Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Φεβ-2019 17:01

  Τσίπρας: Δεν σχεδιάζουμε δεξιά παρένθεση - Να πείτε αν στηρίζετε τον Παυλόπουλο

  Τσίπρας: Δεν σχεδιάζουμε δεξιά παρένθεση - Να πείτε αν στηρίζετε τον Παυλόπουλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.37

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να διαψεύσει τα σενάρια που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει δεξιά παρένθεση αλλά κυρίως να "στριμώξει" την Ν.Δ σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρική εκλογή του 2020, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

  "Παιχνίδια με τους Θεσμούς δεν πρόκειται να παίξουμε" είπε και "ξόρκισε" τον σχεδιασμό περί δεξιάς παρένθεσης, λέγοντας ότι εμείς παιχνίδια παρενθέσεων δεν παίζουμε, παρενθέσεις σχεδίαζαν αυτοί που έπαιζαν με εθνικά θέματα και τα έδωσαν όλα, "φωτογραφίζοντας" τον Αντώνη Σαμαρά. 

  Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr, επανέλαβε τη στήριξή του στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στον προεδρικό θώκο, πετώντας το "μπαλάκι" στη Ν.Δ. 

  Τούτου δοθέντος, επένδυσε εμφανώς στο να προκαλέσει εντυπώσεις σχετικά με το εάν η Ν.Δ και ο Κ. Μητσοτάκης προτίθενται ή όχι να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου και για δεύτερη θητεια ως Προέδρου της Δημοκρατίας. 

  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξάλλου, η Ν.Δ "επαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα θεσμικά αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας" όχι γιατί φοβάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει το νυν άρθρο της προεδρικής εκλογής για να ρίξει την Κυβέρνηση , εφόσον έχει δεσμευτει ότι θα στηρίξει τον Π. Παυλόπουλο αλλά ακριβώς γιατί δεν θέλει να στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο.

  Μιλώντας για "πολιτικά παιχνίδια" της Ν.Δ, ως ...συνένοχο κατονόμασε ο κ. Τσίπρας το ΚΙΝΑΛ, μιλώντας για "συμπαιγνία" σε βάρος του νυν προέδρου της Δημοκρατίας και συνεννόηση μεταξύ τους, να αναδείξουν από κοινού άλλο πρόσωπο για το προεδρικό αξίωμα.

  Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου και απευθυνόμενος δηκτικά στον κ. Μητσοτάκη, του είπε: 

  "Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη. Είπα ότι δεν θα παίξουμε θεσμικά παιχνίδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου διότι είναι εξαιρετικός πρόεδρος. Δεν σηκώσατε το γάντι. Αποφύγατε ακόμη και να αναφέρετε το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι οι κκ Σαμαράς- Γεωργιάδης δεν σας αφήνουν να ονομάσετε τη "Βόρεια Μακεδονία". Σήμερα ανακάλυψα ότι δεν σας αφήνουν να προσφέρετε ούτε το όνομα του κ. Παυλόπουλου".

  Συγκεκριμένα για το θέμα της προεδρικής εκλογής, είπε:

  *Και σήμερα συνεχίζετε θεσμικά παιχνίδια. 
  Λέτε ότι θα ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνείτε αλλά η πρόταση αυτή δεν θα σας δεσμεύει. 
  Και λέτε άμα γίνετε -τρομάρα σας- Πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι θέλετε γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων.  

  *Αν είστε τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζετε όλα τα άρθρα για να έχετε λυμένα τα χέρια σας; 

  *Γιατί κρύβεται από πίσω πολιτική σκοπιμότητα. Όταν εγω έχω ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος ασκεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του. Εσείς επιμελώς αποφεύγετε να τοποθετηθείτε. Η  ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
  Ϊσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του.Και τι κάνει για αυτό ;
  Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

  *Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που  εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε.

  Δεν σχεδιάζουμε δεξιά παρένθεση

  Εμφατική ήταν πάντως η απόπειρά του να δεσμευτεί ότι δεν ποντάρει σε ανατροπή της επόμενης Κυβέρνησης με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020. 

  Μιλώντας μάλιστα για την αξιοποίηση το 2014 της προεδρικής εκλογής με την οποία έριξε την Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός, ομολόγησε ανενδοίαστα: Και εμείς το κάναμε εφόσον μας έδινε αυτή τη δυνατότητα το Σύνταγμα.

  Καταρχάς, γιατί δεν συμμερίστηκε την πρόβλεψη ότι η Ν.Δ μαζί με το Κιναλ θα ειναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε:

  *Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κο Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία. Και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης. Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός
  Ή θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙναλ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. 
  Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα.

  *Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε. 

  *Να ξέρει και ο κος Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του ΠτΔ, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. 
  Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν. 

  Επίθεση σε Μητσοτάκη για άρθρο 3 θρησκευτική ουδετερότητα

  Επίθεση εξαπέλυσε στον πρόεδρο της Ν.Δ και για την άρνησή του να συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 3 περί θρησκευτικής ουδετερότητας, αναφέροντας:

  *ο κος Μητσοτάκης που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία. Αλλά φαίνεται ότι η μετατόπιση του προς την άκρα δεξιά τον οδηγεί να ξεχνάει τις ιδεολογικές του καταβολές, ακόμη και τις ίδιες του τις αρχές όταν αυτές δεν εξυπηρετούν την συμμαχία του με τον κο Σαμαρά, τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη. 

  *Διότι τελικά ο κος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος μόνο όταν αυτό συνεπάγεται τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των ελίτ και όχι όταν καλείται να τοποθετηθεί σε στοιχειώδη ζητήματα για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας, όπως η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας . 

  Πρωτοφανής η πρότασή σας

  Απαντώντας στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να ψηφίσουν από κοινού τα άρθρα που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ για να είναι αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, μιλώντας για πρωτοφανή διαδικασία και παραδοξότητα. 

  Αντί για συναίνεση προτείνετε τζόγο, βάλτα όλα μέσα και όποιος νικήσει, τα παίρνει όλα, είπε χαρακτηριστικά.

  Το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και όχι τους ειδικούς. Η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα κινηματικά, πρόσθεσε μιλώντας για ελιτίστικη την άποψη Μητσοτάκη ότι λόγο έχουν μόνον οι ειδικοί. 

  Δεν περίμενα από τη συντηρητική παράταξη να κάνει την Συνταγματική διαδικασία, ρουλέτα, συνέχισε, ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τη Ν.Δ ότι δε συμμετείχε στον διάλογο και ότι άλλαζε διαρκώς θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

  Μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύονται οι ιδεολογικές μας διαφορές. Αυτό που θέλετε είναι να καταργηθούν αυτά που ονομάζουμε εμείς κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ