Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Φεβ-2019 12:09

  ABN Amro: Τι "βλέπει" για τις εκλογές στην Ευρώπη - Πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο κατακερματισμός και όχι o λαϊκισμός είναι σύμφωνα με την ΑΒΝ Amro ο κίνδυνος στις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει, φέτος η εκλογική ατζέντα της περιοχής είναι γεμάτη και εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλπες στήνουν η Φινλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Η ολλανδική τράπεζα παραθέτει ποια είναι τα πιο πιθανά αποτελέσματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις και καταλήγει πως τα λαϊκιστικά κόμματα γενικά δεν θα κυριαρχήσουν, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένει αποτελέσματα φιλικά προς την αγορά.

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως τονίζει, είναι ο πολιτικός κατακερματισμός, καθώς τα παραδοσιακά πιο κεντρώα κόμματα έχουν χάσει έδαφος και η διαμόρφωση κυβέρνησης μπορεί να είναι δύσκολη σε αρκετές χώρες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ισπανίας και του Βελγίου, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κατακερματισμός μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορισμένες δυσκολίες.

  Σύμφωνα με την ΑΒΝ Amro, ο πολιτικός κίνδυνος ενδέχεται να αυξηθεί γενικότερα λόγω των εκλογών στην Ευρώπη. Αν και όπως επαναλαμβάνει, αναμένονται αποτελέσματα φιλικά προς την αγορά, ωστόσο θα υπάρξει αβεβαιότητα στην πορεία προς τις εκλογές και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχουν ασαφή αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας, τα spreads στα ελληνικά 10ετή ομόλογα αναμένεται να κινηθούν στις 400 μονάδες βάσης στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ στο β'΄εξάμηνο θα αυξηθούν στις 420 μ.β.  

  f

  Για την Φινλανδία, η οποία πάει σε εκλογές στις 14 Απριλίου, η ΑΒΝ Amro εκτιμά πως οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα των Social Democrats (SDP) αποτελεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πρώτο κόμμα με 21%, περνώντας το κεντρώο KESK (15%), το οποίο και είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις τελευταίες εκλογές. Είτε το SDP είτε το κόμμα του National Coalition (KOK) δεν αναμένεται να μπορέσουν να σχηματίζουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε έναν ευρύτερο συνασπισμό. Και τα τρία κόμματα έχουν αποκλείσει το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με τους ευρωσκεπτικιστές Finns, κι έτσι ένας μεγάλος συνασπισμός είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

  Στην Ισπανία ο σχηματισμός ενός συνασπισμού θα είναι δύσκολος. Καθώς πριν μερικές ημέρες το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε  τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2019, οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι μία οριακή μάχη μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σάντσες και του κεντροδεξιού Partido Popular.  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο Σάντσες ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2018 και θα λάβει περίπου το 24% των ψήφων, έναντι περίπου 21% για το ΡΡ. Σε περίπτωση που το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, θα ήταν δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, καθώς ο πιο πιθανός εταίρός του το Unidos Podemos θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% των ψήφων, ενώ ο επόμενος υποψήφιος, το κεντρώο κόμμα των Πολιτών κλίνει περισσότερο προς τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος τον τελευταίο καιρό. Εναλλακτικά, το ΡΡ θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν δεξιό πλειοψηφικό συνασπισμό με τους Πολίτες και το ακροδεξιό VOX, αν και θα ήταν δύσκολο να γεφυρωθούν οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του VOX και των φιλελεύθερων Πολιτών. Έτσι, όπως συνέβη μετά τις δύο προηγούμενες εκλογές στην Ισπανία, η διαμόρφωση ενός συνασπισμού πλειοψηφίας θα μπορούσε να πάρει χρόνο και θα είναι δύσκολο έως και αδύνατο τελικά να συμβεί, γεγονός που υποδηλώνει πως μια μειοψηφική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει και πάλι την εξουσία.

  Σε ό,τι αφορά το Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να διαρκέσουν πάρα πολύ. Το Βέλγιο φαίνεται επίσης να κατευθύνεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις συνασπισμού μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, ημερομηνία που είναι η ίδια με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα που συγκρότησαν την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, έχασαν την υποστήριξή τους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα αυτού του συνασπισμού (η εθνικιστική, συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) διέλυσε την κυβέρνηση, φαίνεται απίθανο να έχει πάλι ρόλο σε μία νέα κυβέρνηση. Επίσης, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσουν μόνο γύρω στις 68 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, τα κεντροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα αποκτήσουν πλειοψηφία στις ολλανδόφωνες περιφέρειες ενώ το κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα οδηγεί τις δημοσκοπήσεις στις γαλλόφωνες εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Βελγικού Τύπου, αυτή τη φορά θα μπορούσε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 541 ημερών των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν τις εκλογές του Ιουνίου 2010. Δεδομένου του πολύπλοκου πολιτικού τοπίου, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

  Στην Πορτογαλία, η σημερινή κυβέρνηση μειονότητας θα μπορούσε και πάλι να ηγηθεί της εξουσίας μετά τις εκλογές στις 6 Οκτωβρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) διαθέτει σήμερα μια μειοψηφική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τον αριστερό Left Bloc (ΒΕ), το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων (ομάδα CDU) σε μία συμφωνία εμπιστοσύνης. Το κυβερνών κόμμα και τα τρία κόμματα που το υποστηρίζουν έχουν ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις μετά τις τελευταίες εκλογές. Το PS  είναι στο 38,6% έναντι 32,3% στις τελευταίες εκλογές, το BE στο 8,6% από 10,2% και το CDU στο 6,8% από 8,3%, και έτσι είναι πολύ πιθανό η συμφωνία εμπιστοσύνης να συνεχιστεί.

  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι εκλογές διεξάγονται στις 26 Μαΐου, τα κεντρώα κόμματα εξακολουθούν να ηγούνται αλλά έχουν ωστόσο χάσει έδαφος στους λαϊκιστές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδοσιακά κυριαρχείται από το κεντροδεξιό συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D). Τα δύο κόμματα κατέχουν σήμερα, αντιστοίχως, 217 και 187 έδρες από το σύνολο των 751 εδρών. Έτσι καταλαμβάνουν σχεδόν το 54% των θέσεων. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι και τα δύο κόμματα έχουν χάσει αρκετό έδαφος, με το ΕΛΚ να συγκεντρώνει 170-175 έδρες και το S & D 130-135, δηλαδή δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία των εδρών (μόνο 43% περίπου).

  Εν τω μεταξύ, ορισμένα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα έχουν ομαδοποιηθεί στο κόμμα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), των οποίων τα κυριότερα μέλη είναι το γαλλικό Rassemblement National και η ιταλική Lega. Αν και θα μπορούσαν να ενταχθούν περισσότερα κόμματα, συγκεντρώνουν περίπου 60-65 έδρες. Η άλλη λαϊκιστική ομάδα, η Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), θα χάσει 24 από τις σημερινές 41 έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση των βρετανικών μελών των Ανεξαρτήτων / UKIP μετά από το Brexit. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα συγκεντρώσει περίπου 35 έδρες στις επικείμενες εκλογές, με υποψηφίους κυρίως από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας και από το AfD της Γερμανίας. Τέλος, η νεοσύστατη συντηρητική ευρωσκεπτικιστική ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με επικεφαλής το δεξιό λαϊκιστικό πολωνικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, θα λάβει περίπου 58% (8%) έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως, παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών / λαϊκιστικών κομμάτων, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, μπορούν ακόμα να συνδυαστούν με άλλους για να προωθήσουν νομοθεσίες.

  Τέλος, όπως αναφέρει η ΑΒΝ Amro οι εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθούν έως τις 20 Οκτωβρίου. Από τις προηγούμενες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Κατά τις τελευταίες εκλογές, κέρδισε το 28% περίπου των ψήφων, ενώ στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει γύρω στο 36%. Εν τω μεταξύ, το κυβερνών αριστερό, κάποτε λαϊκίστικο και ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση χάνοντας σημαντικό έδαφος (στο 27% περίπου σήμερα έναντι 35,5% στις τελευταίες εκλογές). Η ΝΔ αναμένεται να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, δεδομένου ότι υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών και υπάρχει και το όριο του 3%, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τα μικρότερα κόμματα να μην μπαίνουν στη Βουλή. Ωστόσο, υπάρχει και μία πιθανότητα η ΝΔ να μην λάβει αυτοδυναμία, γεγονός που θα περιπλέξει τον σχηματισμό κυβέρνηση, καταλήγει η ABN Amro. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων