι μια χώρα που προσπαθεί - και το δείχνει - να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανταμειφθεί με το άνοιγμα της ενταξιακής προοπτικής στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουν να ληφθούν τον επόμενο Ιούνιο".

  Κατά την έναρξη της ομιλίας του, δήλωσε εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο Φόρουμ, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες "να έρθουμε πιο κοντά, η μία να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μία τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης". 

  Όπως είπε, "όλοι μαζί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ατμομηχανή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή ειναι η πραγματική πατριωτιική και ιστορική μας ευθύνη και σήμερα αυτή την ευθύνη την κάνουμε πράξη".

  Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε φράση του Αλμπέρ Καμύ ότι "η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο παρόν". "Αυτό κάνουμε και σήμερα", υπογράμμισε, "δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον, εμείς, ως πολιτική ηγεσία, και εσείς ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

  Σχολιάζοντας τους τίτλους σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων, που με αφορμή τη μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, έκαναν λόγο για "απόβαση" στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι "εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές".

  "Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο", "αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας" είπε.

  Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

  Παρατήρησε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται ακόμη πιο σημαντική, ακριβώς επειδή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που στην Ευρώπη βλέπουμε ανησυχητικά μηνύματα και όχι πηγές ελπίδας για την συνεργασία των λαών - αλλά αναζωπύρωση των εθνικισμών, εθνικές αναδιπλώσεις, άνοδο δυνάμεων της ακροδεξιάς. 

  "Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα", υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, τόνισε ότι "εσείς με την παρουσία σας σήμερα στο επιχειρηματικό φόρουμ, αποδεικνύετε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα προς όφελος της συνανάπτυξης".

  Κάλεσμα Ζάεφ σε επιχειρηματίες

  Κατά τον δικό του χαιρετισμό, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές.

  Είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

  Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και σημείωσε πως μια φορά κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται διακυβερνητικές σύνοδοι Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

  "Ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον που πραγματικά είχε παραμεληθεί", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ύστερα από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  "Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης", τόνισε.

  Σε ανάρτησή του λίγο πριν την έναρξη του Φόρουμ ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει: "Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης & φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τσίπρας - Ζάεφ: Συνάντηση με μενού την Οικονομία

  -Βόρεια Μακεδονία: Η Μπέττυ Μπαζιάνα άφησε λίγα λουλούδια στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά

  -Τσίπρας σε Σκόπια με το μισό υπουργικό και το βλέμμα στα εμπορικά σήματα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων