Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 14:16

  Τσίπρας - Ζάεφ: Συνάντηση με μενού την Οικονομία

  Τσίπρας - Ζάεφ: Συνάντηση με μενού την Οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:13

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Μετά την υπογραφή σειράς συμφωνιών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, προχώρησαν σε  δηλώσεις προς τον Τύπο με κοινή συνισταμένη την εξαιρετική ικανοποίηση που εξέφρασαν και οι δύο για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

  "Το πρώτο πιάτο στο μενού είναι η οικονομία" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας αναλυτικά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. 

  Oι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

  Πρέπει η σχέση να οικοδομηθεί σε στέρεα θεμέλια, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας ότι πρέπει να "δουλέψουμε εντατικά για την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών". 

  Από πλευράς του ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο πρωθυπουργοί το απόγευμα με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες, είπε: "Στο φόρουμ οι δυο ηγέτες ανανεώνουμε την ιστορία. Δημιουργούμε νέο χώρο συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα". 

  Για το ενδεχόμενο κατάργησης της Συμφωνίας, ο Ζ. Ζάεφ, είπε: "Η συμφωνία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση. Οι πολίτες μας, η πλειοψηφία αυτών, είναι υπέρ αυτής της Συμφωνίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός που θα προβεί σε πράξεις κατά του λαού. όλοι θα θέλουμε να δημιουργήσουμε οφέλη για τους λαούς μας; αν κερδίσει η αντιπολίτευση θα κάνει πίσω από το ΝΑΤΟ; όχι, είναι μη αναστρέψιμη η πορεία".

  Η βοήθεια που θα παρέχει η Ελλάδα στην επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι δωρεάν γιατί το αντάλλαγμα για εμάς θα είναι η ειρήνη στη γειτονιά μας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε καθήκοντα "αστυνόμευσης" της Β. Μακεδονίας, είπε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

  Οι κύριες δυο συμφωνίες που υπογράφηκαν: 

  - Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

  - Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

  Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις τους, ανέφεραν: 

  Τσίπρας

  * Σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια. Σήμερα εδώ προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια από την ιστορία της βίας και των συγκρούσεων που έχουμε μάθει να είναι συνώνυμο με την περιοχή μας. 

  * Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν θα είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά. Έχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. 

  *Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας.

  * Το πρώτο πιάτο στο μενού είναι η οικονομία. 

  * Και στην Ελλάδα και εδώ ανακάλυψαν τα Fake News ζητήματα που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες ότι δήθεν τα προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, η Συμφωνία, έρχεται να τα λύσει.

  * Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τα τείχη.

  Ζάεφ

  * Γράφουμε συνεχώς ιστορία. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Ζητήσαμε από την ΕΕ τις διαδικασίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας. 

  * Συνάντηση με ιστορικό ορόσημο. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο. Ξεκινάμε ταξίδι στο μέλλον. 

  * Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορικό βήμα. 

  * Στο  επιχειρηματικό φόρουμ οι δυο ηγέτες ανανεώνουμε την ιστορία. Δημιουργούμε νέο χώρο συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα.

  * Έκανα έναν πολύ καλό φίλο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προσωπικός μου φίλος και φίλος της χώρας μου.

  Τσίπρας για εμπορικά σήματα

  "Η υποκρισία των fake news είναι τόση που υπήρχαν ζητήματα για επίλυση επί χρονια και τώρα τα θυμήθηκαν καποιοι που θα επιχειρήσουμε μεσω της Επιτροπής που θα συσταθεί να τα λύσουμε. 

  Κάποιοι δεν θα πειστούν ποτέ από επιχειρήματα. Έχουμε κάποιους στην ελληνική Μακεδονία που το παίζουν πολέμιους ότι δεν θέλουν τη συμφωνία αλλά έκαναν πάντα δουλειές εδώ", είπε ο Πρωθυπουργός.

  Διαβάστε ακόμη:
  ΝΔ: Η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων