Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαρ-2019 22:07

  Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου, Πομπέο για τον East Med

  Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου, Πομπέο για τον East Med
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed, σύμφωνα με πληροφορίες από την τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ των Α. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Μπ. Νετανιάχου. 

  Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνομολογήθηκε ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ. 

  Τι συζητήθηκε

  Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία αναμένεται να  υπογράψει προσεχώς) με τη στήριξη των ΗΠΑ. 

  Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου). 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ρητά ότι εάν  κατασκευάσουμε τον East Med σημαίνει την ταυτόχρονη και αναπόδραστη υποχρέωση για  να τον προστατεύσουμε. 

  Ο κ. Πομπέο από πλευράς του ανέφερε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. 

  Στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και ο Αλέξης Τσίπρας.

  Ν. ΖΟΡ

  Διαβάστε ακόμα: 

  *Κοινή διακήρυξη με μηνύματα από την τριμερή με τη συμμετοχή Πομπέο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ