Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 11:31

  Ν. Φίλης: Να ιδρυθεί υπουργείο Οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

  Ν. Φίλης: Να ιδρυθεί υπουργείο Οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:43

  Την ίδρυση υπουργείου Οικογένειας για να πει "τι σημαίνει οικογένεια στον 21ο αιώνα" πρότεινε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πορίσματος που εξέδωσε για το θέμα η διακομματική Επιτροπή.

  Τόνισε πως "η Αριστερά οφείλει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, επιθετικά, με βάση το αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό της οπλοστάσιο μια μεγάλη συζήτηση για την Οικογένεια. Να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει όλους τους τύπους και τις μορφές της, καθώς ζούμε στο 21ο αιώνα. Να πάρει αποστάσεις από  τις παραδοξότητες τύπου Μακρόν περί "Γονέα 1" και "Γονέα 2" , οι οποίες καθόλου δεν αναδεικνύουν, αλλά αντίθετα, ισοπεδώνουν όλες τις μορφές και τους τύπους της Οικογένειας, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα βέλη ακόμα και εκείνων που, στα λόγια, επιχειρούν να προστατεύσουν".

  Παράλληλα ο κ. Φίλης έβαλε κι ένα προεκλογικού τύπου δίλημμα λέγοντας πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζει κονδύλια για οικογενειακά επιδόματα ή τη Νέα Δημοκρατία, υπαινισσόμενος πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα μειώσει αυτές τις δαπάνες.


  Όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση έδωσε 1,2 δισ. ευρώ το 2018 για πάσης φύσεως επιδόματα που στηρίζουν την οικογένεια και θα δώσει 1 δισ. ευρώ το 2019. Ενώ γενικότερα στα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική που στηρίζει την οικογένεια  ανέφερε τη χορήγηση του Κατώτατου Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που χορηγείται σε 600.000 δικαιούχους, το επίδομα στέγης, την αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας. Επίσης υποστήριξε πως επί της σημερινής κυβέρνησης έχει μειωθεί η παιδική φτώχεια.

  Αφού ανέφερε πως το 2015 και 2016 οι παροχές ήταν ύψους μόλις 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει 4 δισ. το 2021 αν είναι κυβέρνηση είπε: "Αυτή τη διαφορά των τριών δισ. από τα 800 εκατ. το 2015 στα 4 δισ, είναι κάρφος στο μάτι των οικονομικών ελίτ και της ΝΔ. Η τύχη αυτού του ποσού, που, βέβαια, είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε όλες τις κοινωνικές δαπάνες, παίζεται στις επόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα χρήματα οι πολλοί όπως γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη μορφή των φοροαπαλλαγών και των ενισχύσεων προς το κεφάλαιο  θα επιστρέψουν στους λίγους, όπως προτείνει η ΝΔ; Γι αυτό δεν κοστολογεί ο κ. Μητσοτάκης τις προτάσεις του για γενναίες φοροελαφρύνσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και για μείωση του ΕΝΦΙΑ των ανώτερων στρωμάτων, γι αυτό δεν λέει από πού θα βρει τα λεφτά. Ας το καταλάβουν όλοι πριν είναι πολύ αργά. Στόχος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι να χρηματοδοτήσει τα φορολογικά δώρα προς τους πλούσιους φίλους του από τη μείωση στις κοινωνικές δαπάνες και από τεράστιες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία. Αυτό θα είναι το κεντρικό επίδικο και το δίλημμα των επερχόμενων  εκλογικών αναμετρήσεων".

  Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική που στηρίζει την οικογένεια  ανέφερε τη χορήγηση του Κατώτατου Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που χορηγείται σε 600.000 δικαιούχους, το επίδομα στέγης, την αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας. Επίσης υποστήριξε πως επί της σημερινής κυβέρνησης έχει μειωθεί η παιδική φτώχεια.

  Στο άλλο σκέλος της ομιλίας του υπήρξε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα των εταίρων λέγοντας πως "η κρίση επιδείνωσε το δημογραφικό, έχουμε μετανάστευση νέων, πρόβλημα ασφαλιστικού, μονιμοποίηση της φτώχειας κι όλα αυτά είναι από μόνα τους κοινωνικές βόμβες. Αυτοί που επέβαλαν τη λιτότητα στην χώρα,  μας λένε για την ανάγκη λήψης μέτρων κατά του δημογραφικού. Αυτό καλούμαστε να λύσουμε τώρα".

  Γενικότερα για το δημογραφικό,  ο Νίκος Φίλης  είπε πως είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα ενώ η λύση του έγκειται και στα πολιτιστικά πρότυπα και τα αξιακά συστήματα. "Μπορούμε να αντιστρέψουμε τις κακές δημογραφικές επιδόσεις με ανάπτυξη που έχει στην βάση της την απασχόληση και την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα.

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων