Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 13:58

  Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σοβαρή η πρότασή σας για τα 2000 ευρώ ανά παιδί που γεννιέται

  Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σοβαρή η πρότασή σας για τα 2000 ευρώ ανά παιδί που γεννιέται
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:00

  Για πολιτικές μακροπρόθεσμες ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια από τις πιο ήπιες κοινοβουλευτικές "συγκρούσεις" του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το δημογραφικό.

  Αναγνώρισε μάλιστα ότι η πρότασή του για άμεση ενίσχυση 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι "κάτι σοβαρό" για αυτό και δεν θα την πει φιλοδώρημα.

  Κατά τα λοιπά, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.

  Είπε  πως,  "αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα". "Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού".

  Υποστήριξε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτλότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών.

  Εργασία 

  Υπ αριθμόν ένα ζήτημα για το δημογραφικό χαρακτήρισε την εργασία λέγοντας ότι η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών. 

  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είπε -από την πρώτη στιγμή- ότι αποτελεί εθνικό στόχο. 

  Δεν είναι φιλοδώρημα είπε η επιδότηση ενοικίου γιατί θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

  Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο αυτό, είπε: "Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν στον κόσμο".

  Πολιτικές
   
  Ο κ. Τσίπρας πάντως αμφισβήτησε τη μέριμνα Της Ν.Δ στο πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικογένειας, λέγοντας πως:

  "Δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα, ούτε κορώνες για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη". 

  Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά πεπραγμένα στάθηκε μεταξύ άλλων: 

  Στην αποιδρυματοποίηση, δηλαδή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία, όπου μειώνεται ο χρόνος αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια. "Καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της "εμπορίας" ανηλίκων. Όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

  Στην αύξηση επιδομάτων:  "Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018. Τα οποία, αντίστοιχα, αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά. 

  Ενώ υποστήριξε ότι σε τρία χρόνια αύξησε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το 2015 είχαμε 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από 127.000, δηλαδή 60% περισσότερα παιδιά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων