Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 15:25

  ΝΔ: Τα αποτελέσματα του ταξιδιού Τσίπρα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα

  ΝΔ: Τα αποτελέσματα του ταξιδιού Τσίπρα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Ως "κακά προετοιμασμένη" χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και το τέλος του ανεπίσημου προγράμματος του κ. Τσίπρα στη γείτονα, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του ταξιδιού εγείρουν σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων. 

  "Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια, κάποια ασαφή, περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.  Επισημαίνεται επίσης ότι δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τονίζουμε ταυτόχρονα όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και  τη διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα", είναι τα πρώτα συμπεράσματα πηγών της οδού Πειραιώς.

  Οι "γαλάζιες" επισημάνσεις

  Όπως σχολιάζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρέφοντας την προσοχή τους πριν ακόμα ξεκινήσει η επίσκεψη Τσίπρα στη γείτονα, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειες να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. "Υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα. Ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων που έχει πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας με άκρως προβληματικές δηλώσεις του έθεσε την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν θέματα "τουρκικής μειονότητας στην Θράκη,” το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης  και "Νησιών”—δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο— που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιοτητας", σημειώνουν στην οδό Πειραιώς. Παράλληλα, υπενθυμίζουν δύο ακόμα στοιχεία:

  - Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής ανεξάρτητης δικαιοσύνης που έχει χορηγήσει άσυλο. 

  - Την ημέρα της άφιξης Τσίπρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα.”

  "Όλα τα παραπάνω, δηλώνουν σαφώς ότι υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της", σχολιάζουν "γαλάζιες" πηγές.

  Τα κρίσιμα ερωτήματα

  Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν και στο μέτωπο που διαμορφώθηκε μετά τις δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα και Ερντογάν, αναφέροντας πως προκύπτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τί συζήτησε ή και συμφώνησε ο κ.Τσίπρας. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του κόμματος:

  -Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τί αφορούν. Εν προκειμένω υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι δια της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιορισθεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της  Ελλάδας στο Αιγαίο. 

  -Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS), και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης. 

  -Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουν  στοιχεία νέας "αιρεσιμότητας”. Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει. 

  "Προκαλεί προβληματισμό η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύων στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες", τονίζουν "γαλάζιοι" κύκλοι. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως, πέραν του ότι δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το όλο θέμα δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. 

  "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη", συμπληρώνουν στην οδό Πειραιώς. 
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων