Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 09:31

  Τα "χαρτιά" Μητσοτάκη που θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα "χαρτιά" Μητσοτάκη που θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αξιοπιστία. Σταθερότητα, Ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Αυτά τα τρία στοιχεία, δομικά ως προς το κεντρικό αφήγημα της μετάβασης στην ανάπτυξη, μετά από το…άλμα στο κενό το 2015 και το επί μία τετραετία… στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας, προτάσσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας την κεντρική στρατηγική της διακυβέρνησής του.

  Με τη λογική των λιγότερων φόρων και εισφορών, των περισσότερων επενδύσεων και των νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης να αποτελεί αιχμή του προγραμματικού του λόγου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί στοχευμένες επαφές εκτός συνόρων, προκειμένου να δείξει το δρόμο που ανοίγεται για τη χώρα, μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

  "Η χώρα δε μπορεί να αναπτύσσεται με 1,5% ή 2%. Με τέτοιους ρυθμούς, πάντα θα απομακρύνεται από την Ευρώπη και ποτέ οι πολίτες δε θα πιστέψουν πραγματικά ότι η κρίση τελείωσε. Ο στόχος που πρέπει να θέσουμε είναι να επιτύχουμε ανάπτυξη μεταξύ 3% και 4%. Αυτή η ανάπτυξη δε θα προέλθει μόνον από μείωση της φορολογίας. Θα προέλθει και από μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας", διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σήμερα συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με επενδυτές, αναπτύσσοντας το σχέδιό του, σε συνέχεια ανάλογων συζητήσεων που είχε στη Γερμανία και τη Ρωσία.

  Με το βλέμμα εστιασμένο στα παραγόμενα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα στην οικονομία, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως, για 4η συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση Τσίπρα πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη.

  "Και το 2018, το κυβερνητικό στρατόπεδο αποδείχθηκε ανίκανο να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έρχονται στη χώρα επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της συρρίκνωσης της ρευστότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα", σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα, σημειώνουν πως η έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν θετική, αλλά μικρή και ακριβή, χαρακτηρίζοντας ως εξωφρενική "την κυβερνητική προπαγάνδα" που συγκρίνει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (3,9%) με αυτή του 2006 (3,60%).

  "Η σύγκριση πρέπει να γίνεται σε σχέση με το τι ισχύει την ίδια στιγμή στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και βεβαίως σε σχέση με τις χώρες που επίσης είχαν μπει σε Μνημόνια. Και η σύγκριση αυτή είναι εξόχως αρνητική για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις συγκρίνονται, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαφορά του επιτοκίου ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό δεκαετές ομόλογο και το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τότε και τώρα.

  Όσον αφορά το spread, σήμερα κινείται στο εύρος 3,50% έως 3,70%, ενώ το 2006 ήταν κάτω από 0,50% και ακόμη και το 2009 ήταν στο 2,80%. Όσον αφορά, τώρα, το επιτόκιο της ΕΚΤ, το Μάρτιο 2006 ήταν 1,25%, το 2009 ήταν στο 1,00%, ενώ από το 2016 και μέχρι και σήμερα είναι αρνητικό. Η πρόσφατη έκδοση ήταν ακριβή. Και το κόστος αυτό έχει ονοματεπώνυμο. Κυβέρνηση Τσίπρα", τονίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Κ. Μητσοτάκης: Η οικονομία το διακύβευμα που θα καθορίσει την έκβαση των εκλογών

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων