Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαρ-2019 09:05

  ΝΔ: Προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων και μηνύματα Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων και μηνύματα Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντοτε πρωτίστως πολιτικό. Χρειάζεται να βρούμε μία λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

  Διότι έχουν ήδη ληφθεί δύσκολα μέτρα και βέβαια χρειάζεται να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης, ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το πετύχουμε".

  Με το χρόνο στην κλεψύδρα των ευρωεκλογών και των εκλογών για τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μετράει αντίστροφα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας καλέσει ήδη σε πανστρατιά τα στελέχη της "γαλάζιας" παράταξης, δείχνει επαναλαμβανόμενα προς την κατεύθυνση της αποτύπωσης θετικών μηνυμάτων προς την κοινωνία. Θετικών μηνυμάτων για το "αύριο" της χώρας. Για τη μετάβαση στην κανονικότητα. Για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες μετατρέπονται σε βασικό δομικό υλικό για τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.

  Η επικοινωνία του σχεδίου της οδού Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη από τη λήξη του 12ου Συνεδρίου. Όπως και τα "κλειδιά" της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και του ισχυρού μεταρρυθμιστικού προσήμου, που μία νέα κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει, με στόχο να αλλάξει το momentum της χώρας.  

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολλά στο καίριο αφήγημα της ανάγκης για πολιτική αλλαγή. Μία πολιτική αλλαγή που, όπως επισημαίνει συχνά, θα φέρει στη διακυβέρνηση ένα νέο σχήμα, το οποίο θα εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή όλες εκείνες τις αλλαγές, ανοίγοντας το δρόμο προς την ανάπτυξη. Τα μηνύματα που απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης προς τους επενδυτές είναι ξεκάθαρα.

  "Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν στην οικονομία. Δυστυχώς, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν κατώτερες από τις δυνατότητές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η δική μου ατζέντα έχει ως στόχο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξη του 1% με 2% πολύ απλά δεν είναι αρκετή για τους Έλληνες πολίτες. Στοχεύουμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν εξασφαλίσουμε σοβαρές επενδύσεις. Αυτό, όμως, απαιτεί μία διαφορετική φορολογική πολιτική, ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και μια σταθερή κυβέρνηση που θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας. Και αυτό θα επιδιώξω να κάνω πράξη", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "CNN", η οποία μεταδόθηκε χθες το απόγευμα και παραχωρήθηκε στο περιθώριο των επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη.

  Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την επιχειρηματική κοινότητα, όταν τίθεται επί τάπητος το ζήτημα των τραπεζών.

  "Γνωρίζουμε καλά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ υψηλό. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα έλεγα ότι ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ μικρή. Επομένως χρειαζόμαστε εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν: να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα ήθελα. Αλλά πρέπει να δούμε συνολικά τον ισολογισμό των τραπεζών. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την ρευστότητά τους, να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εταιρικών καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να υποστηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης επιστρέφοντας τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες", είπε.

  Στις συναντήσεις που έχει, ανά τακτά διαστήματα, με κορυφαία στελέχη επενδυτικών οργανισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στην ανάλυση του σχεδίου του, το οποίο έχει ως βασικούς άξονες τη μείωση των φόρων και των εισφορών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

  Το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης που θα σχηματίσει και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μετά τις εκλογές, μετατρέπονται σε δυνατά χαρτιά, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι στρατηγική του είναι να κάνει εύκολες τις επενδύσεις στη χώρα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

  Τα μηνύματά του, ωστόσο, είναι εξίσου ισχυρά και προς το εσωτερικό και την κοινωνία, την οποία καλεί να δώσει, δια της ψήφου της, την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να θέσει σε εφαρμογή το κυβερνητικό της σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου έχει ως μελλοντική και συνάμα μέγιστη αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. "Η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος διετίας από το 29% στο 20%.

  Παράλληλα, θέλουμε να μειώσουμε τoν ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει τη μεσαία τάξη, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους και αισθάνονται αφόρητα πιεσμένοι εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

  Οι μειώσεις φόρων έχουν ήδη υπολογιστεί, είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένες και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Και υπάρχει και μία ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους φόρους για να επιστρέψει στην ανάπτυξη", σημείωσε, στη συνέντευξή του στο "CNN". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων