Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 15:10

  Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα κλείνει ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα κλείνει ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:01

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην τακτική της κυβερνητικής παράταξης στο μείζον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης στάθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκαλώντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε την όλη διαδικασία ακόμα και ως εργαλείο αντιπερισπασμού για τις απανωτές και πολυεπίπεδες αποτυχίες της, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας. 

  "Η αναθεώρηση μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης αντιμετωπίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικό εργαλείο. Η κυβέρνηση συμπίεσε τη συζήτηση 80 άρθρων σε 18 συνεδριάσεις. Και κατέθεσε μία πρόταση 23 σελίδων γεμάτη είτε από διατάξεις θεσμικά επικίνδυνες, είτε από ανούσιους βερμπαλισμούς", σημείωσε, στην παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης. Παραμένοντας σταθερός να αναδεικνύει τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση δοκιμάστηκαν οι πολιτικές διαφορές δύο κόσμων. Από τη μία του κόσμου της αληθινής προόδου και από την άλλη του κόσμου της οπισθοχώρησης. "Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτή η διαδικασία έπεσε θύμα των σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ακόμα και εργαλείο αντιπερισπασμού για τις αποτυχίες της κυβέρνησης. Η διαδικασία καταλήγει ως διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και ολίγων προθύμων. Έχετε γίνει μία κυβέρνηση κουρελού. Άλλοι βουλευτές ξεκίνησαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν. Για να εξυπηρετηθούν οι ευκαιριακές ανάγκες ο κ. Τσίπρας προσέφυγε σε αντισυνταγματικές πρακτικές. Μιλήσατε για συνταγματικό δημοψήφισμα. Πήγατε σε διαδικασία εξπρές. Επιχειρήσατε να δεσμεύσετε την επόμενη Βουλή. Ένας διαρκής ευτελισμός", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε, εκ νέου, την οδό της πολιτικής αλλαγής ως το μέσο εκείνο που θα αλλάξει το momentum της χώρας. Τόνισε, δε, ότι στις επικείμενες και διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες δεν θα αποδοκιμάσουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δώσουν ισχυρό αέρα διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία. "Σε δύο μήνες έχουμε εκλογές. Εκλογές που ο λαός θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.  Θα είναι η κάλπη της 26ης Μαΐου, είτε τριπλή, είτε τετραπλή, ευκαιρία οι πολίτες να μιλήσουν με τη δική τους φωνή. Και οι Έλληνες θα κρίνουν δύο μνημόνια, 29 νέους φόρους, χρέη, κατασχέσεις και μία νέα εθνική πληγή που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Ψέματα. Σκευωρίες και διχασμοί. Ένα τεράστιο κύμα χυδαίας προπαγάνδας. Δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας. Γίνεστε διαρκώς χειρότεροι. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια μήπως και διασωθείτε", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

  "Οι προτάσεις σας ήταν ολέθριες"

  Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ομαλή πολιτική ζωή, χωρίς σύγχρονο καταστατικό χάρτη, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά κύματα εναντίον του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον πως οι προτάσεις του κόμματός του αποδείχθηκαν ολέθριες.

  "Από την αρχή της διαδικασίας, από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα είχα εισηγηθεί μία καθαρή λύση. Να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν. Και η επόμενη Βουλή να αποφάσιζε για το περιεχόμενο το άρθρων. Όμως, η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτήν την πρόταση. Η διαδικασία μετά ανέδειξε διαφορετικές αντιλήψεις για το Σύνταγμα. Για τη Δημοκρατία μας. Χάθηκε η μέγιστη συναίνεση για ένα σύγχρονο Σύνταγμα, πυξίδα για ένα σύγχρονο κράτος. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ολέθριες. Όπως, η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να πει και να εισφέρει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Καμία πρόταση για ανοιχτή Παιδεία. Για μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Κουβέντα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κουβέντα για την Υγεία, για σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η οδός Πειραιώς κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση,  φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τον δεκάλογο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν:

  - Στη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα στο κράτος. Στην καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου.

  - Στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Αλλά, όταν δεν αποτυγχάνεται το σύμβολο της ενότητας να μη γίνεται σημείο διχασμού.

  - Στην αναβάθμιση της Βουλής.

  - Στη θωράκιση της Δικαιοσύνης. 

  - Στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα.

  - Στην αληθινή ενδυνάμωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  - Στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. 

  - Στο σταθερό, αλλά και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον.

  - Στην ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

  - Στην πλήρη αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και στη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό την αυστηρή εποπτεία μίας ανεξάρτητης αρχής. 

  "Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης, ώστε κάποιες από αυτές τις προτάσεις να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα. Είχα πει στον κ. Τσίπρα να ψηφίσουμε μαζί τα άρθρα για την Παιδεία και το περιβάλλον. Δεν τολμήσατε να το κάνετε ούτε αυτό. Και ειλικρινά λυπάμαι για το μέλλον των παιδιών. Η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μεγάλη χαμένη ευκαιρία, να κάνουμε γενναίες παρεμβάσεις στο Σύνταγμά μας, για να φύγει μπροστά η Πατρίδα μας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Κουμουνδούρου θυσίασε το μέλλον της χώρας, για να εξυπηρετήσει τις κομματικές της σκοπιμότητες. 

  "Από την περιπέτεια αυτής της λειψής συνταγματικής αναθεώρησης προέκυψαν δύο κατηγορίες άρθρων. Αυτά που ψηφίστηκαν με παραπάνω από 180 ψήφους και θα αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει άρθρα που συγκέντρωσαν 151 ψήφους. Οπότε, για να αναθεωρηθούν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Ανάμεσά τους, η απλή αναλογική. Τα δημοψηφίσματα. Αυτές οι διατάξεις δεν πρόκειται να συζητηθούν καθόλου από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία", ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη.

  Οι τρεις παρατηρήσεις

  Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε τρεις καίριες παρατηρήσεις:

  - Η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση. "Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η σημερινή. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Συνταγματολόγοι", τόνισε.

  - Για το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο η μόνη πρόταση είναι στο πλαίσιο του άρθρου 32 να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία. "Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ το εννοεί ότι δεν θέλει η εκλογή Προέδρου να γίνεται μοχλός για εθνικές εκλογές, θα κάνει φαντάζομαι το απλό. Θα υπερψηφίσει το άρθρο 32, όπως έχει δεσμευτεί", είπε.

  - Οι διατάξεις που εισηγήθηκε η ΝΔ και απέρριψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν εξαιρετικά κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος. "Με τη στάση σας δεν θα τεθούν ποτέ προς αναθεώρηση προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της λειτουργίας της Βουλής, στην ενίσχυση δήμων και περιφερειών, στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης, στην αλλαγή του άρθρου 16", ανέφερε. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  ΝΔ: Ο Α. Τσίπρας επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να πετάξει λάσπη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων