Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 15:43

  Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την κατάτμηση πέντε Δήμων

  Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την κατάτμηση πέντε Δήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατατέθηκε η πολυσέλιδη τροπολογία η οποία έχει κάνει άνω κάτω την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάτμηση πέντε Δήμων, εκ των οποίων οι τέσσερις νησιωτικοί.

  Σύμφωνα με αυτή όμως, εκτός από το σπάσιμο των πέντε συγκεκριμένων δήμων, προβλέπεται η δημιουργία "Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης ΟΤΑ α’ βαθμού", δηλαδή των 325 Δήμων που έχει σήμερα η χώρα. Η εν λόγω Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα στον υπουργό και έργο της θα είναι να εξετάσει "τυχόν αστοχίες" του Νόμου Ραγκούση 3852/2010 σε ότι αφορά τα όριά τους μετά από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
  Πρόκειται για τροπολογία με την οποία ουσιαστικά "ξηλώνεται" ο περίφημος "Καλλικράτης", για τη συνένωση των Δήμων, ο οποίος ήταν έργο Γ. Ραγκούση –τότε υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων το 2010.
  Μεταξύ των θεμάτων που διευθετεί η πολυσέλιδη τροπολογία για τους 7 νέους δήμους που θα προκύψουν, και μάλιστα τόσο κοντά στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το προσωπικό, η χρηματοδότηση, οι διαδημοτικές δράσεις και αρμοδιότητες και άλλα πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των νέων Δήμων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πάντως η κατάτμηση των πέντε δήμων θα στοιχίσει στο Δημόσιο 882.000 ευρώ ετησίως από την αύξηση του αριθμού Δημάρχων και Αντιδημάρχων.
  Την τροπολογία "Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, επανακαθορισμός της διοικητικής διάρθρωσης των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου" υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
  Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάτμηση των Δήμων υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε Σάμο και Κέρκυρα.

   

   

  Μαρία Νταλιάνη 
   
  Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων