Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 13:40

  Οι τέσσερις κατευθύνσεις του σχεδίου της ΝΔ για το δημογραφικό

  Οι τέσσερις κατευθύνσεις του σχεδίου της ΝΔ για το δημογραφικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:55

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Τη συνολική παρέμβαση της οδού Πειραιώς για το δημογραφικό, μία παρέμβαση που βρίσκει το αποτύπωμά της σε τέσσερις κατευθύνσεις, έφερε στο προσκήνιο, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών, και των μεγάλων οικογενειών. Επιστροφή των νέων που έφυγαν. Διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού.

  Αυτές είναι οι αιχμές του "γαλάζιου" προγραμματικού λόγου, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως η αντιστροφή της δημογραφικής τάσης δεν είναι απλή υπόθεση και ούτε θα υπάρξουν αποτελέσματα σε ένα και δύο χρόνια.

  "Θα πρέπει, με συνέπεια, να υπηρετήσουμε μία πολυεπίπεδη πολιτική τουλάχιστον για μια δεκαετία ώστε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Και "κλειδί" για αυτήν είναι η οικονομική της διάσταση. Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Η δική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Σε μία οικονομία, που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  "Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας"

  Ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα, επεσήμανε πως οι κατευθύνσεις του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για το δημογραφικό μεταφράζονται σε σαφή, αλλά και χειροπιαστά μέτρα. Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τα κίνητρα για τους νέους γονείς, τέσσερις είναι οι τομές:

  - Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του. 

  - Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. 

  - Πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά σε ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια.  

  - Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. 

  - Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. "Γνωρίζω ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια ξεπερνούν τις δυσκολίες με την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι προφανώς αναντικατάστατοι. Όμως η κοινωνικοποίηση των παιδιών από μικρή ηλικία βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξή τους. Εκεί, ακριβώς, είναι που πρέπει να παρέμβει ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος", είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια που το παιδί της δε βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό, θα λαμβάνει ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, για δέκα μήνες το χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που προτιμά. 

  Συγκεκριμένες κινήσεις προβλέπονται και για την προστασία των νέων γονέων. Ειδικότερα:

  - Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο  της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. 

  - Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Αυτό θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

  - Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων. 

  - Προβλέπεται η σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Τα παιδιά θα ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο από τα τέσσερα και όχι από τα πέντε τους χρόνια. 

  - Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων επεκτείνεται παντού, με προγράμματα δραστηριοτήτων και μελέτης, όπως της εκμάθησης και πιστοποίησης ξένης γλώσσας εντός του σχολείου. 

  Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Εστίασε, δε, στην τομή του σύγχρονου και αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, με μέτρα που αφορούν:

  - Στη μετάβαση σε ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ισχύει, σήμερα, σε όλη την Ευρώπη. Με τρεις πυλώνες: Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη. Έναν ατομικό "κουμπαρά" που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου. Και μία τρίτη, εθελοντική πηγή, που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

  - Στη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. 

  Ναυάγιο ο νόμος Κατρούγκαλου

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε κατά του νόμου Κατρούγκαλου, επισημαίνοντας πως οι πολίτες βιώνουν από πρώτο χέρι το σημερινό ναυάγιο. "Το μικτό σύστημα που εμείς εισηγούμαστε, υπό την ευθύνη κράτους και Τράπεζας της Ελλάδας και με τον έλεγχο του ασφαλισμένου, ενισχύει την προβλεψιμότητα των αποδοχών, που τώρα έχουν μετατραπεί σε αληθινό γρίφο. Εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις στους σημερινούς εργαζομένους. Κυρίως, όμως, δίνει τέλος σε αυτήν την "σκυταλοδρομία" του προβλήματος από την μία γενιά σε βάρος της επόμενης. Κάτι που σημαίνει ότι οι νέοι μας θα ξέρουν, επιτέλους, ότι θα πάρουν  σύνταξη. Και έτσι θα μένουν στη χώρα και θα εντάσσονται στο σύστημα εργασίας και ασφάλισης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το δημογραφικό έλλειμμα όχι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, τονίζοντας ότι αυτό θα τεθεί ως ειδική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με στόχο τη διαμόρφωση μίας πολύπλευρης πολιτικής.

  "Σε εθνικό επίπεδο, προωθούμε τη "δημογραφική ρήτρα" στην νομοθεσία: όλοι οι νόμοι θα ελέγχονται ως προς τις επιπτώσεις τους, στις υφιστάμενες οικογένειες και, κατά το δυνατόν, στις επιλογές των νέων. Το Γραφείο Δημογραφικής Πολιτικής της Βουλής μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο. Υπάρχουν άλλωστε και πολλά παράπλευρα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά. Με ρεαλισμό και τόλμη: Θέματα όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων. Η αλήθεια είναι ότι προβλήματα όπως αυτό που τώρα συζητούμε, υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται ορατά πολλά χρόνια μετά. Όμως η εξέτασή τους δεν γίνεται ούτε σε συνθήκες εργαστηρίου, ούτε σε κάποιον "ουδέτερο" πολιτικό χρόνο", επεσήμανε. 

  Μήνυμα πολιτικής αλλαγής

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το δημογραφικό γίνεται κι αυτό μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων: Μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. 

  "Μόνο η οικονομική ανάκαμψη μίας Ελλάδας που θα παράγει μεγαλύτερο πλούτο και θα έχει περισσότερες δουλειές, θα ανοίξει το δρόμο και προς μια αποτελεσματική δημογραφική πολιτική. Η ΝΔ θέλει τους Έλληνες ελεύθερους από τα δυσβάσταχτα βάρη της τρέχουσας καθημερινότητας. Για να μπορούν, επιτέλους, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Να αισθάνονται την προστατευτική ομπρέλα της πολιτείας, αλλά και να έχουν την ευκαιρία της προσωπικής ανέλιξης. Και, χωρίς άγχος και δισταγμούς, να οικοδομούν το μέλλον τους. Και να δημιουργούν οικογένειες με πολλά Ελληνόπουλα, το μέλλον των οποίων θα είναι εξασφαλισμένο. Η πορεία αυτής της προοπτικής ξεκινά σύντομα. Σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσα υπέμειναν εδώ και τέσσερα χρόνια. Στα ψέματα και στους φόρους. Στην ανασφάλεια στις γειτονιές. Στη διάλυση του κράτους με τα χιλιάδες κομματικά ρουσφέτια. Στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Αλλά και στο τοξικό νέφος της συναλλαγής και της λάσπης, που τυλίγει όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή. Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες ένα μόνο πανίσχυρο μήνυμα θα στείλουν στην κυβέρνηση: Επιτέλους, φύγετε. Και ένα σύνθημα θα απευθύνουν σε εμάς: Προχωρήστε μπροστά", τόνισε. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σοβαρή η πρότασή σας για τα 2000 ευρώ ανά παιδί που γεννιέται

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων