Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Φεβ-2019 11:17

  ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού η Ρόδος για την αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής

  ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού η Ρόδος για την αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στα… σκοινιά της Συνταγματικής Αναθεώρησης στριμώχνει για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία. Με το τετ α τετ της Ολομέλειας, που θα κλείσει με την ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη, να βρίσκεται σε εξέλιξη, το μείζον που θα οδηγήσει σε…πολιτικά τζαρτζαρίσματα είναι κατά πόσο οι προτάσεις της παρούσας και προτείνουσας Βουλής, δεσμεύσουν τις αποφάσεις της επόμενης, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί το κυβερνητικό στρατόπεδο πως για εργαλειοποίηση ακόμα και της διαδικασίας Αναθεώρησης.

  "Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να δεσμεύσουν από σήμερα την επόμενη Βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση. H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η Βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη, αφού μεσολαβήσουν εκλογές, αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους. Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους προσκρούει όχι μόνο σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας", επισημαίνουν πηγές της οδού Πειραιώς.

  Σε momentum αναθεώρησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει επαφές με κορυφαίους συνταγματολόγους, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις, με το βλέμμα στραμμένο στο μεγάλο επίδικο. Στο κατά πόσο, δηλαδή, οι προτάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν τις αποφάσεις της επόμενης. Η…μάχη, δε, θα δοθεί, κυρίως, για το περιλάλητο άρθρο 32, που συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

  "Ο στόχος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Συνεπώς, ως προς τον τελικό στόχο δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων αφού και οι δυο αποβλέπουν στην αποτροπή της πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο που θα επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος κοινός στόχος. Για τον τρόπο, όμως, θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή και όχι η σημερινή. Εάν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο εκλογές πρέπει να αποσυνδεθούν δεν έχει καμία δικαιολογία. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία ποτέ ως αντιπολίτευση δεν εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή για να ρίξει μια κυβέρνηση, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το ΠΑΣΟΚ το 2009 που χρησιμοποίησαν ως όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ", τονίζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Οι αλλαγές που προτείνει η οδός Πειραιώς κινούνται σε δέκα πεδία:

  - Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

  -Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.

  - Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής Ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.

  - Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.

  - Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής,  εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

  - Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

  - Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.

  - Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

  - Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.

  - Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος.

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Επί της ουσίας η πρόταση της κυβέρνησης συνειδητά επιδιώκει μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση διότι αντιμετωπίζει φοβικά όλη αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το "Σύνταγμα της Ευτυχίας”, διότι απλά βάζει λέξεις και ευχές στα άρθρα, λες και το Σύνταγμα μπορεί να διασφαλίσει την ευτυχία των πολιτών. Για παράδειγμα θέλει να βάλει στο Σύνταγμα ειδική διάταξη με την οποία να εξασφαλίζονται "αποτελεσματικές παροχές υγείας”, σαν το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μία αλλαγή στον καταστατικό χάρτη της χώρας", σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων