Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 14:51

  ΝΑΤΟ προς Νίκο Βούτση: "Είστε στην ελίτ της συμμαχίας"

  ΝΑΤΟ προς Νίκο Βούτση: "Είστε στην ελίτ της συμμαχίας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Τα εύσημα της Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ  κ. Madeleine Moon τόσο για το "πράσινο φως" που έδωσε στα Σκόπια με την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στην "ελιτ" των χωρών της συμμαχίας που δαπανούν το 2% του Προϋπολογισμού τους για τις ανάγκες της, εισέπραξε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο κ. Βούτσης, από την πλευρά του εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία που υπάρχει στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία "για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων των δουλεμπορικών που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη".

  Μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα στην Βουλή ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως η βοήθεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχιστεί. "Πάντοτε στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που έχουν γίνει για τη λειτουργία αυτής της δύναμης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της, γιατί είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς δεν έχει υπάρξει από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η αλληλεγγύη για να αναλάβουν το μέρισμα των ευθυνών που τους αναλογεί" σημείωσε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, εξήρε τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως "ως κοινοβουλευτικοί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι χρειάζεται ιδιαίτερη γενναιότητα για να μπορείς να πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις στον πολιτικό τομέα και αυτό μάλιστα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Γι’ αυτό κι εγώ ήθελα να έρθω εδώ, για να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε πραγματικά όλοι μας εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινοβούλιο χειρίστηκε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών".

  Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο όμως έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση γιατί δεν εξακολουθεί να δαπανά το 2%  του ΑΕΠ στις στηρίζοντας το ΝΑΤΟ. Μάλιστα χαρακτήρισε 'ελίτ‘ την Ελλάδα.

  "Είστε ένας από τους πολύ σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είστε η ελίτ μέσα στη συμμαχία, καθότι φτάνετε το 2% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και η δέσμευσή σας στις δύσκολες αποστολές που έχει η συμμαχία, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και στις αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κι εκεί κάνατε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας" ήταν η ακριβής διατύπωση της κ. Moon.

  Επίσης υπογράμμισε το γεγονός των σχέσεων με την Ρωσία λέγοντας "είστε επίσης κρίσιμοι για εμάς γιατί έχετε ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία και αυτό είναι κάτι μοναδικό στην περίπτωσή σας και πολύτιμο για εμάς. Επομένως είμαστε εδώ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο σε θέματα άμυνας, αποτροπής και διαλόγου".

  Μετά τις δηλώσεις Βούτση-Moon ακολούθησε κοινή συνάντηση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση (Επιτροπή της Πολιτικής Πτυχής για την Ασφάλεια) και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις (Πολιτική Επιτροπή) της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Στην αντιπροσωπεία μετείχε και εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ